9

Т рети ден продължават консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените политически сили в 50-ото Народно събрание за съставяне на правителство.

  • Първи на консултации при президента Румен Радев пристигнаха представители на „Има такъв народ”. 
  • В 13,00 часа в президентството пристигнаха представители на „Величие”. 

Представители на "Има такъв народ" (ИТН) дойдоха на "Дондуков" 2 за консултации при президента Румен Радев за съставяне на правителство. На срещата ще присъстват председателят на парламентарната група (ПГ) на ИТН Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Александър Вълчев и Драгомир Петров.

Вие първи издигнахте темата за програмно правителство с експерти и в тази връзка- как вие гледате на въпроса, че избирателите са се отдръпнали от урните, на политическия процес и ако може да дадете по-конкретно описание на предложението ви за кабинет и обхвата му. Това каза президентът Румен Радев в началото на консулатициите с представителите на "Има такъв народ". 

Ниската избирателна активност поставя редица предизвикателства пред партиите и обърка много прогнози, но проблемът е, че поставя под въпрос легитимността на държавните институции, каза още Радев. Вие още преди да започнем консултациите с първата политическа сила повдигнахте темата за третия мандат. Други партии също се включиха в тази тема, допълни той.

В резултат на разговорите ни тук с ГЕРБ-СДС те предложиха вариант за правителство на малцинството.  От "Възраждане" предложиха анти герб-дпс коалиция, от БСП също имат амбиция за по-активно включване в процесите на търсене на стабилизация на политическата сцена, припомни Румен Радев.

Вече се повдига темата за стабилизиране на политическия процес и по-лесно формиране на мнозинство и стабилно управление чрез реформа в избирателната система – по подобие на гръцкия модел или смесена избирателна система с мажоритарен елемент или пък дори напълно мажоритарна система, каза още държавният глава и попита представителите на ИТН какво е мнението им за тези варианти.  

"Започваме да си подаваме топката", каза президентът Радев, след като Тошко Йорданов посочи, че е възможен и вариант за президентска република.

Предлагаме експертен кабинет с третия мандат. Има и вариант президентска република, заяви Йорданов.

Доверието в избирателите трябва да се върне от политическите партии и това може да стане със спазването на думата им, каза той. 

Според Йорданов избирателната активност на последните избори е ужасяващо ниска. Има сериозни съмнения колко всъщност са гласоподавателите в България. Недоумяваме защо избирателните списъци не се актуализират, коментира Йорданов и заяви, че има отлив от политиката, за което не са виновни българските граждани. В миналия парламент гражданите гласуваха за определени политически сили, които заявиха какво ще направят, месец по-късно те направиха точно обратното на казаното. Тогава един нормален избирател е логично да си зададе въпроса защо е гласувал за тях, когато ги лъжат директно в очите, каза Йорданов. Според него доверието в избирателите трябва да се върне от политическите партии по един единствен начин и това е да си спазват думата. Никой не иска да го лъжат, подчерта той.

Йорданов коментира вариант за президентска република и каза, че "Има такъв народ" се опитва да направи референдум по темата. Не събрахме обаче достатъчно подписи, но това не променя нашето мнение, каза Йорданов и отговори на президента, че не става въпрос за "подаване на топката" към президента Радев. Според ИТН в една президентска република, в която президентът е и начело на изпълнителната власт, тя има много по-голяма легитимация, защото е събрала над 50% от гласовете на избирателите. В момента наблюдаваме разпарчетосване на малка избирателна активност и легитимацията на всяка една партия е почти никаква, допълни той.

Предлагаме експертен кабинет с третия мандат, заяви Йорданов и поясни, че става въпрос за експертен кабинет в условия на политическа криза, като единственият възможен изход за излизане от кризата и връщане на доверието на гражданите към хората, на които са делегирали доверие в парламента. Един кабинет, който изпълнява предварително заявена програма и я спазва и тя е публично оповестена преди започването на работата на кабинета със сигурност ще спечели доверието на гражданите, защото може би за първи път ще има кабинет, който няма да ги излъже, каза Йорданов. Според него партии, които го подкрепят, ще си застанат с имената зад тази програма и ще си носят последствията, ако излъжат. Другите опити за съставяне на политически кабинети по една или друга форма не са работещи, защото е видно, че с първия и втория мандат, няма широка политическа подкрепа, каза Тошко Йорданов. Той заяви, че най-разумният практичен и верен ход на парламента е с третия мандат да се престъпи към изработване на програма и съответно експертно правителство, което да изпълнява тази програма. За да започнем да излизаме от кризата, заяви Тошко Йорданов. 


Втори в днешните консултации при президента Румен Радев са представителите на "Величие".

Представители на "Величие" дойдоха на "Дондуков" 2 за консултации при президента Румен Радев за съставяне на правителство. На срещата ще присъстват Николай Марков, Дарин Георгиев и други.

Неслучайно интересът към вас е голям, защото вие сте новата сила в парламента и е важно да се чуе мнението ви, защото всеки глас в тази предизвикателна политическа обстановка е изключително важен. Как виждате участието си във всички тези процеси или имате да предложите нещо ново, попита президентът Румен Радев в началото на консултациите.

Както знаете, ниската избирателна активност е истинско предизвикателство за политическата система, но за вас изборите бяха безспорен успех и ви гарантираха място в парламента, посочи държавният глава.  Уверен съм, че следите как се развиват консултациите. Очертаха се вече няколко варианта за съставяне на правителство – от правителство на малцинстввто, през програмен кабинет с експерти, през анти-ГЕРБ- ДПС коалиция, както и амбицията на БСП да участват по-активно в процеса по формиране на правителство, каза още президентът Румен Радев. 

Най-честно към българските избиратели ще бъде ясно програмно правителство с ясни приоритети, задачи и цели, които съответно да бъдат осъзнати като в полза или във вреда на българските граждани, заяви Николай Марков.

Според Марков криенето зад експертно правителство не е полезната формула за България, защото прикрива коалиционни взаимоотношения и липсва пряката отговорност. Най-близко до нас стои програмно правителство с ясни цели и задачи, подчерта Марков.  Ако се стигне до връчване до мандат, ние ще подходим по същия начин и за нас ще бъде комплимент и отговорност да предложим също програмно правителство, защото оттук нататък са най-важни целите, заяви той. Живеем в тежки исторически времена, решенията, които трябва да бъдат взети, са високоотговорни, каза депутатът от "Величие" и добави, че вижда все повече хора в парламента, които не искат да носят отговорност и я прехвърлят на други институции или между тях.


Първи ден консултации при президента: Какви са шансовете за съставяне на правителство (ВИДЕО/СНИМКИ)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред Радев, че очаква правителство с първия мандат, но на практика излиза, че няма как да бъде съставен кабинет. След края на разговорите пред медиите допусна ГЕРБ-СДС да предложат правителство на малцинството и препотвърди готовност за излъчването му. От коалицията очакват подкрепа от всички отговорни хора, които не искат седми поред избори и отново същия резултат. Борисов за пореден път изрази надежда ПП-ДБ "да върнат на ГРЕБ-СДС жеста" за подкрепата им на кабинета "Денков".

Борисов след консултациите при президента: Ще предложим правителство на малцинството

Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя на тези избори, заяви Йордан Цонев от ДПС. По думите му от Движението съзнават своята отговорност пред избирателите за съставяне на редовен кабинет и подкрепа за стабилно мнозинство. Ние този път ще го извървим, заяви той. Въпросът е дали другите политически сили го разбират и по-важният въпрос е как точно го разбират, добави Цонев. Според него заявката на „Има такъв народ“ да съставят правителство е проява на „политическо его“. ДПС помолиха Румен Радев да бъде медиатор между политическите формации.

От третата политическа сила ПП-ДБ заявиха, че остават в опозиция като проевропейска и антикорупционна коалиция. Председателят на парламентарната група Николай Денков беше категоричен, че те нищо не дължат на Борисов като жест, който да му върнат. Задача на г-н Борисов е да намери подкрепа за това, което той предлага. След цялата кампания, след като свали нашите две правителства, аз не виждам с какви очи той ще търси подкрепа за това, което поставя, заяви Денков. От ПП-ДБ определиха подхода на ГЕРБ-СДС като напълно погрешен и напомниха, че ГЕРБ-СДС за период от три години са получили шест пъти мандат за съставяне на правителство, предстои им седми, като нито един от тези мандати досега не е бил успешен.

Втори ден продължават консултациите при президента: Как ще се нареди политическият пъзел

Вчера консултациите продължиха с "Възраждане" и "БСП за България" като и на тях президентът постави същите въпроси - за възможностите за редовен кабинет и каква подкрепа  и за какво биха дали.

Възможно е да има правителство в този парламент, 125 мандата са различни от ГЕРБ-ДПС, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пред държавния глава. Той посочи, че формулата за излизане от политическата ситуация е зададена от българския избирател, който е определил в парламента да има повече партии, нежелаещи да управляват с ГЕРБ и ДПС. Костадинов заяви, че в случай на неизпълнение на първия и втория мандат, са готови да поемат третия и да разговарят с всички политически сили за съставяне на широко правителство с консенсусна фигура за премиер, без ГЕРБ и ДПС. "Възраждане" категорично няма да подкрепят кабинет на малцинството.

Костадинов след консултациите в президентството: Правителство на ГЕРБ и ДПС ще изключи тока на политическата система

Пред журналисти Костадин Костадинов обяви, че са водили разговори със знакови лица от „Продължаваме промяната - Демократична България“, решението дали ще подкрепят анти-ГЕРБ-ДПС коалиция е тяхно. 

От „Продължаваме промяната-Демократична България“ обаче отрекоха да се водили разговори за съставяне на правителство с представители на  „Възраждане“. 

ПП-ДБ: Никой от коалицията не е водил разговори за съставяне на правителство с "Възраждане"

„БСП за България“ заявиха пред държавния глава, че ще се опитат да бъдат „проводник на диалог“. Нашите колективни органи са категорични, че с ГЕРБ няма как да участваме под никаква форма в никакво управление, подчерта изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров. По думите му в тази тежка ситуация пред партията има два пътя - единият е на странични наблюдатели, на опозиция, от която нищо не зависи, който е удобен, а другият е да се опитат да участват в процесите като бъдат реалисти. Пред медиите Зафиров обясни, че ако се стигне до трети мандат, БСП е готова да участва активно в диалога с всички политически сили за сформиране на експертно националноотговорно пробългарско правителство.

Вижте повече в нашата галерия: 

Трети ден консултации при президента за съставяне на правителство

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Голяма победа. Горд съм, че съм американец!“: Замразиха процеса срещу Тръмп

"Голяма победа. Горд съм, че съм американец!“: Замразиха процеса срещу Тръмп

Свят Преди 1 час

Върховният съд на САЩ постанови, че Тръмп се ползва с известен имунитет

Никол Шерцингер си спомни за "трудния" си период в Pussycat Dolls

Никол Шерцингер си спомни за "трудния" си период в Pussycat Dolls

Любопитно Преди 1 час

Певицата е едва на 24 години, когато подписва договор за участие в групата

Природно бедствие връхлетя Източна Чехия

Природно бедствие връхлетя Източна Чехия

Свят Преди 2 часа

Съобщава се за щети в размер на милиони евро

От БСП са категорични: Няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат

От БСП са категорични: Няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат

България Преди 2 часа

Това заяви в Русе народният представител Иван Иванов

Калин Стоянов е приел поканата да бъде част от проектокабинета "Желязков"

Калин Стоянов е приел поканата да бъде част от проектокабинета "Желязков"

България Преди 3 часа

Той посочи, че по време на среща с Желязков са обсъдени приоритетите в МВР

Обвиниха съпругата на Кание Уест, че е изпращала порно на служители

Обвиниха съпругата на Кание Уест, че е изпращала порно на служители

Свят Преди 3 часа

Въпреки това 29-годишната Цензори не е посочена като ответник в съдебното дело

<p>Почина легендарна италианска&nbsp;актриса (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Почина популярната италианска актриса Мария Розария Омаджио

Свят Преди 3 часа

Тя е участвала в повече от 40 филма

Задържаха българка, издирвана за трафик на деца в чужбина

Задържаха българка, издирвана за трафик на деца в чужбина

Свят Преди 3 часа

Българката е посредничила срещу заплащане за осиновяване на общо 17 деца

<p>Драмата на принц Хари в съдебната зала</p>

Драмата на принц Хари в съдебната зала: Липсващите мемоарни послания повдигат съмнения

Любопитно Преди 3 часа

Принц Хари: Обвинен в "замазване на очите" и опит за "създаване на препятствия"

<p>Над тези тези държави е &quot;надвиснала голяма опасност&quot;</p>

Туск за изборите във Франция: Над Европа е надвиснала голяма опасност

Свят Преди 3 часа

Според АФП думите на Туск са свързани с контекста на надигането на крайнодесни сили в Европа

<p>Фармацевти са готови да протестират, ето защо</p>

Фармацевти със заявка за протест, недоволстват заради предложения за промени в заплащането им

България Преди 3 часа

Фармацевтите в аптеките ще разясняват на пациентите как се финансира дейността по отпускане на безплатна терапия

Vivacom представя новите Unlimited планове: двойно по-високи скорости и включени роуминг MB извън ЕС

Vivacom представя новите Unlimited планове: двойно по-високи скорости и включени роуминг MB извън ЕС

Технологии Преди 3 часа

Плановете с най-голяма добавена стойност за клиентите досега ще осигурят неограничени изживявания

Румънският и сръбският патриарх с коментар за интронизацията на новия български патриарх

Румънският и сръбският патриарх с коментар за интронизацията на новия български патриарх

България Преди 4 часа

Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх и Софийски митрополит

<p>Русия се похвали с нов успех в Източна Украйна</p>

Русия: Превзехме още две села в Източна Украйна

Свят Преди 4 часа

Това обяви руското министерство на отбраната

Различният пазар на труда – търсете новия брой на списание "Мениджър"

Различният пазар на труда – търсете новия брой на списание "Мениджър"

Любопитно Преди 4 часа

Светът на труда никога не е бил по-динамичен и непредсказуем