1

8-месечно бебе, погълнало пластмасова част от играчка, беше спасено от специалисти в столична болница. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

За много кратко време детето е прегледано в детския УНГ кабинет, установено е наличието на чуждото тяло, направени са му всички необходими изследвания и консултации и е въведено в операционна зала за изваждане на предмета от гълтача.

„При това дете чуждото тяло беше заклещено в най-долната част на гълтача, която се намира непосредствено зад гръкляна. Това е мястото, където се кръстосват дихателния и храносмилателния път. Опасността в конкретния случай бе, ако този предмет промени положението си, може да попадне в гръкляна, тоест в дихателните пътища, да ги запуши и да се стигне до фатален изход“ разказва д-р Станчева, която по това време е дежурна в приемния детски УНГ кабинет и първа преглежда детето. И макар родителите да съобщават, че оплакванията на кърмачето са от 5 дни, почти ежедневно е консултирано с лекари и е назначена терапия за инфекция, тя се усъмнява, че най-вероятно се е задавило. Родителите отричат, защото не са видели то да поставя нещо в устата си. 

„Още щом видя момиченцето ми, д-р Станчева се усъмни, че тя е глътнала нещо. След прегледа тя прецени, че трябва да се направи оглед с камера през носа. С доц. д-р Цоло Цолов и доц. д-р Тодор Попов видяха, че има нещо в гърлото и незабавно ни приеха в болницата, защото ми обясниха, че предметът е на място, където лесно може да запуши гръкляна и детето да се задуши. От тук насетне всичко се случи като на сън“, разказва майката. 

„Знаехме, че разполагаме с броени минути, тъй като, по сведение на родителите, оплакванията на детето са от повече от 5 дни. Всяка секунда можеше да е фатална. Едно от големите притеснения беше анестезията. Имаше опасност при вкарването на интубационната търба, тя да увлече чуждото тяло и още повече да влошим състоянието на детето. Затова с доц. д-р Маринов, един от най-опитните ни анестезиолози, решихме да действаме с местна анестезия, но с готовност, при необходимост, детето веднага да бъде интубирано.“, спомня си УНГ хирургът доц. д-р Попов, който успява да извади от гърлото на момиченцето без усложнения, пластмасово цвете с диаметър 1,5 см.

„Детето не се беше хранило пълноценно от 5 дни и беше доста дехидратирано. В такива случаи, преди анастезията се прави „подготовка“, за да може бебето да я „понесе“ – време, с което ние с доц. Попов не разполагахме, защото ситуацията беше критична. Освен това, от анестезиологична гледна точка, воденето на анестезия при изваждане на чужди тела от дихателните пътища, а в случая всеки един момент чуждото тяло можеше да попадне в гръкляна, е една от най-рисковите в нашата специалност. Причината е, че през тръбата, през която се обдишва пациентът, работи и хирургът. В тези случаи, за секунди може да се стигне до много тежки, животозастрашаващи усложнения“, разказва доц. д-р Цветомир Маринов. 

„Бях сложила бебето на дивана, за да си гризе хлебче. То обаче се обърна и си удари главичката в масата. Гушнах го веднага, но започна да се дави. Първата ми мисъл беше, че се дави с хляб. После видях, че няма как да е хляб, защото хлябът е на другия край на дивана. Започнахме да я тупаме по гръбчето – нищо не излезе. В един момент спря да се дави, но дишаше тежко и отделяше много секрети. Бързо отидохме в Спешното отделение в Елин Пелин, където живеем. Докторът я преслуша и каза, че белият дроб е чист, но за всеки случай ни посъветва да се консултираме с педиатър“, спомня си началото на кошмара младата майка, която е стоматолог по професия.

И така отиват в първата болница, след това във втора, посещават и личния лекар на момиченцето. Навсякъде лекарите правят кръвни изследвания, рентгенография на бял дроб, но не успяват да установят причината, дори се усъмняват, че може бебето да е заразено с COVID. Започват лечение за инфекция. Момиченцето обаче поддържам температура, продължава да отделя секрети и става все по-отпуснато и отпаднало.

„През цялото време превъртах в главата си възможните причини и изведнъж, сякаш Господ ми подсказа, сетих се да я заведем и на УНГ специалист. До този момент, предвид факта, че е бебе, се бяхме консултирали само с педиатри“, спомня си майката. 

Оказва се, че бебето е погълнало пластмасово цвете с остри ръбове, което е паднало от играчката на по-голямото дете. „Предната вечер купихме на каката едни крила, от тези, които се поставят на гърба. Тя си е играла с тях и ги е оставила на дивана при сестричката си. Тъй като не са малък предмет, който бебето може да погълне, никой не се е сетил да ги разгледа подробно“, обяснява младата жена и се обръща със съвет към останалите родители: „Понякога само за секунда да се обърнеш и ще стане белята. Ако имате по-големи деца, защото в нашия случай това беше причината, следете по-голямото дете да си прибира играчките (нашето ги разхвърля навсякъде). И внимателно оглеждайте всичко – понякога предмет, който изглежда съвсем безобиден, може да създаде големи проблеми.“

„След екстракцията оставихме детето няколко дни на антибиотично лечение в отделението, поради развилата се локално възпалителна реакция. Постепенно то започна да се храни нормално, спря да повишава температура“ споделя д-р Станчева. 

Днес кърмачето е добре. Изписано е без никакви усложнения. А родителите са благодарни на лекарите и на Бог, който им е подсказал правилния изход. И може би имат основание - лично българският Патриарх, Негово Светейшество Даниил, даде старт на благотворителната инициатива за събиране на средства за ремонт на детското УНГ отделение в столичната болница.

Източник: Пресцентър УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Съвет към родителите от д-р Иглика Станчева, един от най-опитните детски оториноларинголози:

„Не напразно на опаковките на играчките е поставен знак „Забранено за деца под 3- год. Възраст“. В този период от живота си децата изучават света, като поставят различни неща в устата си. Това е нормално, но трябва родителите да са наблюдателни. За съжаление никой не е застрахован и на всеки може да се случи. Важно е да се подбират подходящи играчки, които трудно се късат или да нямат малки части, които могат да бъдат погълнати или аспирирани. 

Разбира се инциденти могат да се случат не само с играчки, но и с храна, предмети от дома, дори и камъчета на улицата. 

Ако вдишаното чуждо тяло е прекалено голямо, то може да запуши входа на гръкляна и изходът да е фатален. 

Острата фаза при задавянето, т. нар. „респираторна драма“ отзвучава, когато чуждото тяло премине през гръкляна в долните отдели на дихателните пътища. Тогава детето се успокоява. Но това е период само на „мнимо благополучие“. Той е много важен, тъй като ако тогава не се диагностицира, следват усложнения. 

По-шумно дишане, подхъркване, температура, понякога дори само кашлица, продължаващи в дните след задавянето, трябва да будят съмнение, че нещо не е наред . В тези случаи е необходимо да се направи консултация с педиатър и УНГ специалист. 

Друг много важен момент при чуждите тела е поглъщането на батерии тип „копче“, както и поставянето им от децата в носа. В тези случаи батерията трябва да бъде извадена незабавно, тъй като  много бързо предизвиква химическо изгаряне при контакт с лигавиците, а впоследствие и стеснение на хранопровода или стопяване на носната преграда. 

След два месеца са Коледните и Новогодишните празници с много почивни дни. Нека родителите са по-бдителни, тъй като по това време на годината почти ежедневно хоспитализираме деца с чужди тела, най-често различни видове ядки, попаднали в бронхите.“

* Видеото е архивно! 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>ЦИК: 4850 са кандидат-депутатите за 51-вия парламент&nbsp;(ВИДЕО)</p>

ЦИК: 4850 са кандидат-депутатите за 51-вия парламент

Парламентарни избори Преди 55 минути

Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева

"Дуа Липа, за бога, момиче": Гордън Рамзи опита странния коктейл на певицата

"Дуа Липа, за бога, момиче": Гордън Рамзи опита странния коктейл на певицата

Любопитно Преди 1 час

Странната комбинация се превърна в онлайн сензация

<p>Рокади в МВР</p>

Рокади в МВР: Назначиха нов шеф на дирекцията, разследваща полицаи

България Преди 2 часа

Заповедта е подписана от вътрешния министър Атанас Илков

<p>Отиде си български поет, културолог и критик (СНИМКА)</p>

Литературен историк, поет, културолог и критик: Отиде си проф. Албена Хранова

България Преди 2 часа

Албена Хранова е автор на над 150 отделни научни публикации на български, английски, немски, френски и руски език

Разкриха какво са си казали Никол Кидман и Салма Хайек по време на спора им на ревю

Разкриха какво са си казали Никол Кидман и Салма Хайек по време на спора им на ревю

Любопитно Преди 2 часа

Кидман и Хайек привидно споделиха напрегнат момент по време на ревюто на Balenciaga на 30 септември

СЕМ изслушва концепциите на четирима от кандидатите за шеф на БНР

СЕМ изслушва концепциите на четирима от кандидатите за шеф на БНР

България Преди 3 часа

Изслушванията са третият етап на процедурата за избор на генерален директор на общественото радио

Чудо! Корабът "Ангел" спаси мъж след 67 дни в морето (СНИМКИ)

Чудо! Корабът "Ангел" спаси мъж след 67 дни в морето (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

В лодката са намерени телата на брат му и племенника му

<p>&quot;Режимът на Лукашенко е заинтересован да не стане част от Русия&quot; (СНИМКИ)</p>

Близки на затворена беларуска опозиционерка: Те убиват бавно Мария

Свят Преди 3 часа

Политически наблюдатели смятат, че Лукашенко е обезпокоен от степента си на зависимост от Москва

Жена загина, заклещена от дефектно легло

Жена загина, заклещена от дефектно легло

Свят Преди 3 часа

Хелън Дейви е била заклещена под леглото в дома си

МС с информация за подготовката на изборния процес

МС с информация за подготовката на изборния процес

В момента основната цел е да нямаме никакви изкривявания в изборния процес, заяви служебният премиер

Откраднаха бижута за $20,000 от къщата на Jessie J в Ел Ей

Откраднаха бижута за $20,000 от къщата на Jessie J в Ел Ей

Свят Преди 3 часа

Изпълнителката е най-новата знаменитост, станала мишена на престъпна банда

Кой е Вем Милър, третият заподозрян в опит за убийство на Тръмп?

Кой е Вем Милър, третият заподозрян в опит за убийство на Тръмп?

Свят Преди 4 часа

"Никога не съм стрелял с пистолет през живота си"

Къде са украинските F-16?

Къде са украинските F-16?

Свят Преди 4 часа

Експлоатацията на изтребителите е неясна, рядко има публично признати действия

<p>Цариградска: Съдиите сме поставени в безсилна ситуация</p>

Цариградска при изслушването ѝ във ВСС: Съдиите сме поставени в безсилна ситуация

България Преди 4 часа

Смятам, че не трябва да бъда изслушвана, а заедно като колеги да решим този гигантски проблем, заяви тя

<p>Военен пилот за авиоинцидента край &quot;Граф Игнатиево&quot;: Някои работи ме шокират</p>

Военен пилот за авиокатастрофата край "Граф Игнатиево": Пилотите са допуснали редица грешки в управлението на самолета

България Преди 4 часа

По негови думи като причина за инцидента остава грешка у пилотите в техниката на пилотиране