15

П арламентарно представените политически сили реагираха на предложението на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) президентът Румен Радев да даде отсрочка преди връчването на втория проучвателен мандат.

В понеделник (16 юни) ПП-ДБ имаха среща с държавния глава, за да обсъдят идеите си за възможен изход от политическата криза и това кога може да бъде връчен втория мандат. Те обявиха, че ще предложат на останалите партии в парламента специална декларация и списък със закони, които трябва да бъдат приети преди връчването на мандата. Срокът, за който става дума е около три месеца.

Радев обясни на ПП-ДБ какво очаква от тях

От ПП-ДБ представиха и проекта на декларация за излизане от политическата криза в България. Текстът, освен до народните представители в 50-ото Народно събрание, бе изпратен и до медиите от пресцентъра на формацията. С проекта на декларация се призовава президентът да отложи връчването на втория мандат с три месеца, за да бъдат гласувани горепосочените законопроекти и решения от парламента.

В текста се заявява подкрепа за: избиране на членове на Комисията за противодействие на корупцията по честен и прозрачен начин от поне 160 народни представители, въз основа на правила, одобрени от Европейската комисия, за да се гарантира ефективна борба с корупцията; приемане на нов Закон за съдебната власт, основан на принципните положения в проекта на Министерство на правосъдието; Приемане на изменения в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения; приемане на изменения в Наказателно-процесуалния кодекс за ограничаване злоупотреби със специални разузнавателни средства; приемане на Закон за несъстоятелността на физическите лица, избор на нов омбудсман на Република България; приемане на изменения в специалните закони, уреждащи работата на службите за сигурност, като първа стъпка в реформата на службите за сигурност. 

Възможно ли е да се сформира правителство с втория мандат или следват нови избори?

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в пост във Facebook призова президента Румен Радев да не позволява ПП-ДБ да го заблудят повторно. Добрев определи искането на ПП-ДБ за отсрочка като време за персонална предизборна кампания, в която според него те като бъдещ мандатоносител „ще сипят опорки за „реформи, регулатори и регламенти". „Като богопомазани ще обявят за корумпирани всички останали партии и политици. Ясно е, че честно не могат да спечелят избори, но наглостта им достигна нов рекорд", пише още депутатът от ГЕРБ. Официално от ГЕРБ нямаше реакция на предложенията на ПП-ДБ. 

От „Възраждане“ обявиха, че се радват, че ПП-ДБ най-после са припознали идеята им за борба с корупцията. В позиция на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, разпространена от пресцентъра на партията е записано, че "следващото, което следва да припознаят, е искането на "Възраждане" и 604 000 български граждани за провеждането на референдум за запазване на българския лев. Защото борбата с корупцията е немислима при отсъствието на демокрация“.

Радев откликна на ПП-ДБ, ето кога ще е разговорът преди мандата

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев определи пред журналисти предлаганата от ПП-ДБ декларация с пакет от законодателни предложения за борба с корупцията като "поредният брутален опит да изнасилят Конституцията". Слава Богу, че президентът ги върна в реалността, каза още Цонев.

На въпрос дали биха подкрепили подобна декларация, Йордан Цонев отговори, че не вижда кой би подкрепил такова "законодателно безумие". Мнозинство се съставя с преговори, с разговори, с търсене на приоритети, с търсене на съгласие, коментира Цонев. Той добави, че това не става с лъжи, не става с инсинуации или с погазване на Конституцията. Това са хора, които не разбраха, че все пак демокрацията се крепи върху правила и процедури, добави заместник-председателят на ПГ на ДПС. 

Изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров каза за БТА, че от партията биха отишли на разговори с ПП-ДБ, но без предварително зададени условия. Зафиров каза, че е малко учуден от искането за отсрочка, което се обосновава с необходимостта от допълнителни разговори с политическите сили, при положение че повече от седмица се знае, че мандатът ще отиде при ПП-ДБ, а не е бил потърсен никакъв диалог, поне с БСП. Според него това отлагане не е решение, а и най-вероятно не е конституционно.

Атанас Зафиров каза още, че ще се запознаят с декларацията на ПП-ДБ и пакета от законодателни решения и утре на заседание на Изпълнителното бюро на БСП ще вземат своите решения. Ако кандидатът за премиер е Николай Денков, разговорът е приключил преди да е започнал, коментира още Атанас Зафиров. Въпреки че това е втори мандат, манталитетът на мандатоносителя трябва да бъде като за трети мандат, т.е. надпартиен, равноотдалечен от всички партии кандидат, експертно правителство и търсене на национално отговорни пробългарски решения, смята той. 

Костадинов: ПП-ДБ да върнат мандата веднага след като го получат

„Има такъв народ“ (ИТН) няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) закони, написа в профила си във Facebook лидерът на партията Слави Трифонов. Така той коментира предложението на ПП-ДБ президентът Румен Радев да отложи връчването на втория мандат с до три месеца, както и разпространената декларация със законопроектите, за които се търси конституционно мнозинство. 

Според Слави Трифонов, от ИТН ще огледат направените законопроекти и решения, ще ги обсъдят с юридическите си експерти и ще направят необходимите предложения и корекции. Защото законите в тази страна трябва да служат на хората, а не на шепа партийни функционери, пише Трифонов. Слави Трифонов допълва, че според експерти по конституционно право, ако президентът отложи мандата с три месеца, това може да бъде основание за започване на процедура по импийчмънт, заради грубо потъпкване на конституционните разпоредби.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Кокаин за 1,5 млн. евро е открит в инвалидна количка на летището във Виена (СНИМКА)&nbsp;</p>

Кокаин за 1,5 млн. евро е открит в инвалидна количка на летището във Виена

Свят Преди 4 часа

По разпореждане на прокуратурата той е откаран в местен затвор

<p>&quot;Правителството изпраща хората в изгнание&quot;</p>

"Правителството изпраща хората в изгнание": Китай налага репресии срещу книжарница в Шанхай

Свят Преди 6 часа

В книжарницата се предлагат книги от континентален Китай, Хонконг и Тайван

Експлозия по време на химическо шоу в Дания, има ранени

Експлозия по време на химическо шоу в Дания, има ранени

Свят Преди 6 часа

Причината за експлозията не е известна веднага

<p>Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове?</p>

Внимание! Интензивен трафик по границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция

Свят Преди 7 часа

На границата с РСМ трафикът е нормален на всички гранични пунктове

<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 7 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

<p>Почина бивш капитан на &quot;Ливърпул&quot; (СНИМКИ)</p>

Почина Рон Йейтс - легендарен капитан на "Ливърпул"

Свят Преди 8 часа

През последните години бившият футболист се бореше с болестта на Алцхаймер

Мечка нападна 64-годишен мъж в Хърватия

Мечка нападна 64-годишен мъж в Хърватия

Свят Преди 8 часа

Пострадалият е приет в болница в близкия град Госпич

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 8 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 8 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска партии</p>

Пеевски: Радев се намеси недопустимо в изборния процес, командва ЦИК и притиска партии

България Преди 11 часа

"В отчаянието и безпомощността си президентът разкри истинското си лице", заяви той

<p>Косово блокира част от границите си със Сърбия, ето защо</p>

След протести: Косово блокира част от границите си със Сърбия

Свят Преди 11 часа

На 6 септември десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта, за да предотвратят влизането в Сърбия от Косово

<p>Супертайфунът &quot;Яги&quot; връхлетя Виетнам (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Отнесени кораби и изкоренени дървета: Супертайфунът "Яги" връхлетя Виетнам

Свят Преди 11 часа

Тайфунът достигна сушата в провинциите Хайфонг и Куанг Нин, като предизвика ветрове със скорост над 149 км/ч

<p>Те&nbsp;осъдиха идеологията на &quot;руския свят&quot;</p>

Вселенската патриаршия осъди идеологията на "руския свят"

Свят Преди 11 часа

Йерарсите обсъдиха „неморалния“ опит на Москва да „нахлуе“ в каноничната територия на древната Александрийска патриаршия