Д ни преди Великден се наблюдава значителен ръст в цените на яйцата и зеленчуците. Проверка на NOVA в търговската мрежа показа, че стойността им драстично е скочила.
Докато се грижи за своите кокошки, Иво Герговски споделя своите наблюдения за причините, довели до поскъпването на яйцата.
„Има две основни причини. Първо, цената на фуража се повиши. Когато храната е по-скъпа, естествено и яйцето поскъпва. Второ – в България преди празници цените винаги се увеличават. В други държави правят промоции и намаления, а при нас се случва обратното“, обяснява Герговски.
По 50 лева великденски добавки, но само за някои пенсионери
Той няма намерение да купува яйца, тъй като отдавна е напуснал града и се е установил в съседно село. Там разполага с всичко необходимо за празничната трапеза. „Свикнах, сякаш съм роден в това село. А иначе целият ми живот премина в градовете. Когато бях градско чедо, купувах всичко“, разказва той.
Преди около 17 години, след като е диагностициран със сериозно заболяване и лекарите му дават неблагоприятни прогнози, решава да се премести. Вярва, че именно птиците са го спасили. Днес той се грижи за тях, а те му се отблагодаряват. Най-голямото предизвикателство в отглеждането на пилетата не е храната.
„Трябва много труд и усилия. Храната не е най-големият разход“, казва Иво. Той е разработил собствена система, която нарича на шега „затворен селски цикъл“. „Изхвърляме хартия, желязо, стъкло. Всичко останало – изрезки, храна – се събира в кофички. Знам кое е за котките, кое за кучетата, кое за кокошките“, споделя той.
Затова не се лишава нито от зеленчуци, нито от яйца. В града ситуацията е различна – цените са високи, но според него не само стойността, а и маркировката върху яйцата е от съществено значение. Ако цената на кокошите яйца е скочила с 18 стотинки спрямо същия период на миналата година, то краставиците са поскъпнали с повече от 30 стотинки. Килограм български краставици вече се предлага за 6 лева, но повечето хора купуват по един брой.
„Една маруля, връзка магданоз, връзка репички, връзка пресен лук и една краставица излизат около 7 лева за една салата“, изчислява продавачът Мариана Кандова.
По-малко от три седмици преди Великден, традиционно най-търсено остава агнешкото месо. В белоградчишкото село Рабиша животновъдът Жечко Андрейнски отглежда над 500 овце майки.
„Българинът е свикнал да купува агнешко за Великден и Гергьовден. Миналата година двата празника почти съвпаднаха, но тази година между тях има 15-20 дни, така че сме готови да отговорим на търсенето“, казва Андрейнски.
Той планира да запази цената на килограм живо тегло същата като миналата година. „В момента тя е 12 лева с ДДС. Закланото месо ще калкулираме при клането. Целта ни е да продаваме на цени, които покриват себестойността ни, без допълнителни надценки“, уточнява животновъдът.
Цената от овцефермата до магазинната мрежа обаче се увеличава над два пъти. „Трудно е да прогнозирам каква ще бъде крайната стойност, защото реалните разходи по животновъдството са високи. Но всеки овцевъд знае, че през тези два дни трябва да продаде животните си – особено ако развива млечно овцевъдство и трябва да освободи стадото си“, обяснява той.
Жечко Андрейнски препоръчва да се купуват 45-килограмови агнета живо тегло и да се предпочита месо от български ферми. „Според мен, най-добре е да се купува директно от фермите, защото там месото е истинско. Хората знаят как са отгледани животните. Всеки животновъд влага много грижи и внимание, за да предложи най-доброто качество“, категоричен е той.
Повече по темата – във видеото.