49

К андидатът за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева бе натоварена с тежката задача да състави служебен кабинет. След като обаче тя го стори, държавният глава Румен Радев отказа да разпише указа, тъй като в списъка ѝ присъстваше и досегашният вътрешен министър Калин Стоянов.

Президентът отхвърли предложението Стоянов да запази поста си и даде на Кожарева време до 15.00 ч. да го смени. Тя обаче бе категорична, че изборът ѝ няма да се промени. 

Радев от своя страна заяви, че няма да приеме кандидатурата му и така, по думите му, "ангажиментът на Кожарева за съставяне на служебно правителство приключва".

Така се оказваме изправени изправени пред политически прецедент. И основният въпрос: Какво следва оттук-нататък?

Източник: БТА

Според последните промени в Конституцията, президентът трябва да проведе нови разговори с други потенциални кандидати за служебен министър-председател, а такъв се избира измежду 10 души на висши държавни позиции. Това са председателят на Народното събрание, управителят или подуправителите на Българската народна банка, председателят на Сметната палата или двамата му заместници (един от които е именно Горица Кожарева) и омбудсманът или заместник-омбудсманът. 

Засега принципно съгласие за това бяха изразили подуправителят на БНБ Петър Чобанов и настоящият служебен премиер Димитър Главчев, който обаче по-късно се отказа да поема поста отново. Самата Конституция дава възможност президента Румен Радев сам да прецени дали да извика отново представители на парламентарните партии за разговор, или да възложи на един от двамата горепосочени съставянето на кабинет, коментираха юристи. 

Иначе, Горица Кожарева получи мандат за съставяне на служебно правителство от държавния глава на 9 август с краен срок до 19-ти август, когато да представи избора си за министри в бъдещия служебен кабинет. Датата не е случайна. Това бе крайният законов срок, който да му позволи да насрочи седмите предсрочни избори на 20 октомври. 

"Поех този ангажимент за съставяне на служебно правителство, имайки предвид ситуацията в страната ни и че всеки от нас трябва да поеме своята отговорност. Казах на президента Радев, че ще сформирам кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до избор на редовно правителство. Най-важната задача на служебното правителство е организирането на честни и свободни избори и още от утре започвам с разговори с някои от досегашните министри, както и с други експерти. Вярвам, че ще се справя", заяви след решението на държавния глава Горица Грънчарова-Кожарева. 

Източник: БТА

Ако успееше с предизвикателството, тя щеше да бъде втората жена служебен премиер на България след Ренета Инджова в 84-то Народно събрание, назначено от президента Желю Желев от октомври 1994 до януари 1995 г. Също като нея, и Горица Кожарева е финансист. 

Преди Румен Радев да посочи Кожарева като човекът, способен да ръководи държавата, желание да продължи работа като служебен премиер изяви и настоящият такъв Димитър Главчев. Тогава той обяви, че е готов да остане на поста, ако това му бъде предложено.

"Всички колеги сме на разположение да работим до последния ден на това правителство. Решението дали да продължим да работим е на президента Радев, ако не сме ние, можем съвсем спокойно и от сърце да пожелаем успех на следващия състав на служебното правителство. А за нас мога да кажа само едно – ние не сме правили с никого "ала бала", не сме седели в ничии скутове, не сме коленичили пред никого, освен на 2 юни пред загиналите герои на България", каза той по време на заседание на МС на 7 август.

Броени часове по-късно изненадващо заяви, че оттегля заявената готовност с оглед на сваляне на политическото напрежение с публикация в официалния профил на Министерски съвет във Facebook. Той благодари на екипа си за свършената работа и увери, че ще продължи да изпълнява работните си задачи до назначаването на нов служебен министър-председател. 

Така се стигна до кандидатурата на Горица Грънчарова-Кожарева и предстоящите й разговори с евентуалните министри в бъдещия служебен кабинет. Преди дни тя обяви, че след проведените консултации към момента със сигурност в кабинета остават финансовият министър Людмила Петкова, министърът на икономиката Петко Николов, образователният министър Галин Цоков, както и земеделският министър Георги Тахов. Готовност да продължат да работят занапред са изразили и министърът на здравеопазването Галя Кондева, правосъдният министър Мария Павлова, министърът на отбраната Атанас Запрянов и министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов. 

В "ябълка на раздора" очаквано се превърна служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, с когото именно започнаха и разговорите. След като тя обяви, че той запазва поста си, а президентът й даде срок до 15:00 часа да го смени с друго име, но Кожарева отказа, се оказа, че именно Стоянов е пречка пред бъдещото служебно правителство. 

Още при обявяването на новината, че Горица Кожарева трябва да състави кабинет, то името на Калин Стоянов се оказа спорното в евентуалния й списък. Според съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, неговото евентуално назначение на поста и в предстоящия кабинет, ще означава, че не тя, а някой друг избира министрите в него. 

Така, въпреки проведените срещи между Горица Грънчарова-Кожарева и Калин Стоянов до официална покана той да остане в бъдещия състав на правителството така и не се е стигнало. Това обяви самият той. И докато политиците спореха кой с кого има връзки и кой трябва или не трябва да е начело на МВР, полицаи от няколко града у нас организираха демонстрации. В униформи, със служебни автомобили и включени лампи и сирени, те заявиха, че одобряват Калин Стоянов и не желаят политическа намеса във ведомството. Официално полицаите не обявиха демонстрацията си в подкрепа на Стоянов, защото и законът им забранява да изразяват политически пристрастия. Като причина за проявите те обявиха "опитите МВР да бъде употребено за политически цели". А за политически натиск заговори и самият Калин Стоянов. 

"Не съм получил покана, водени са разговори предимно с професионалното ръководство. След тях г-жа Кожарева поиска среща и с политическото ръководство. Там бяхме аз и тримата заместник-министри. Срещата бе професионална. Изискаха се някои допълнителни анализи и справки, които да бъдат предоставени в следващите дни", заяви вътрешният министър пред журналисти в Копривщица и призна, че за него тя е "под силен политически натиск" той да не запази поста си в кабинета й. 

Подуправителят на БНБ Петър Чобанов
Подуправителят на БНБ Петър Чобанов Източник: БГНЕС

Така се стигна и до днес, когато Горица Грънчарова-Кожарева предостави свой състав на служебно правителство, но изненадващото присъствие на името на Калин Стоянов в него се оказа голямата пречка пред официализирането му и връчването на указ от страна на президента Румен Радев.  

Президентът определи Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен премиер

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 49
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

49 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Любопитно Преди 6 минути

Във видеото, пуснато в ТикТок, Джокович пее на български и танцува

Полша обяви бедствено положение

Полша обяви бедствено положение

Свят Преди 32 минути

Кабинетът проведе извънредно заседание в тази сутрин

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 4 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 4 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 4 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 5 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 6 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 6 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Свят Преди 7 часа

Заради проливните дъждове в Австрия корабът не може да акостира

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

България Преди 7 часа

Междувременно Париж предложи ново име за комисар в следващата комисия

,

Политическото насилие се превръща в нова норма за Америка

Свят Преди 7 часа

„Насилието няма място в Америка“, заяви вицепрезидентът Камала Харис

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Любопитно Преди 7 часа

Рекорден брой артисти, най-голямата сцена в историята на турнето и още много изненади