О пасна съставка в сладкиши, дъвки и дори в някои видове хляб е напът да бъде премахната от българския пазар. Причината е, че Европейската агенция за безопасност на храните предупреждават, че този оцветител може да бъде вреден за здравето, пише NOVA.
Никога не яжте тези храни заедно
Е171 – зад това почти кодово име всъщност се крие титановият диоксид или продукт, който се използва най-вече в хранителната промишленост - в хляба, в сухото мляко, а най-често го срещаме в сладкарството.
Идеално белият цвят на дъвките или на пастата за зъби дължим на Е171, оцветител, познат още като титаново белило.
Какви са максимално допустимите нива на сол в храната
Среща се и под формата на мляко на прах в сладкиши, сладоледи, смеси за супи и сосове.
Диетолог информира за нови изследвания, които установяват, че титаниевият диоксид е потенциално канцерогенен.
Грешките, които правим, когато се опитваме да отслабнем
Докато стане ясно дали Еврокомисията ще забрани Е171 да присъства в храните на пазара у нас, диетолози препоръчват да консумираме с мярка дори полезните храни от магазина.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!