Се енето, произведено по Българския държавен стандарт, ще бъде двойно по-скъпо от средните цени на пазара в момента, смята Пени Ботева от Асоциацията на млекопроизводителите.
"Качественият продукт трябва да има цена за да могат и самите
млекопреработватели да бъдат стимулирани да произвеждат нещо качествено,"
подчерта Ботева пред програма "Хоризонт" на БНР.
Стандартът за сиренето е готов, но не е ясно кога ще започне да се използва,
тъй като у нас все още няма сертифициращ орган, който да удостовери, че
продуктът на даден производител действително отговаря на всички условия на БДС.
Млекопреработвателите са готови да започнат да произвеждат сирене по
утвърдените държавни стандарти, но все още има административни пречки
качественото сирене да се появи на пазара, обясни Георги Хаджийски от браншовата асоциация.
Според Хаджийски изискването стандартизирано сирене да се произвежда само от
сурово мляко ще породи проблем, тъй като в България по начало има недостиг на
качествено мляко. Млекопроизводителите от своя страна разчитат, че изпълняването
на стандарта за сирене ще вдигне изкупните цени на суровината.
Друг проблем, според директора на института по стандартизация Ирен
Депишева, ще възникне от липсата на сертифициращ орган, който да прави
оценка за съответствие на продукта със стандарта.
Такъв орган се очаква да бъде
агенцията по храните, която обаче ще бъде създадена едва след Нова
година.
В края на миналия месец при отчета за дейността на министерството за една година управление, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов каза, че БДС за сиренето и кашкавала, се очаква да бъдат готови до 1 септември.
Сиренето по БДС задължително е от сурово мляко, гласи стандартът за сиренето според "24 часа". В него не
трябва да има стабилизатори, емулгатори и консерванти.
Ако върху опаковката пише БДС 15:2010, това означава, че за приготвянето
на сиренето са използвани сурово мляко, закваска, в него има калциев хлорид, мая
за сирене, морска кристална сол, готварска и каменна готварска сол, лимонена или
млечна киселина, вода и нищо друго.
То е узрявало 45 дни за кравето и 60 дни -
за сирене от овче, козе, биволско или смесено мляко.
Според изданието се разработва и БДС за кашкавала и вече има работен вариант за него, но
още нямало консенсус по всички изисквания, които са вписани в стандарта.
Очаква
се съгласие да бъде постигнато през есента.
Новият Българския държавен
стандарт за киселото мляко,
който беше въведен преди всички останали, изменя
автентичната му рецепта, прави го по-сладко и по-трайно, алармира на пресконференция днес председателят на Младежкото
обединение на БСП Явор Гечев.
Той обясни, че новият стандарт, който отменя стария от 1982
година, променя съотношението на "киселата" и "сладката"
бактерия в киселото мляко. По думите му, се допуска и
използването на сухо мляко.
Явор Гечев изрази притеснение, че ще
ядем "фуражно мляко", което се внася на ниски цени в страната.
Според него, новият стандарт обслужва интереси, които не са на
потребителите.
Младежкото обединение на БСП настоява да остане старият
стандарт, който гарантира автентичния кисел вкус на киселото
мляко.
Според Гечев, министърът на земеделието и храните
Мирослав Найденов си прави пиар с разработването на новите
стандарти на храните.
Младежите от БСП искат оставката на изпълнителния директор
на ДФ "Земеделие" Калина Илиева, която нямала експертен
потенциал за заеманата длъжност.
Млекопроизводители: сиренето ще поскъпне двойно заради БДС
От младежкото БСП алармираха, че новият държавен стандарт за киселото мляко го прави по-сладко и по-трайно
17 август 2010, 15:02
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!