Но одното събрание прие окончателно Закон за
създаване на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Агенцията ще контролира всички храни.
Изключение са бутилираните натурални минерални, изворни и
трапезни води. Контролът върху тях ще упражняват регионалните
здравни инспекции към Министерството на здравеопазването.
В правомощията на БАБХ е да оценява доколко качествените
характеристики на храните съответстват на националните
стандарти, разработени от браншови организации и одобрени от
компетентните органи.
Предвижда се министърът на земеделието и храните, съответно на
здравеопазването, да определя национални референтни лаборатории
за изпитване на храните.
Агенцията по безопасност на храните ще поддържа национален
регистър на одобрените обекти, който ще се
публикува на интернет страницата на БАБХ.
До издаването на новите сертификати за
акредитация лабораториите ще продължат да работят по досегашния ред.
Изпълнителният директор на БАБХ ще определя кой да е Главен ветеринарен
санитарен инспектор.
Агенцията по храните е правоприемник на активите, пасивите,
архива, правата и задълженията на Националната
ветеринарномедицинска служба и на Националната служба за
растителна защита, както и на част от Националната служба по
зърното и фуражите, на регионалните здравни инспекции и на
областните дирекции "Земеделие".
БАБХ е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити и е подчинена на министъра на земеделието.
Създава се Агенция по безопасност на храните
Агенцията ще оценява доколко качествените характеристики на храните съответстват на националните стандарти, разработени от браншови организации и одобрени от компетентните органи
13 януари 2011, 11:54
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!