Н аясно ли сме с това какво ни предлагат в пакетите по родните хотели? Каква храна ни сервират в ресторантите?
Храни с изтекъл срок на годност и лоша хигиена в част от ресторантите по зимните ни курорти. Това откриха проверките в началото на сезона.
Измамени българи: Вместо хотел, потресаващи условия, накрая - искат им пари
На над близо 700 кг храна с изтекъл срок на годност се натъкват контролните органи през последния месец. Открити са и други нарушения - неправилно съхранение, неясен произход на продукте, както и лоша хигиена.
Най-странните вещи, забравяни от туристи в хотелите
Пo време на последната си зимна почивка в хотел на "all inclusive" в планината, Невена Павлова забелязва, че в платата има остатъчна храна от предишните дни. Поради тази причина вече избягва шведските маси, когато резервира места в курортите ни.
"Избираме само закуска. Обядваме и вечеряме на други места. Много рядко ползваме услугата "all inclusive" в България, разказва Невена пред NOVA.
Протест - искат легализиране на бакшишите в ресторанти и хотели
Туристите са на мнение, че при пълните пакети на обслужване в зимните ни курорти цената не отговаря на предлаганото качество.
"В ресторантите постоянно те блъскат, няма достатъчно храна, а менюто е еднообразно. Няма нищо общо с Турция например", споделя друг турист.
На същото мнение се оказва и шеф Жоро Иванов, готвил за почти всичките ни президенти. В практиката си е виждал всякакви кулинарни интерпретации.
Здравословните навици ни "застраховат" от болести
"При всички случаи услугата "all inclusive" трябва да се базира на европейския опит. Не бива да се появяват нещата от закуска във вечерята или от вечерята в другия обяд и т.н.", коментира той.
Един ден хранене на пълен пакет за хотелиерите струва между 3 и 5 лв. за турист, пресмята шеф Жоро Иванов.
Поради тази причина готвачите в този тип ресторанти често биват принудени да експериментират в кухнята. А зад пищните трапези се крият нискокачествени продукти, договаряни на изключително ниски цени още преди сезона да е започнал.
"Получавайки задание да направиш колбас за 1-1.20 лв. за кг и сирене, което да не е повече от 3-3.5 лв. за кг, вие сами може да си направите извода какъв продукт е това. Нискобюджетните продукти, които са направени с транс мазнини и какви ли не още неща в тях, трябва да се забранят напълно", категоричен е Иванов.
Експертите също са категорични - подобни експерименти в кухнята могат да се окажат опасни за здравето ни.
Д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните отбелязва, че с 5 лв. на ден не можем да се храним с качествени храни.
"Този сектор винаги е бил рисков. Вероятно няма месец, в който да не е регистриран случай на натравяне на турист", допълва още той.
Ресторантьорите обаче твърдят, че тези практики отдавна били в миналото. И че за да бъдат конкуренти на пазара, не могат да си позволят да сервират предлагана вече храна.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!