1

Т ихомир Иванов завърши на осмо място на скок височина на турнира по лека атлетика на Игрите в Париж.

30-годишният българин направи личен рекорд за сезона от 2.27 метра във финала на надпреварата на "Стад дьо Франс" и записа най-добро представяне при третото си участие на Олимпиада.

Той беше десети при дебюта си на най-големия спортен форум в Рио 2016, а в Токио 2020 не успя да преодолее квалификациите. 

Плевенчанинът се справи със стартовата височина от 2.17 метра от втори опит, а след това от първия път преодоля 2.22. Иванов прелетя над летвата на 2.27 при втория си скок, с което подобри със сантиметър най-добрия си резултат за кампанията от турнир в Лимасол през май. Българинът не беше преодолявал тази височина от три години.

Иванов, който е шесткратен Балкански шампион (по три титли на открито и на закрито), не успя на следващата височина от 2.31 метра, колкото е личният му рекорд от 11 август 2017 година в квалификациите на Световното първенство в Лондон. Той не беше далеч от преодоляването й във втория и в третия си опит, но закачи съвсем леко летвата и тя падна от стойките.

Българинът завърши пред голямата италианска звезда в сектора - настоящия световен и европейски първенец Джанмарко Тамбери, който на предишните Игри в Токио 2020 раздели титлата с катареца Мутаз Еса Баршим. Тамбери отпадна на 2.22 метра и остана на 11-о място. Италианецът страдаше от бъбречни проблеми в последните седмици и дори сутринта беше в болница за лечение, като имаше съмнения, че въобще ще стартира.

Титлата в Париж завоюва световният шампион в зала от тази година Хамиш Кър (Нова Зеландия) изравнен континентален рекорд от 2.36 метра. 

Световният вицешампион в зала от Глазгоу 2024 Шелби МакЮън (САЩ) остана втори също лично постижение от 2.36 метра.

Двамата бяха с равни показатели и се наложи надскачане, като те направиха грешки на допълнителния опит на 2.38, след което и на 2.36, а Кър се справи с 2.34, докато МакЮън не успя и новозеландецът се окичи със златото.

Трикратният световен първенец Баршим не успя да вземе втора поредна титла. Той трябваше да се задоволи с бронза, като заслужи четвърти олимпийски медал след златото в Токио 2020 и сребърните отличия в Лондон 2012 и Рио 2016.  

Той не допусна грешка до 2.34 метра, което беше и негово лично постижение за сезона. Катарецът направи две грешки на 2.36 и отиде на 2.38 в опит да излезе на първо място, но не успя и остана трети.

Световният шампион за юноши до 18 години от Кали 2015 Стефано Сотиле (Италия) остана четвърти с личен рекорд от 2.34 метра, които преодоля от втори опит и заради това остана без медал.

Тихомир Иванов сложи край на българското участие преди утрешния последен ден на Олимпиадата в Париж. Общо 46 атлети от страната се състезаваха в 15 вида спорт от 26 август, като родните национали спечелиха общо седем отличия - 3 златни, 1 сребърно и 3 бронзови. 

"Златните" момичета не успяха да се преборят за медал от Олимпиадата

Ето какво каза спортистът след класирането: 

„Моята лична оценка е перфектно. Факт е, можех да скоча 2.31, не го отричам. Дойдох 32-и тук, можеше да не се класирам въобще на Олимпиадата. Бях пълния аутсайдер. Но се класирах за финал и си направих лично за сезона“, коментира 30-годишният плевенчанин.

„Само в първия опит имах малко напрежение, то се видя, но след това се отпуснах. По принцип винаги така се получава при мен. Първите ми опити на състезание винаги са малко по-колебливи, но след това става друго нещо. Винаги е било така, не е от сега“, обясни той.

„На 2.31 мисля, че и вторият опит беше добър но със сигурност третият беше най-близко. Самият факт, че от много време не съм правил опити на такива височини определено си оказа влияние. Не че не съм готов. Надявам се да имам възможността да повторя това нещо“, каза още Иванов.

„Мисля че през 2021-а имам за последно опити на 2.31, на 2.33, но успешни опити на 2.30 нямам от 2019-а“, допълни скачачът. 

Той на този етап не мисли за следващата Олимпиада в Лос Анджелис след четири години.

Иванов планира да продължи работа в Гърция с българския треньор Георги Помашки, който е личен наставник на двукратния олимпийски шампион на скок дължина Милтиадис Тентоглу.

„Помашки е много доволен. Успях да говоря с него. Казах му: Благодаря ти“, а той ми отговори: „Не, аз ти благодаря“. Наистина рискувах всичко, играх на рулетка с това да си сменя треньора и да загърбя целия си живот в България. Не коментирам резултатите, които показвам, класирането искам да погледнем. Като резултат съм съгласен, че не е това, което може би очаквах, но като класиране, смятам, че постигнахме целта, която си бяхме поставили или поне, която аз си бях поставил – да си подобря класирането от Рио. Помашки е изключителен треньор. Самият факт е, че има двукратен олимпийски шампион и не само, супер много медалисти има. По различен начин се работи с него и се радвам, че направих тази стъпка да си дам възможност да работя с такъв човек. Треньорът си е треньор, но той е и изключителен човек. Занапред работата ни продължава. Не знам неговите лични планове. Ако не се пенсионира, предполагам, че продължаваме заедно“, заяви Тихомир Иванов.

Той ще почине няколко дни след Игрите в Париж, но има сериозни планове за участие в състезания до края на сезона, включително и надежди за покана за Диамантената лига.

„На този етап се прибирам в България, ще почина 2-3 дни, след което ще се чуя с мениджъра ми, ще говоря с треньора. Има състезания, но засега няма да ги споделям. Надявам се да получа покана за Диамантената лига. Определено този финал отвори възможности. Оттук-нататък това е вече работа на мениджъра, не е моя“, каза скачачът. 

Трети златен медал за България в Париж

Борците Семен Новиков в категория до 87 килограма при класиците и Магомед Рамазанов при 86-килограмовите в свободния стил и тежкоатлетът Карлос Насар в категория до 89 килограма триумфираха с титлите.  Със сребро пък се окичи Боряна Калейн в индивидуалния многобой по художествена гимнастика, а бронз заслужиха таекуондистката Кимиа Ализаде при 57-килограмовите, състезателят по вдигане на тежести Божидар Андреев в категория до 73 килограма и боксьорът при 57-килограмовите Хавиер Ибаниес.

Припомняме и тази галерия от нашия архив:

Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

* Във видеото: Олимпиада на раздора: Колко сме толерантни

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 14 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Любопитно Преди 22 минути

Във видеото, пуснато в ТикТок, Джокович пее на български и танцува

РС Македония поиска обяснение от България

РС Македония поиска обяснение от България

Свят Преди 3 часа

Скопие е неприятно изненадано и от последното изказване на Ангел Димитров

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 4 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 4 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 5 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 5 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 6 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 6 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Свят Преди 7 часа

Заради проливните дъждове в Австрия корабът не може да акостира

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

България Преди 8 часа

Междувременно Париж предложи ново име за комисар в следващата комисия

,

Политическото насилие се превръща в нова норма за Америка

Свят Преди 8 часа

„Насилието няма място в Америка“, заяви вицепрезидентът Камала Харис