10

„Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Копривщица принадлежи на България. Копривщица е България”, това заяви президентът Румен Радев, след като Общинският съвет в малкия подбалкански град гласува искане да бъде премахнат статутът му на архитектурно-исторически резерват.

Вижте как Първата пушка пак гръмна в Копривщица

Съборът в Копривщица официално в ЮНЕСКО

„Днес разговарях с кмета на Копривщица Генчо Герданов, който ме увери, че ще направи всичко възможно да спре скандалното решение на общинския съвет да се премахне статута на града като архитектурно-исторически резерват, като върне за преразглеждане решението”, коментира от своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и добави: „Ако отново бъде прието, кметът ще се бори за запазването на статута на града в съда”.

ГЕРБ се разграничава от общинските си съветници

по казуса в Копривщица, потвърди на брифинг Томислав Дончев, член на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ. "Днес само ние не сме се изказвали по казуса. Аз, както и колегите ми заставаме зад кмета и подкрепяме действията му да съхраним уникалното културно наследство. Действията до момента са правилни", обясни Дончев.

"Не сме против развитието на Копривщица и в сферата на туризма, но това минава през съхраняване на историческото наследство", поясни той. "Кметът ще върне решението за преразглеждане", поясни Дончев и заяви, че днес Изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение по казуса.

"ГЕРБ се разграничава от общинските си съветници по казуса. Възлагаме им - 4 на брой са, да прегласуват решението на Общинския съвет. При неспазване на заседание на Изпълнителната ни комисия, сме в правото си да прекратим членството им, на двама от тях, които са в ИК, а на другите двама - да се разграничим от действията им до края на мандата", каза още той.

Процедурата за промяна на статута на групови недвижими културни ценности от национално значение, какъвто е град Копривщица, може да бъде инициирана по мотивирано искане на кмета на общината. Такова искане не е постъпило, съобщиха от Министерство на културата.

„Никой не иска да отменя статута на Копривщица. Ние ще запазим централната част на града във вида, в който е”, пък заяви за „Здравей, България” по NOVA председателят на Общинския съвет Рашко Христов. 

„Никога и никъде не съм заявявал, че искам обликът на Копривщица да бъде променен”, каза бизнесменът Радослав Йовков, за когото се твърди, че иска да строи в региона и обвини в същото кмета на града.

Местните хора имат известно право в желанието си за промени. Въпросният статут на архитектурен резерват е въведен през 1971 г. и значително ограничава възможностите за ново строителство. Както посочи Рашко Христов - единствено гробищата се разширяват. В същото време обаче нуждата от ново строителство е спорна.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Населението на града намалява от десетилетия и проблемите съвсем не са свързани с липсата на сгради за живеене или достатъчно хотели и легла за туристи.

Повечето от копривщенци са израснали по времето на комунизма и с умиление си спомнят годините, когато в града работи приборостроителния завод – „Прибор”. Сега той е превърнат в склад за скрап. След приватизацията  му от работническо-мениджърско дружество предприятието не успява да намери устойчиви пазари за продукцията си и през 2008 г. влиза в ликвидация.

Копривщенци вече се надяват на туризма за развитието на града си. Но и тук проблемите не са малко. Копривщица не може да стане второ Банско или Несебър, въпреки мечтите на част от местните хора. Околните възвишения просто не позволяват изграждането на състезателни ски писти, а наблизо няма и море.

Въпреки това в източната част на града, точно срещу сградите на ликвидирания завод, от няколко години през зимата работи временно съоръжение за зимни спортове. Пистата, ако може да се нарече така, е с дължина около 200 метра и има влек. Близо до него през лятото работи временен аквапарк.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

За развитието на туризма са усвоявани пари и по европейски програми. Така около Копривщица са изградени и маркирани множество туристически пътеки. Повечето от тях обаче не са добре поддържани. Можете да ги познаете по ръждясалите табели с надпис „Danger! Sheepdog” (Опасност! Овцакуче) вместо „shepherd dog” (овчарско куче).

Но дори без разваления английски, платен по европейски програми, ако туристите трябва да се предупреждават за опасни кучета, очевидно нещо куца в туризма.

Основният проблем на града обаче са идеите. Като хора учили и живели добре по времето на комунизма, повечето копривщенци все още вярват в плановата икономика – ако имаш завод, значи имаш пазари; ако имаш писта, значи имаш ски курорт; ако имаш хотел, значи имаш туристи. А всъщност е обратното.

И от време на време се появява някой местен „бизнесмен” с грандиозни планове, свързани най-вече със строителство и с продажба на имоти.

Част от тези идеи са абсурдни, други направо опасни. Един от предишните кметове например иска да строи рибарник над града, без да се замисля че пълноводието на река Тополница е непостоянно, а само няколко километра по-надолу има вече изграден язовир.

Източник: БГНЕС

А Копривщица има много богатства. Околните планини предлагат прекрасни природни гледки. Архитектурата на голяма част от самия град е уникална. Историята му също. Наблизо се намира тракийската резиденция „Смиловене“, построена от масивни каменни блокове преди 2600 години. Съборът в града официално беше вписан в културното наследство на ЮНЕСКО.

В същото време инфраструктурата на Копривщица се нуждае от сериозни инвестиции. Водата от чешмите често не става за пиене. Отходни води всяко лято карат река Тополница да мирише по характерен начин. До „Смиловене“ се стига само по черен път. А автобусният транспорт не винаги е редовен и не само от София и Пловдив, но дори от разположената на няколко километра от града железопътна гара.

Рекламата и работата с туристическите агенции за привличане на туристи също не са на добро ниво.

Президентът Румен Радев е прав, че „всеки компромис в случая ще е покушение срещу националната памет и културното наследство на България”.

Но Копривщица не се нуждае от компромиси, а от управление, гледащо в бъдещето, а не в миналото от преди 1989 г.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Юлия Навална: Путин не е нашият президент, ние не сме го избирали

Юлия Навална: Путин не е нашият президент, ние не сме го избирали

Свят Преди 13 минути

По думите ѝ официалните резултати от изборите нямат значение

Продават къщата на Фреди Меркюри в Лондон

Продават къщата на Фреди Меркюри в Лондон

Любопитно Преди 41 минути

"Гардън лодж" - къщата в неоджорджиански стил в Кенсингтън, се продава на цена над 30 млн. британски лири

<p>Разкриха още една редактирана кралска снимка</p>

След скандала с Кейт Мидълтън: Разкриха още една редактирана кралска снимка

Любопитно Преди 1 час

Снимка на Елизабет II с правнуците, направена от Кейт Мидълтън, също е била редактирана

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 1 час

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

Свят Преди 1 час

Бившият певец беше осъден за две изнасилвания през 2016 г., както и за това, че се е снимал да прави секс с жени без тяхно знание

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 1 час

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 2 часа

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 2 часа

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 2 часа

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 2 часа

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 2 часа

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 2 часа

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 2 часа

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Здравният статус на принцесата е тема на множество спекулации седмици наред

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 2 часа

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

България Преди 3 часа

Момчето е с тежки травми на главата, гръдния кош и гръбнака