О трицателни са резултатите от извършените лабораторни анализи на пробите от храната, взети след сигнал за съмнение за хранително отравяне в хотел в курортен комплекс Боровец. На база на получените резултати категорично не се касае за хранително отравяне, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
От микробиологичните изследвания на персонала, зает в кухненския блок на обекта, са установени три лица с положителни резултати за стафилококус ауреус в оскъдни количества. Служителите са отстранени от работа в съответствие със здравно-хигиенните изисквания.
Общо 36 деца с хранително натравяне в „Боровец“
Към настоящия момент дейността на кухненския блок не е възстановена.
От агенцията припомнят, че на 2 април след сигнал от Регионалната здравна инспекция за поява на симптоми при деца, инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните – София област извършиха незабавна проверка на място. В рамките на контролните действия бяха взети проби от храната, както и смивове от контактни повърхности.
Припомняме, че на 2 април от РЗИ - Софийска област съобщиха, че 36 деца са установени с хранително отравяне в хотел в Боровец. Оплакванията на децата са настъпили предния ден след вечеря. Те са яли зелена салата, спагети с доматен сос, пилешка пържола, кебапчета с пържени картофи, плодове, мляко с ориз, шоколадов мус. Децата са били с повишена температура, болки в корема, повръщане, при някои от тях с диария. Децата бяха прегледани в Центъра за спешна медицинска помощ в Самоков. По-късно същия ден от БАБХ информираха, че поставената диагноза на децата е остра вирусна инфекция.