9

Д ържавният глава Румен Радев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, съобщиха от пресцентъра на държавния глава. 

На 4 октомври, петък, държавният глава  Румен Радев свиква от 10.00 часа в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, съобщиха от пресцентъра на държавния глава. 

Темата на заседанието е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“, се посочва в съобщението.

По закон на КСНС трябва да присъстват премиерът, председателят на Народното събрание, министрите на отбраната, на външните работи, на вътрешните работи и на финансите, началникът на отбраната, председателите на ДАНС и на Разузнаването.

Това е десетият КСНС, който свиква президентът, показва справка в интернет страницата на президентската институция и втори, който е на тема Близък изток. Последният Съвет беше на 15 февруари 2022 г., девет дни преди началото на войната в Украйна.

Консултативният съвет за национална сигурност е съвещателен орган по въпросите на националната сигурност, чийто статут е определен със закон. КСНС се възглавява от президента на Република България.

Източник: БТА

КСНС обсъжда въпроси и изготвя становища и предложения, свързани с политиката за националната сигурност, гарантирането на гражданския мир, обществения ред и правата и интересите на българските граждани и действията при възникване на опасност за националната сигурност. Цел на Консултативния съвет е постигането на политическо съгласие и единодействие по приоритетни теми на сигурността и отбраната на страната.

Заседанията са редовни и извънредни, като редовните заседания се провеждат най-малко един път на три месеца, а извънредните - по решение на президента на Републиката. Заседанията са закрити.

Заседание на КСНС на 15.02.2022 г.

Темата е „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки.“ Заседанието се провежда девет дни преди началото на войната в Украйна.

Постигнат е консенсус за необходимостта от преодоляване на дефицитите от способности и за развитие на съвременен отбранителен потенциал на Въоръжените сили на Република България в рамките на ЕС и НАТО.

Заседание на КСНС на 10.01.2022 г.

Темата е „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране н асоцииране: Република Северна Македония и Република Албания“.

Особено внимание е обърнато на процеса на интеграция на Република Северна Македония. Участниците се обединяват около мнението, че са необходими всеобхватни, целенасочени и ресурсно осигурени действия, за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес. КСНС приема предложения към изпълнителната и законодателната власт.

Заседание на КСНС на 16.08.2021 г.

Темата е „Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID–19. Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция“. Участниците в заседанието постигат консенсус по общо становище.

Заседанието на КСНС на 09.01.2020 г.

Темата е „Възможни рискове и заплахи за националната сигурност в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток“.

КСНС изразява загриженост във връзка с развитието на ситуацията в Ирак и региона, като отчете необходимостта от спешна деескалация на напрежението и въздържане от употреба на сила. Участниците се обединяват около позицията, че ескалация на кризата застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб. КСНС отправя и препоръки.

Заседание на КСНС на 08.04.2019 г.

Темата е „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“. Участниците в заседанието не постигат консенсус по общо становище.

Заседание на КСНС на 19.04.2018 г.

Темата е „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.

Членовете на Съвета се обединяват около мнението, че са необходими неотложни мерки, гарантиращи повишаване на отбранителните способности чрез ускоряване на процесите на модернизация, поддръжка на наличната техника и осигуряване на бойната подготовка. Подчертана е и необходимостта от силна обществена и политическа подкрепа и изпълнени конкретни мероприятия за преодоляване на недостига от способности на Въоръжените сили при изпълнение на задачите по различните мисии.

Членовете на КСНС се обединяват около предложения към изпълнителната и законодателната власт.

Заседание на КСНС на 09.01.2018 г.

Темата е „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“.

Консултативният съвет подчерта, че отговорният подход на всички институции, както и последователната и ефективна междуведомствена координация, са изключително важна предпоставка за реализирането на целите и приоритетите на председателството ни.

Членовете на КСНС се обединяват около следните предложения към изпълнителната власт.

Заседание на КСНС на 17.10.2017 г.

Консултативен съвет за национална сигурност разгледа докладите на основните институции, ангажирани в противодействието на корупцията и анализира резултатите и ефективността на тяхната работа.

Членовете на Консултативния съвет се обединиха около позицията, че на корупцията трябва да се противодейства с всички законни методи и средства и че постигането на резултати изисква усилия от всички държавни органи. 

Заседание на КСНС на 30.05.2017 г.

Консултативният съвет за национална сигурност обсъди актуалните рискове и заплахи за националната сигурност на България в контекста на динамичните промени и негативни процеси, протичащи в средата на сигурност.

Членовете на Консултативния съвет постигнаха единство в позицията си, че сигурността на страната трябва да продължи да се разглежда в контекста на системата за колективна отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, като едновременно с това България планово развива собствения си отбранителен потенциал.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Народ, който си мие трамваите с ракия, не може да бъде унищожен!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
“Може да си навлечеш вечен срам”: Учението за ритуалното обезглавяване на самураи

“Може да си навлечеш вечен срам”: Учението за ритуалното обезглавяване на самураи

Свят Преди 11 минути

"Този документ съдържа тайни учения, които традиционно се преподават само устно"

Седем станаха жертвите след атаката в Тел Авив

Седем станаха жертвите след атаката в Тел Авив

Свят Преди 14 минути

Според на израелската полиция двамата нападатели са палестинци от Западния бряг

Български пожарникари се включват в борбата с горските пожари в Гърция

Български пожарникари се включват в борбата с горските пожари в Гърция

Свят Преди 1 час

В сряда сутрин те отпътуваха за южната ни съседка

<p>Ще се справи ли &ldquo;Железен купол&rdquo; с още една атака</p>

“Железен купол” - ПВО на Изарел, смятана за най-ефективната в света

Свят Преди 2 часа

“Железният купол” е разработен от израелската държавна компания Rafael Advanced Defence Systems с подкрепата на САЩ

Намериха тялото на издирван мъж във Враца

Намериха тялото на издирван мъж във Враца

България Преди 2 часа

Видими следи от насилие не са установени

Внимание! Мамят за големи обезщетения при безработица

Внимание! Мамят за големи обезщетения при безработица

Пари Преди 2 часа

В НОИ проверяват дали пътуват зад граница и учат ли децата им

Митничари задържаха недекларирани над четвърт милион лева на „Капитан Андреево”

Митничари задържаха недекларирани над четвърт милион лева на „Капитан Андреево”

България Преди 2 часа

Това е станало при две проверки - на камион и на автобус

9-годишно дете е сред посочените за жертви на Пъф Деди

9-годишно дете е сред посочените за жертви на Пъф Деди

Свят Преди 2 часа

25 от тях са били деца по време на предполагаемите престъпления

Кой е Марк Рюте - новият генерален секретар на НАТО

Кой е Марк Рюте - новият генерален секретар на НАТО

Свят Преди 3 часа

А само преди година, в началото на юли 2023, Рюте беше решил да захвърли всичко

Иран отправи сериозно предупреждение към САЩ

Иран отправи сериозно предупреждение към САЩ

Свят Преди 3 часа

"Съединените щати не бяха уведомени за нашите действия"

<p>Къде греши Западът спрямо Путин?&nbsp;</p>

Кърт Волкър: Къде греши Западът спрямо Путин?

Свят Преди 3 часа

Пред ДВ той прогнозира как биха се променили отношенията на САЩ с Русия и Украйна, ако Тръмп отново стане президент

Моментът е исторически. Мексико се управлява от жена и тя е с български корени

Моментът е исторически. Мексико се управлява от жена и тя е с български корени

България Преди 3 часа

Потомката на български евреи Клаудия Шейнбаум получава тежко наследство: в страната има над 100 000 безследно изчезнали, насилие, корупция, бедност

Женени ли са Хоакин Финикс и Руни Мара?

Женени ли са Хоакин Финикс и Руни Мара?

Любопитно Преди 3 часа

Актьорът предизвиква слухове за брак, след като нарече Руни Мара своя „съпруга“

<p>&quot;Не бива да забравяме, че през 2012 г. България също беше обект на атака, организирана от &quot;Хизбула&quot;</p>

Поптодорова: Не бива да забравяме, че през 2012 г. България също беше обект на атака, организирана от "Хизбула"

България Преди 3 часа

Няма друга държава, която да е обект на целенасочени атаки за унищожение, каквато е Израел, заяви бившият ни посланик в САЩ

СЗО с шокиращи данни за децата: Контролирайте смартфоните като цигарите

СЗО с шокиращи данни за децата: Контролирайте смартфоните като цигарите

Свят Преди 3 часа

Едно от 10 деца показва симптоми на пристрастяване към мобилното устройство

<p>&quot;Той беше или много мил, или те убиваше&quot;</p>

"Внимание, нося трупове": Убиецът с лилава катафалка

Свят Преди 3 часа

"Той беше или много мил, или те убиваше"