17
  • Държавният глава Румен Радев свика извънредно заседание на КСНС
  • Беше проведено заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет
  • Има ли пряка заплаха за България
  • Какво представлява Консултативният съвет за национална сигурност
  • Хронология на последнияте заседания на КСНС през годините

                                                                                                                                  

Източник: БТА

Държавният глава Румен Радев свика днес в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. То започна в 10.00 ч., а темата е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“.

Президентът Румен Радев свиква Консултативния съвет за национална сигурност

                                                                                                                                  

Кризата в Близкия Изток ескалира след прякото нападение на Иран срещу Израел на 1 октомври. Вечерта Иран изстреля 180 ракети срещу Израел, а Иранската революционна гвардия заплаши да извърши „съкрушителни атаки“ срещу Израел, ако той отвърне на ракетното нападение на Ислямската република.

                                                                                                                                  

У нас премиерът Димитър Главчев свика Съвета по сигурността към Министерския съвет,

като Съветът се обедини около призоваване за деескалация на конфликта в Близкия изток, което е в синхрон с европейската позиция.

Главчев: Няма актуална заплаха за България

"Заплаха за България в момента няма. България реагира изключително адекватно при евакуацията на българските граждани от Ливан. Това бе резултат от предварителна подготовка и информация, която имахме както от българските служби така и от партньорските и съюзническите", заяви Главчев и поздрави Държавния авиационен оператор за евакуацията.

"Не е случайно това, че половин час след като излетя вторият полет започнаха реални военни действия. Всичко беше под контрол", добави служебният премиер.

Той подчерта, че заедно с всички институции правят всичко възможно за защита на живота и здравето на българските граждани.

Потенциална заплаха, както за България, така и за другите европейски държави обаче може да има от това, че не са изключени терористични атаки, като отговор на нападенията, които бяха направени срещу Ливан.

                                                                                                                                  

Консултативният съвет за национална сигурност е съвещателен орган по въпросите на националната сигурност,

чийто статут е определен със закон. КСНС се възглавява от президента на Република България.

КСНС обсъжда въпроси и изготвя становища и предложения, свързани с политиката за националната сигурност, гарантирането на гражданския мир, обществения ред и правата и интересите на българските граждани и действията при възникване на опасност за националната сигурност. Цел на Консултативния съвет е постигането на политическо съгласие и единодействие по приоритетни теми на сигурността и отбраната на страната.

Заседанията са редовни и извънредни, като редовните заседания се провеждат най-малко един път на три месеца, а извънредните - по решение на президента на Републиката. Заседанията са закрити.

По закон на КСНС трябва да присъстват премиерът, председателят на НС, министрите на отбраната, на външните работи, на вътрешните работи и на финансите, началникът на отбраната, председателите на ДАНС и на Разузнаването.

Заседание на КСНС на 15.02.2022 г.

Темата е „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки.“ Заседанието се провежда девет дни преди началото на войната в Украйна.

Постигнат е консенсус за необходимостта от преодоляване на дефицитите от способности и за развитие на съвременен отбранителен потенциал на Въоръжените сили на Република България в рамките на ЕС и НАТО.

Заседание на КСНС на 10.01.2022 г.

Темата е „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране н асоцииране: Република Северна Македония и Република Албания“.

Особено внимание е обърнато на процеса на интеграция на Република Северна Македония. Участниците се обединяват около мнението, че са необходими всеобхватни, целенасочени и ресурсно осигурени действия, за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес. КСНС приема предложения към изпълнителната и законодателната власт.

Заседание на КСНС на 16.08.2021 г.

Темата е „Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID–19. Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция“. Участниците в заседанието постигат консенсус по общо становище.

Заседанието на КСНС на 09.01.2020 г.

Темата е „Възможни рискове и заплахи за националната сигурност в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток“.

КСНС изразява загриженост във връзка с развитието на ситуацията в Ирак и региона, като отчете необходимостта от спешна деескалация на напрежението и въздържане от употреба на сила. Участниците се обединяват около позицията, че ескалация на кризата застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб. КСНС отправя и препоръки.

Заседание на КСНС на 08.04.2019 г.

Темата е „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“. Участниците в заседанието не постигат консенсус по общо становище.

Заседание на КСНС на 19.04.2018 г.

Темата е „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.

Членовете на Съвета се обединяват около мнението, че са необходими неотложни мерки, гарантиращи повишаване на отбранителните способности чрез ускоряване на процесите на модернизация, поддръжка на наличната техника и осигуряване на бойната подготовка. Подчертана е и необходимостта от силна обществена и политическа подкрепа и изпълнени конкретни мероприятия за преодоляване на недостига от способности на Въоръжените сили при изпълнение на задачите по различните мисии.

Членовете на КСНС се обединяват около предложения към изпълнителната и законодателната власт.

Заседание на КСНС на 09.01.2018 г.

Темата е „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“.

Консултативният съвет подчерта, че отговорният подход на всички институции, както и последователната и ефективна междуведомствена координация, са изключително важна предпоставка за реализирането на целите и приоритетите на председателството ни.

Членовете на КСНС се обединяват около следните предложения към изпълнителната власт.

Заседание на КСНС на 17.10.2017 г.

Консултативен съвет за национална сигурност разгледа докладите на основните институции, ангажирани в противодействието на корупцията и анализира резултатите и ефективността на тяхната работа.

Членовете на Консултативния съвет се обединиха около позицията, че на корупцията трябва да се противодейства с всички законни методи и средства и че постигането на резултати изисква усилия от всички държавни органи. 

Заседание на КСНС на 30.05.2017 г.

Консултативният съвет за национална сигурност обсъди актуалните рискове и заплахи за националната сигурност на България в контекста на динамичните промени и негативни процеси, протичащи в средата на сигурност.

Членовете на Консултативния съвет постигнаха единство в позицията си, че сигурността на страната трябва да продължи да се разглежда в контекста на системата за колективна отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, като едновременно с това България планово развива собствения си отбранителен потенциал.

Илков: Към момента не сме застрашени от терористична атака, взели сме допълнителни мерки за сигурност

Йотова: На прага на глобална война сме, Съветът за сигурност на ООН трябва час по-скоро да се събере

Запрянов: Пълномащабна война в Близкия изток ще бъде най-лошият сценарий

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Тежка е женската съдба: Купи си обувки... няма пола... Купи си пола... няма блуза... Купи си блуза... няма сако... Купи си сако... няма чанта... Купи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Русия атакува с дронове критична украинска инфраструктура

Русия атакува с дронове критична украинска инфраструктура

Свят Преди 5 минути

Пожарникари се опитват да потушат огромен пожар в горивно депо в Пермска област

,

Гарт Брукс обвинен в изнасилване: Бивша фризьорка подава жалба в Лос Анджелис

Свят Преди 7 минути

62-годишният Гарт Брукс е легенда на кънтри музиката

Снимката е илюстративна

31-годишното издирване на заровена статуя на сова във Франция най-накрая приключи

Любопитно Преди 36 минути

„По следите на златната сова“ е книга, публикувана през 1993 г., а наградата е обещана на този, който пръв успее да разгадае загадките, скрити на страниците ѝ

Израелски удар блокира главния път на Ливан към Сирия (ВИДЕО/СНИМКИ)

Израелски удар блокира главния път на Ливан към Сирия (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 43 минути

Твърди се, че "Хизбула" е транспортирала оръжия през основния сухопътен граничен пункт

Реставрацията на находките от Хераклея Синтика продължава (ВИДЕО/СНИМКИ)

Реставрацията на находките от Хераклея Синтика продължава (ВИДЕО/СНИМКИ)

Любопитно Преди 1 час

Предстои да стане ясно кои личности изобразяват двете открити на мястото фигури

СЗО одобри първите тестове за маймунска шарка

СЗО одобри първите тестове за маймунска шарка

Свят Преди 1 час

Те ще бъдат от решаващо значение за разширяване на диагностичния капацитет в страните, изправени пред огнища на заболяването

Еминем ще става дядо

Еминем ще става дядо

Любопитно Преди 1 час

51-годишният Еминем разкри новината в публикувания в четвъртък музикален клип към песента си Temporary

Външният министър на Иран пристигна в Бейрут

Външният министър на Иран пристигна в Бейрут

Свят Преди 1 час

Часове по-рано израелски удари засегнаха околностите на летището на ливанската столица

„Реалност от бъдещето” в „Темата на NOVA“

„Реалност от бъдещето” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

д

Защо във Венецуела празнуват Коледа през октомври

Любопитно Преди 1 час

Каква е причината може да прочетете в следващите редове

4,2 по Рихтер разлюля района на Вранча

4,2 по Рихтер разлюля района на Вранча

Свят Преди 1 час

Трусът е станал на 103,8 км дълбочина

Големият въпрос: Как се постига баланс между работа и живот

Големият въпрос: Как се постига баланс между работа и живот

Любопитно Преди 1 час

Обществото често притиска жените да вярват, че трябва да могат да „вършат всичко“, но това не е нито реалистично, нито здравословно

Ренета: Сестра ми ме записа за “Игри на волята” без мое знание

Ренета: Сестра ми ме записа за “Игри на волята” без мое знание

Любопитно Преди 2 часа

Ренета не отговори категорично дали между нея и Светлин има друг тип отношения, освен приятелски, но по всичко си личи, че не е безразлична към него

Расте броят на жертвите след урагана "Хелън" в САЩ

Расте броят на жертвите след урагана "Хелън" в САЩ

Свят Преди 3 часа

Не е ясно още колко души са изчезнали или са в неизвестност