След като посъветва домакините сами да омесят великденските козунаци, за да спестят пари, земеделският министър Мирослав Найденов вече препоръчва и рецепти за традиционния обреден хляб.
Министерството на земеделието публикува на сайта си две подробни рецепти за великденски козунак.
Според съобщението на ведомството рецептите са предоставени от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.
В публикацията се посочват и някои белези, по които може да се познае хубавия и добре приготвен козунак, независимо дали е домашно приготвен или закупен.
Ето най-важните от тях: Първо, добрият козунак има голям обем и малко тегло. Второ, добре изпеченият козунак има златисто-кафява коричка.
Според занаятчиите добре замесеното тесто на козунака се познава по това, че когато се разчупи, козунакът се къса на характерни дълги влакна (конци).
Удоволствието от истински традиционно вкусния козунак е, като го опиташ, да ти създаде усещането, че се разтваря в устата като захарен памук, казват още хлебопроизводителите.
Миналата година преди Великден Найденов посъветва хората да се кооперират, за да си купят цяло агне за празника и после да го разделят, тъй като разфасованото агне било по-скъпо.
По друг повод пък премиерът Бойко Борисов сподели, че в неговото семейство не се вълнуват от цените на картофите, защото "винаги сме си ги садили, копали, гледали и не сме ходили в "Плод-зеленчук" да си ги купуваме".
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!