Още по темата

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова е била задържана на летището във Варшава, потвърдиха от българското външно министерство. Самата тя го определи като нелеп инцидент. 

По данни на управлението на полицията на летище "Окенче" във Варшава на 27 февруари в 16.00 часа е била задържана Елена Поптодорова за кражба на козметика от магазин на летището на стойност 1640 полски злоти, които са равни на 381 евро, уточняват от МВнР. Тя не е била арестувана. 

Поптодорова не е пожелала да бъде уведомявано посолството ни в полската столица по случая.

"Пътувах по спешност за България във връзка със сериозен проблем на майка ми, която е на 90 години", обясни ексдипломатът за БТА.

"За да убия времето на летището, влязох в зоната на безмитния магазин и разглеждах някаква козметика. В този момент получих обаждане от България и потърсих по-тихо място, за да проведа разговора. С цялото ми внимание в разговора съм напуснала безмитната зона с продукта, който разглеждах", разказа тя.

"Появиха се двама служители, които ме отделиха за разговор. Обясних, че съм допуснала неволна грешка, извиних се и заплатих полагаемата се глоба. Така случаят приключи", посочи Поптодорова.

"Недоумявам, че такъв нелеп инцидент, за който, разбира се,

нося вина и безкрайно съжалявам, привлече толкова внимание и тежки интерпретации. Аз нямам проблем да си купувам сама козметиката, от която имам нужда, за да рискувам по този начин репутацията си", заяви тя.

Първоначално за случая съобщи радио RMF, цитирано от руската "РИА Новости".

Държавната руска новинарска агенция изрично подчертава,

че Поптодорова е заела активна позиция в подкрепа на присъединяването на България към Европейския съюз.

На сайта на радиото, новината, която е съвсем кратка, е публикувана в 10:58 часа местно време. 

Тя бе спрягана през лятото за кандидат за президент,

а после и за служебен премиер. Дългогодишният ни посланик в САЩ - от 2010 до 2016 година, е била поканена да оглави служебно правителство, но не посочи от кого. Тя коментира темата в началото на декември. 

Източник: БГНЕС

​След първите избори през 1990 г. Елена Поптодорова е избрана за депутат в 7 ВНС от БСП и е член на Комисиите по външна политика, национална сигурност и медиите. Тя е преизбирана за народен представител в в 36-ото, 37-ото и 38-ото Народно събрание на Република България. 

Елена Поптодорова е дългогодишен служител на българското външно министерство. Тя е дипломат от кариерата. Оглавявала е няколко дирекции в МВнР.

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова с предишния президент Барак Обама
Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова с предишния президент Барак Обама Източник: БГНЕС

Между януари 2002 г. и август 2008 г. е извънреден и пълномощен посланик във Вашингтон. Заемала е различни постове във външно министерство. Била е пълномощен министър на България в Рим и генерален консул в Сан Марино (1987-90). Преди промените от 1989 г. тя е личен преводач на бившия комунистически диктатор Тодор Живков.