СЕМ и НСС подписаха Меморандум за партньорство
2

С ъветът за електронни медии (СЕМ) и Сдружение „Национален съвет за саморегулация“ подписаха меморандум за сътрудничество. Те ще продължат да си партнират и да споделят информация за ефективна регулация и саморегулация. Ще се реагира и при съмнение за нарушение на правилата, приложими за търговските съобщения. СЕМ и НСС ще координират усилията си за постигане на по-високо ниво на медийна грамотност и подобряване на знанията и разбирането на гражданите за правилата в областта на регулацията и саморегулацията на рекламата и за реда за прилагане и механизмите на действие на саморегулацията на рекламата. Това предаде NOVA.

Така СЕМ утвърди своята дългогодишна политика на саморегулация, която има ключова роля за поддържането на етични стандарти както в журналистическата работа, така и в търговското слово.

Ето и пълния текст на меморандума за партньорство:

Правна рамка и цели

Според чл. 4а от Директива 2010/13/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 10 март 2010 година за координирането на някои разпоредби, установени в закони, подзаконови и административни актове на държавите-членки, отнасящи се до предоставянето на аудиовизуални медийни услуги (Директива за аудиовизуалните медийни услуги), изменена с Директива (ЕС) 2018/1808 на Европейския парламент и на Съвета от 14 ноември 2018 г., държавите-членки следва да насърчават използването на съвместното регулиране и създаването на благоприятни условия за саморегулирането чрез приетите на национално равнище кодекси за поведение в координираните с Директива за аудиовизуалните медийни услуги области;

Съгласно Съображение 44 от Директивата за аудиовизуалните медийни услуги и 13 и 14 от  Директива (ЕС) 2018/1808, инструментите за съвместно регулиране и за саморегулиране, прилагани в съответствие с различните правни традиции на държавите-членки, могат да играят важна роля в осигуряването на високо ниво на защита на потребителите. Мерките, насочени към постигането на целите в обществен интерес в сектора на аудиовизуалните медийни услуги, са по-ефективни, ако се предприемат с активната подкрепа на самите доставчици на тези услуги. В съответствие с различните си правни традиции, държавите-членки на ЕС отчитат допълващата роля, която ефективното саморегулиране може да играе по отношение на законодателни и съдебни и/или административни механизми и неговия полезен принос към постигането на целите на Директива за аудиовизуалните медийни услуги. Съвместното регулиране осигурява „правна връзка“ между саморегулирането и националния законодател в съответствие с правните традиции на държавите-членки;

Директивата за аудиовизуалните медийни услуги, включително и измененията с  Директива (ЕС) 2018/1808, са въведени в българския Закон за радиото и телевизията („ЗРТ“). Според чл. 4б от ЗРТ се насърчават саморегулирането и съвместното регулиране чрез кодекси за поведение и стандарти. Кодексите за поведение и стандартите включват и Национални етични правила за реклама и търговска комуникация, разработени от Сдружение „Национален съвет за саморегулация“. Съгласно ЗРТ, Национални етични правила за реклама и търговска комуникация са задължителни за доставчиците на медийни услуги и платформи за споделяне на видеоклипове. Чл. 126г от ЗРТ във връзка с чл.127 от ЗРТ предвиждат правомощия за Съвета за електронни медии за налагане на имуществена санкция на доставчици на медийни услуги и на доставчик на платформа за споделяне на видеоклипове в случай на неспазване на решенията на етичната комисия на НСС.

Съветът за електронни медии (СЕМ) и „Национален съвет за саморегулация“ (НСС) желаят да координират усилията си за по-добра медийна грамотност и подобряване на знанията и разбирането на гражданите за използване и прилагане на механизмите на саморегулацията на рекламата.

СЕМ и НСС разполагат с богата експертиза и достъп до информация за добрите практики и развитието на регулацията и саморегулацията в областта на търговските съобщения в Европейския съюз, в рамките на сътрудничеството на СЕМ с европейските регулатори за аудио-визуални медийни услуги, и на НСС с European Advertising Standards Alliance (EASA) и изразяват готовност да обменят експертна информация.

НСС има за цел развитие и утвърждаване на социалната отговорност и бизнес етика чрез провеждане на саморегулация в областта на търговските съобщения, в съответствие с приложимото законодателство и добрите европейски практики. НСС провежда дейност на саморегулация чрез етичните си комисии; информационна дейност и участва в публичното обсъждане на регулацията в областта на търговските съобщения. 
СЕМ и НСС ще продължат да обменят информация за сигнали за нарушения на правилата, приложими за търговските съобщения, в рамките на правомощията на СЕМ и Етичната комисия на НСС.    

Като взеха предвид горното, СЕМ и НСС се споразумяват за следното:

Споделяне на информация за ефективна регулация и саморегулация

Чл. 1. (1) СЕМ и НСС ще продължат да си партнират при съмнение за нарушение на правилата, приложими за търговските съобщения, като:

СЕМ ще информира и подава жалби към НСС при получаване на информация от потребители и/или съмнения за нарушения на Национални етични правила за реклама и търговска комуникация, изработени от НСС;
НСС ще информира СЕМ при съмнения за нарушение на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията относими към търговските съобщения, в рамките на правомощията на СЕМ.

(2) Страните ще споделят информация за развитието на преписките и крайния акт, в рамките на приложимите норми.

Популяризиране на правилата в областта на регулацията и саморегулацията на търговските съобщения

Чл. 2. (1) СЕМ и НСС ще си партнират при организирането на обучения, дискусионни форуми и публични събития, свързани с регулацията и саморегулацията на търговските съобщения.

(2) СЕМ и НСС ще координират усилията си за постигане на по-високо ниво на медийна грамотност и подобряване на знанията и разбирането на гражданите за правилата в областта на регулацията и саморегулацията на рекламата и за реда за прилагане и механизмите на действие на саморегулацията на рекламата.

(3) СЕМ и НСС ще си съдействат за популяризиране на регулацията и саморегулацията на търговските съобщения в отношенията с други регулатори и институции.

Чл. 3. СЕМ и НСС ще обменят експертна помощ и информация при осъществяване на своята дейност.

Чл. 4. Изпълнението на конкретни дейности по настоящия Меморандум се извършва при взаимно зачитане на независимостта на Страните и в съответствие с приложимото законодателство.

Чл. 5. Настоящият меморандум влиза в сила от датата на подписването му и се сключва със срок на действие до 31.12.2025 г.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
- Сервитьор, преди час ви поръчах бутилка вино! - Имайте търпение, господине-колкото е по-старо виното, толкова е и по-добро!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Министър Илков: Страната ни&nbsp;получава подкрепа за пълноправно членство в Шенген</p>

Министър Илков след заседанието на Съвета на ЕС: Получаваме подкрепа за пълноправно членство в Шенген

България Преди 16 минути

Няма изискване към нас, което да не сме изпълнили, уточни Илков

Покана за ученически поход от хижа "Алеко" до Черни връх

Покана за ученически поход от хижа "Алеко" до Черни връх

Любопитно Преди 25 минути

Той ще се проведе на 11 октомври 2024 г. (петък) и в него ще участват над 600 деца и младежи и техните ръководители

<p>Руските войски напредват и &quot;напълно сриват&quot; сгради и съоръжения, ето къде&nbsp;</p>

"Напълно сринати" сгради и съоръжения: Удържат ли фронта украинските сили в Торецк

Свят Преди 58 минути

В Торецк са останали над хиляда жители, но евакуацията им е "изключително трудна"

Китайските автомобили са все по-предпочитани от потребителите

Китайските автомобили са все по-предпочитани от потребителите

Свят Преди 1 час

Китайските марки се превърнаха в сериозни претенденти в автомобилната индустрия на Южна Африка

Израелски удар по училище в Газа, много загинали

Израелски удар по училище в Газа, много загинали

Свят Преди 1 час

Училището е превърнато в убежище за разселени лица

<p>Стрелба край израелски обект в Швеция (СНИМКИ)</p>

Стрелба край израелски обект в Швеция

Свят Преди 1 час

Няма данни за пострадали

<p>Еврокомисар: До декември България и Румъния да бъдат приети в Шенген и по суша</p>

Еврокомисарят Йохансон: До декември България и Румъния да бъдат приети в Шенген и по суша

Свят Преди 1 час

Важно е да запазим свободното движение в Шенген, посочи тя

<p>Хванаха двама мъже, опитали да източат гориво от газовоз&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Хванаха двама мъже, опитали да източат гориво от газовоз край Бургас

България Преди 1 час

Акцията по задържането е осъществена на 8 октомври

Щуро забавление с Константин в „Пееш или лъжеш“ тази неделя

Щуро забавление с Константин в „Пееш или лъжеш“ тази неделя

Любопитно Преди 1 час

Специални гости на предаването ще бъдат Димитър Ковачев - Фънки и Станимир Гъмов

<p>Български гражданин е разследван във Франция за четири престъпления</p>

Български гражданин, разследван във Франция, ще бъде предаден на властите

България Преди 2 часа

Според френските власти деянията били извършени през 2015 г.

В Пловдив осъдиха жена за длъжностно присвояване на 144 200 лева

В Пловдив осъдиха жена за длъжностно присвояване на 144 200 лева

България Преди 2 часа

Подсъдимата е осъдена на една година лишаване от свобода условно с изпитателен срок от три години

Съпругата на Джейхан Ибрямов прекратява гладната стачка

Съпругата на Джейхан Ибрямов прекратява гладната стачка

България Преди 2 часа

Тя започна гладна стачка на 4 октомври

<p>Тъмната страна на компаниите, подкрепяли нацистите</p>

Влиятелните компании, които подкрепяха нацистите

Свят Преди 2 часа

Каква е връзката между компании като „Ауди“, „Байер“ и IBM и нацисткия режим на Адолф Хитлер

Хан Канг спечели Нобеловата награда за литература за 2024 година

Хан Канг спечели Нобеловата награда за литература за 2024 година

Свят Преди 2 часа

Хан Канг пише стихове и романи на корейски език

Делото "Цалапица": Рангел Бизюрев остава единствен обвиняем за убийството на Митко

Делото "Цалапица": Рангел Бизюрев остава единствен обвиняем за убийството на Митко

България Преди 3 часа

Прокуратурата: Показанията на тайния свидетел не са основания да привлечем друго лице като такъв

<p>Ето кога ще бъде изслушването на&nbsp;Екатерина Захариева в ЕП</p>

Изслушват Екатерина Захариева в ЕП на 5 ноември

Свят Преди 3 часа

Тя ще застане пред Комисията по индустрия, изследвания и енергетика