П о-лоши храни ли ядем от западноевропейците? На този въпрос отговори в „Здравей, България” по NOVA земеделският министър Румен Порожанов.
„Разликите не са масови.
Те са в определени продукти по отношение на съдържанието на етикета на идентичен продукт. Например, процентът на какаото в шоколада, който е по-нисък при нас. Също така замяна на захарта с фруктоза. Има установяване и на различен физико-химичен състав на самия продукт от гледна точка на това, което е обявено”, обясни Порожанов.
И България в борбата срещу храна второ качество
Кой ни пробутва некачествена, но скъпа храна
Западните вериги продават на източноевропейците по-лоши храни
Той направи уточнението, че
не става въпрос за вредни за здравето храни.
„Иззели сме 31 продукта от три големи вериги у нас, както и от Германия и Австрия. Става въпрос за шоколадови изделия, млечни и месни продукти, безалкохолни напитки и сокове и детски храни.
Изследват се в две лаборатории, а анализът ще бъде на три етапа. Първият е сравнителният анализ на информацията на етикетите. Ще се изследват типа и плътността на продуктите, както и физико-химичния им анализ, тоест съдържанието”, поясни земеделският министър.
„Трябва да се обединим с останалите страни-членки и да сезираме комисаря за защита на потребителите на ниво ЕС
от гледна точка да има еднакви стандарти на продуктите, които се предлагат”, коментира Румен Порожанов.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!