Министърът на земеделието Мирослав Найденов ще предложи въвеждането на български държавен стандарт за хляба.
Така този, който иска да произвежда традиционния български бял, "Добруджа" и "Типов", ще трябва да го прави по БДС, а останалите ще трябва да носят друго име.
Днес - на Спасовден, отбелязван и като професионалния празник на хлебарите, Мирослав Найденов поиска да опита сам да замеси хляб.
"Искам да видя как се прави типов хляб, да видя с колко боя се прави. Имате ли типово брашно или свърши боята?", попита министърът, докато месеше.
Той съобщи, че до две седмици в Министерския съвет ще бъде внесен проект за структура на Изпълнителна агенция за безопасност на храните, която ще обедини контролните органи.
Със създаването на агенцията контролът върху производството на хляб ще бъде по цялата верига - от полето до масата, посочи Найденов.
В момента контролът върху хигиенните изисквания при производството на хляб се осъществява от органите на РИОКОЗ, които са в структурата на здравното министерство, а на зърното и брашното - от земеделското министерство.
След вчерашния ми разговор с министъра на здравеопазването Ана-Мария Борисова смятам, че е преодолян дългогодишният разрив между нашето министерство и това на здравеопазването за създаването на единната агенция, отбеляза министърът.
След създаването на агенцията потребителите ще могат да отправят претенциите си само към единния орган.
По този начин ще бъде намален и "сивият" сектор в брашна, тъй като в момента отделните контролните органи нямат връзка с Националната агенция за приходите, за да могат да проследят облагането на производството на храни по цялата верига, подчерта Мирослав Найденов.
Ако наистина никой не е по-голям от хляба, никой не трябва да пречи за създаването на новата агенция, смята той.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!