Правителството въвежда нови стандарти за млякото и млечните продукти, съобщи Би Ти Ви.
Целта е да се ограничи използването на сухо и концентрирано мляко.
Допустимото сухо мляко в продуктите ще бъде най-много 20% от използваното сурово мляко.
Надписът "масло" ще носят само продуктите, в които има поне 80% мазнини.
За киселото мляко ще е задължително да е заквасено само от лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус.
Етикет "прясно мляко" ще се лепи само на сурово пастьоризирано или стерилизирано мляко.
Стандарти ще има и за айрана. В него водата ще трябва да е най-много наполовина, а солта - до 0,8%.
Забранява се и използването на желатин и на някои оцветители и овкусители.
В интерес на потребителите всички продукти, които не отговарят на тези изисквания, ще трябва да носят етикета "имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко" и да се продават на отделен щанд.
Наредбата може да влезе в сила още следващата седмица.
Държавата за втори път прави опит да създаде стандарт в производството на млечните продукти, първият беше през 2010 г.
Тогава бе въведено изискване киселото мляко да се приготвя само от сурово краве, овче, биволско и/или козе мляко, както и да се заквасва само с лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация по БДС.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!