9

Б ългария не е готова за членство в еврозоната, това е основният извод от докладите. Това заяви пред журналисти в парламента Деян Николов, общински съветник в София от „Възраждане“, коментирайки конвергентните доклади на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия за готовността на страната ни за въвеждането на единната европейска валута.

Това, което виждаме в доклада, е, че е направен доста по-обстоен анализ от това просто да се каже дали формално покриваме или не покриваме критериите. Да, България не покрива критерия по отношение на инфлацията, като страната ни е почти 2% над референтната стойност, което е доста в икономически смисъл. Освен това в доклада се говори за бюджетния дефицит, който, макар и на ръба, обстойно е разгледан като тенденция, посочи Николов. 

По думите му има критики към България и за нивата на корупция, липсата на подготвени кадри, жизнения стандарт на българите и други.

Българската народна банка преведе 660 млн. лева в държавния бюджет

Изобщо говори се за структурни проблеми в българската икономика, смята Николов. Българската икономика не просто не е готова, защото не хваща някои критерии заради няколко процентни пункта, ние фундаментално не сме готови, допълни още той. 

Според Деян Николов страната ни няма да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г., но няма да бъде готова за това и още много години напред. "Дори най-големите оптимисти по отношение на икономическите показатели на България не мисля, че могат да се надяват на нещо в следващите шест-осем-десет години", подчерта той. 

Предлагаме България да изчака по отношение на този стремеж да влезем със зор в еврозоната. Радваме се, че Европейската централна банка потвърждава това, което и ние имаме като опасение, подчерта още представителят на „Възраждане“. Деян Николов попита кой ще поеме отговорност за разходите, защото, според него, през последните години българските правителства се опитват целенасочено да вкарат България в еврозоната, при положение че тя не е готова за това. 


По-рано в декларация от името на парламентарната група от "Възраждане" настояха всяко искане за извънреден доклад от ЕЦБ по темата за приемането на еврото да се изпраща за предварително обсъждане в парламента. 

Всякакво искане на правителството за извънреден доклад от Европейската централна банка по темата с приемането на България в еврозоната да се изпраща за предварително обсъждане и решение от страна на Народното събрание. За това настоя в декларация от името на парламентарната група на „Възраждане“ лидерът на партията Костадин Костадинов.

"Всякакво искане на правителството за извънреден доклад от Европейската централна банка да се изпраща за предварително обсъждане и решение от страна на Народното събрание – това би било проява на базисна демократичност и суверенитет, защото засяга решение с исторически и рискови и опасни последици за бъдещето на нашата страна", каза Костадинов.

От „Възраждане“ ще продължим да настояваме процесът на преговори от Европейската комисия и Европейската централна банка за унищожението на българския лев да стане най-после публичен и легитимен, защото той в момента е скрит и нелегитимен, се посочва в декларацията. 

Людмила Петкова: България е най-напредналата от всички шест държави по пътя си за въвеждане на еврото

В ход е една бандитска процедура за унищожаване на българската финансова независимост, заявяват от "Възраждане". В тази връзка предлагаме и ще настояваме Координационният съвет за въвеждане на еврото, заедно с всички работни групи към него, най-после да започне да публикува протоколи от заседанията си и всички заседания вече да се излъчват на живо в интернет, а записите след това да се публикуват, каза лидерът на "Възраждане".  

Костадинов припомни, че по инициатива на „Възраждане“ в предходния парламент е бил изслушан председателят на Националния статистически институт (НСИ). Лидерът на "Възраждане" посочи, че предстои проверка на НСИ от Евростат. Информирахме групата на финансовите министри в еврозоната относно проблемите със статистиката и нежеланието на мнозинството българи да приемат еврото. Подробно информирахме Кристин Лагард, президент на Европейсктата централна банка, лично запознавайки я с проблемите на българската статистика, обществените нагласи и съпротивата в защита на българския лев и Валутният борд, очакваните проблеми с изпълнение на критерия за бюджетния дефицит и прието ново законодателство в България, което не е било съгласувано по надлежния ред с Европейската централна банка, заяви Костадинов.

След края на декларацията депутати от ДПС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ влязоха в спор с „Възраждане“ заради някои заключение в нея и по начина на водене.

Пръв по начина на водене взе думата Йордан Цонев от ДПС, като обърна внимание, че председателят на парламента Рая Назарян е допуснала декларация по точка от дневния ред.

България не отговаря на инфлационния критерий за приемане на еврото

Процесът на приемане на еврото се движи по график, опроверга той „Възраждане“. По думите му през септември-октомври ще има update на доклада на ЕК и дотогава ще сме покрили критерия за инфлацията. Българският лев е стабилен, защото котвата му е еврото, а не рублата, и ще стане и официална валута у нас, заяви Цонев.

По декларацията на Костадин Костадинов възражения имаше и Мартин Димитров от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). По думите му от „Възраждане“ са направили фалшиви внушения, като едно от тях е, че няма извънредни конвергентни доклади - такъв Латвия е поискала през 2013 г. Хърватия, когато въведе еврото, имаше най-висок растеж на доходите в ЕС – затова сте против еврозоната, защото не искате такъв успех за България, обърна се Димитров към групата на „Възраждане“.

„Ако няма специален саботаж  и в него не се включи служебното правителство, напълно реално е догодина страната ни да стане член на еврозоната“, заяви Димитров.

* Във видеото: Еврозона, данъци и политическа нестабилност: Какво е финансовото бъдеще на страната

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Гигантска слънчева риба бе изхвърлена на плаж в Орегон

Любопитно Преди 2 часа

Рибата рядко се среща в Северното полукълбо

Нападнаха и ритаха полицаи в главите в Германия

Нападнаха и ритаха полицаи в главите в Германия

Свят Преди 2 часа

Двамата полицаи са били "сериозно ранени"

БСП: Нинова не може да се кандидатира за трети мандат

БСП: Нинова не може да се кандидатира за трети мандат

България Преди 8 часа

ОПКК обяви, че решението за отстраняване на Иван Таков е нелегитимно

РС Македония се разгневи за българите в Албания

РС Македония се разгневи за българите в Албания

Свят Преди 8 часа

Албания била признала „несъществуващото българско малцинство”

Почина звезда от сериала „Сабрина, младата вещица”

Почина звезда от сериала „Сабрина, младата вещица”

Свят Преди 8 часа

Мъл беше номиниран за награда "Еми" за най-добър гост-актьор в политическата сатира "Вице"

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт

България Преди 8 часа

Пеевски: Кметовете на ДПС са тези, които провеждат политиките на ДПС

Нападател рани тежко с арбалет сръбски полицаи пред посолството на Израел

Нападател рани тежко с арбалет сръбски полицаи пред посолството на Израел

Свят Преди 9 часа

Според Дачич става въпрос за терористичен акт срещу Сърбия

д

Джо Байдън обяви, че остава в кандидат-президентската надпревара

Свят Преди 10 часа

Редакционната колегия на "Ню Йорк Таймс" призова Джо Байдън да се откаже от надпреварата за Белия дом

д

Иран предупреди Израел за "унищожителна" война, ако атакува Ливан

Свят Преди 11 часа

Повече по темата четете в следващите редове

д

САЩ предприеха масова евакуация на хора край градчето Скотс дейл

Свят Преди 11 часа

Огромен горски пожар бушува в щата Аризона

.

Тропическата буря "Берил" се формира в Атлантическия океан

Любопитно Преди 11 часа

Повече за природното явление четете в следващите редове

И дъщерята на Том Круз се отказа от името му

И дъщерята на Том Круз се отказа от името му

Любопитно Преди 12 часа

Сури Круз вече не се представя като Круз, а като Ноел

Какъв е трафика на граничния пункт „Кулата“

Какъв е трафика на граничния пункт „Кулата“

България Преди 13 часа

Подробности четете в текста