20

И зключително важно е да се продължи да се локализира пожара, да се потушат всички огнища и държавата, в лицето на своите институции, да покаже, че може да бъде координирана и напълно мобилизирана и да бъде в подкрепа на хората от пострадалите райони.

Това каза президентът Румен Радев, който пристигна тази сутрин в община Болярово, за да се срещне с местните власти и да се запознае с обстановката след опустошителните пожари.

Той изрази благодарност към пожарникарите, военнослужещите, горските служители, доброволците и местната власт, заради това, че не е допусната загуба на човешки живот.

В отговор на въпрос за реакцията на институциите във връзка с бедствието президентът заяви, че сега е време за действия, а не за анализи и доклади, но оценката я дават хората.

"Разбира се, че има неща, които трябва да се подобряват", добави той.

По думите на Радев регионът на Болярово е типичен пример как, когато държавата се мобилизира с цялата си мощ и всички институции работят координирано, могат да бъдат потушени и най-силните бедствия, но въпросът е времето, докато това бъде постигнато.

На срещата с президента кметът на община Болярово Христо Христов съобщи, че положението е много сериозно и за пръв път местните власти се сблъскват с подобен голям пожар.

"Има спешна нужда от 20 фургона за временно настаняване за хората, чиито къщи изгоряха", посочи кметът.

"В момента има нужда от много спешна помощ за хората, които трябва да бъдат настанени и устроени. Днес разговаряхме с господин президента, получихме неговата подкрепа, за което му благодаря в този тежък момент", довбави той.

На второ място Христов отбеляза необходимостта от финансови обезщетения.

"От общината ще направим разчет в понеделник и ще разпределяме средствата по степен на застрашеност и големина на щетите". Сред най-пострадалите села, в които има напълно изгорели къщи, са Воден, Крайново, Горска поляна.

Той допълни, че има необходимост и от техника, за да бъдат прокарани просеки, които да защитят населените места.  "Ще молим или армията, или Агенцията по горите да осигурят допълнително голяма верижна техника, която да направи обход на всички населени места", посочи Христов.

Той подчерта, че е необходима добра комуникация при управлението на бедствието.

"Много важно според мен беше да има добра синхронизация в действията на всички институции и да се знае, че само една институция управлява организацията. Комуникацията между институциите за навременно овладяване на ситуацията имаше в това направление доста пропуски и слабости", коментира той.

По думите на Христов тежката ситуация не трябва да бъде политизирана, а пожарът - използван за политически цели.

"Започнаха такива наченки в село Воден с доставянето на определени фургони на определени лица, каза кметът. Нека  решим генерално проблема с 20 фургона за временно настаняване и всички хора да бъдат настанени. Още веднъж апелирам пред всички да спрем да политизираме", призова Христо Христов.

Той обобщи, че към момента пожарът е локализиран, едно е останалото огнище - между селата Странджа и Крайново.

"Ще предложа на Министерството на вътрешните работи част от фургоните за временно настаняване от бежанските центрове в Любимец и Елхово да бъдат доставени за нуждите на пострадалите от пожарите места", каза още пред журналисти в Болярово президентът Румен Радев. Той допълни, че те са напълно пригодени и оборудвани.

Президентът коментира, че е важно да бъдат обезпечени всички, останали без дом.

"Призивът е да не се делят хората и да се намери едно общо решение, категоричен бе той. Когато се доставят фургони за точно определени лица, а всички останали имат нужда, това създава напрежение."

"На дневен ред е справянето с природните бедствия, с политическите бедствия ще се занимаваме на по-късен етап", каза той, след като бе помолен да коментира изказването на Делян Пеевски, че премиерът и министрите си вършат работата в засегнатите райони, а държавният глава липсва.

"Чух много призиви за свикване на консултативен съвет за национална сигурност. Има ясно разписани закони", каза още Румен Радев. В Закона за защита при бедствия, който е в сила, ясно е разписано кои ведомства създават организация и подготовка, които планират и изпълняват, и кой контролира целия процес. Нека всички да си изпълняват задълженията по закон."

Радев добави, че освен специализирана летателна техника, е необходимо да има подготвени хора.

"За такава техника един летец се създава пет години, каза президентът. После са необходими 10 години трупане на нальот и опит".

"Като ме призовават за консултативен съвет, искам да питам колко съвета още трябва да направя за българската армия и да се чуят най-сетне становищата. Аз съм призовавал за грижата за хората в армията, за спешни мерки за привличане на качествени хора в българската армия, която се обезлюдява със застрашителни темпове, за тяхната мотивация, задържане, осигуряване, професионална подготовка. Нека, вместо да даваме стотици, стотици милиони за нова летателна техника, минимална част от тези средства да отидат във военновъздушните сили за възстановяване на техниката и най-вече - за хора", призова президентът.

Пожари в цялата страна продължават да бушуват и днес.

Дъждът в петък даде глътка въздух на огнеборците, които се опитват да потушат пламъците край едно от най-пострадалите села – Воден.

"В момента пожарът се развива низово в широколистен масив. Организирана е цялата налична техника, с която разполагаме. Предислоцирана е към просека, която е направена в горната част на масива, за да можем да започнем да обработваме пожара". Това заяви в ефира на "Здравей, България" старши комисар Любомир Баров. 

И добави: "При силен вятър, какъвто имаше през петъчния ден, единствената възможност е предислоцирането на силите и средствата. Със сигурност можем да кажем, че фронтът на пожара намалява. Работим  по основното направление на огъня, което е между селата Крайново и Странжа. В момента на място са разположени над 34 пожарни автомобила с над 100 души личен състав. Имаме 60 души  от Министерство на отбраната, от Столичната община, личен състав и техника, от "Гранична полиция", от "Жандармерия", тежка техника и високопроходима такава от Държавно горско стопанство, добровлци". 

По думите му огънят е обхванал ориентировъчна площ от около 53 000 декара сухи треви и храсти, 2 500 декара горски низов масив и 500 декара върхов масив.

"Към момента посоката на разпространение на пламъците е далеч от населените места", подчерта той.

Повече от 130 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили (ВВС) участват в гасенето на големите горски пожари в област Ямбол и района на Беклемето в Стара Планина, съобщиха от Министерството на отбраната.

В района на село Воден от 7:30 часа в гасенето на огъня са се включили 64 военнослужещи от 42-ри батальон в Кабиле и Центъра за подготовка на специалисти в Сливен. В същия район участват и 18 военнослужещи от 22-ра авиобаза в Безмер. Използват се два хеликоптера Ми-17 и "Кугър" от 24-та авиобаза в Крумово и 13 броя специализирана техника.

Общо 54 военнослужещи с девет единици техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада участват в гасенето на пожара в района на Беклемето в Стара планина. В готовност да се включат в овладяването на пламъците са и двата хеликоптера на чешките въоръжени сили.

Действията на военнослужещите са съвместни с тези на пожарникарите от Националната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, служителите на горските стопанства, местните власти, доброволци.

В петък, 19 юли, над 190 военнослужещи с около 22 единици техника от Сухопътните войски оказваха помощ в гасенето в района на Голям Манастир и Воден, област Ямбол и Отец Паисиево, област Пловдив, съобщиха още от военното министерство.

Междувременно бе съобщено, че е овладян пожарът, възникнал на 16 юли в иглолистна гора, в района на село Ваксево, който се разпространи и в посока на селата Тишаново, община Невестино и Фролош, община Кочериново, съобщиха за БТА от Югозападното държавно предприятие.

Причина за възникването е небрежно боравене с открит огън, казаха по-рано от полицията в Кюстендил. От там допълниха, че теренът ще продължи да бъде под наблюдение.

Продължава гасенето на пожара в с. Червена ябълка, община Кюстендил, казаха от Областната дирекция на МВР. Огънят пламна вчера сутринта, а сигналът за него е подаден от служител на граничния полицейски участък в Гюешево.

Към този момент пожарът се е разпрострял върху площ от 650 дка - предимно сухи треви и храсти, бивши земеделски земи, като е навлязъл низово в 15 дка широколистна гора. 

На място с огъня се борят служители на Районната служба за противопожарна безопасност, горски служители и доброволци от с. Богослов.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Кокаин за 1,5 млн. евро е открит в инвалидна количка на летището във Виена (СНИМКА)&nbsp;</p>

Кокаин за 1,5 млн. евро е открит в инвалидна количка на летището във Виена

Свят Преди 4 часа

По разпореждане на прокуратурата той е откаран в местен затвор

<p>&quot;Правителството изпраща хората в изгнание&quot;</p>

"Правителството изпраща хората в изгнание": Китай налага репресии срещу книжарница в Шанхай

Свят Преди 6 часа

В книжарницата се предлагат книги от континентален Китай, Хонконг и Тайван

Експлозия по време на химическо шоу в Дания, има ранени

Експлозия по време на химическо шоу в Дания, има ранени

Свят Преди 7 часа

Причината за експлозията не е известна веднага

<p>Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове?</p>

Внимание! Интензивен трафик по границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция

Свят Преди 7 часа

На границата с РСМ трафикът е нормален на всички гранични пунктове

<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 7 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

<p>Почина бивш капитан на &quot;Ливърпул&quot; (СНИМКИ)</p>

Почина Рон Йейтс - легендарен капитан на "Ливърпул"

Свят Преди 8 часа

През последните години бившият футболист се бореше с болестта на Алцхаймер

Мечка нападна 64-годишен мъж в Хърватия

Мечка нападна 64-годишен мъж в Хърватия

Свят Преди 8 часа

Пострадалият е приет в болница в близкия град Госпич

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 8 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 8 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска партии</p>

Пеевски: Радев се намеси недопустимо в изборния процес, командва ЦИК и притиска партии

България Преди 11 часа

"В отчаянието и безпомощността си президентът разкри истинското си лице", заяви той

<p>Косово блокира част от границите си със Сърбия, ето защо</p>

След протести: Косово блокира част от границите си със Сърбия

Свят Преди 11 часа

На 6 септември десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта, за да предотвратят влизането в Сърбия от Косово

<p>Супертайфунът &quot;Яги&quot; връхлетя Виетнам (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Отнесени кораби и изкоренени дървета: Супертайфунът "Яги" връхлетя Виетнам

Свят Преди 11 часа

Тайфунът достигна сушата в провинциите Хайфонг и Куанг Нин, като предизвика ветрове със скорост над 149 км/ч

<p>Те&nbsp;осъдиха идеологията на &quot;руския свят&quot;</p>

Вселенската патриаршия осъди идеологията на "руския свят"

Свят Преди 11 часа

Йерарсите обсъдиха „неморалния“ опит на Москва да „нахлуе“ в каноничната територия на древната Александрийска патриаршия