С пирт с есенция вместо оригинален алкохол в заведения по морето. Това откриват първите проверки на контролните органи по летните ни курорти. От началото на сезона митничарите също задържат стотици литри алкохол с неясен произход, който е трябвало да достигне до баровете и дискотеките.
Съветите на експертите за това как да разберем кой алкохол е фалшив събра Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.
Когато градусите навън вървят нагоре, градусите в чашите – също бързо растат, разказва професионалният барман Варужан Бояджиян.
„Консумират се главно анасонови напитки, джинове. Съчетават ги в коктейли”, каза той.
Екипът ни тръгна с експерти на проверка в няколко заведения в София и в няколко по морето. Като таен клиент поръчваме водка, уиски, ракия, вино и шотове с ликьори.
Алкохолният тур по Черноморието започваме от Лозенец, минаваме през Приморско, Созопол, „Слънчев бряг” и достигаме до Варна и „Златни пясъци”. Според производителите именно по морето е най-голям рискът да попаднем на некачествен алкохол в сезона на почивките.
Най-често алкохол с неясен произход и състав попадал в евтините ол инклузив хотели по морето, разказват търговците на алкохол. По сметки на хора от бранша – всяко лято по Черноморието се изпиват поне 10 тона алкохол менте, създаван специално за нуждите на хотелиери и ресторантьори за сезона. Още по-опасни били запоите в баровете на плажа в големите курорти по морето.
От къде започва пътят на нелегалния алкохол – гледайте във видеото.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!