6

П равителството отпусна 1,8 милиона лева по бюджета на община Гоце Делчев за купуването на нова медицинска апаратура за многопрофилната болница за активно лечение "Иван Скендеров" в града, както и за ремонт на помещенията, в които оборудването ще бъде инсталирано.

Това съобщиха от правителствената информационна служба.

По време на посещението си в Гоце Делчев през изминалата седмица министър-председателят Бойко Борисов заяви, че правителството ще осигури необходимото финансиране за важната апаратура и предложи на кмета на града Владимир Москов да проучи възможностите за разширяване на болницата и модернизирането й.

"Осигурените 1,8 милиона лева са за купуването на графичен рентген, компютърен томограф, ехограф, цифров мамограф, а част от средствата са и за ремонт на помещенията, където те ще бъдат инсталирани", посочи премиерът Борисов в хода на редовното заседание на Министерския съвет.

"Решавате важен проблем за Гоце Делчев и за целия район. 70 000 души обслужва нашата болница. Техниката, с която в момента разполагаме, е от близо 30-40 и повече години, така че благодаря Ви и разчитаме партньорството ни да продължи", заяви кметът на Гоце Делчев Владимир Москов пред Бойко Борисов.

Москов добави, че с подкрепата и на правителството, и на министъра на здравеопазването, градът е успял да се справи със сегашната ситуация, причинена от пандемията от COVID-19.

"Партньорството ни в действията е в името на хората. Най-близката болница, където има подобна апаратура, е над 100 км и то по планински път. Нека хората от Гоце Делчев и областта да са спокойни", отбеляза премиерът Борисов.

Управителят на болницата в Гоце Делчев д-р Петър Филибев също изрази благодарност за бързата реакция на правителството за осигуряването на средствата за новата апаратура.

"Образната диагностика изцяло ще бъде подменена, с което ще подобрим качеството на предлаганата услуга както на жителите на близките общини, тъй като идват пациенти и от община Доспат, така и на гостите в региона", изтъкна д-р Филибев.

"Отпускаме също 600 000 за ремонт и благоустрояване на централна улица "Климент Охридски" в град Хаджидимово в следствие на наводненията и валежите там. Изпълняваме ангажиментите, които бяхме поели", каза още министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание.

"В тази криза успяваме да намерим средства не само за мерки в подкрепа на бизнеса и хората, за хората на първа линия, за закупуването на ваксини и апаратура за болниците, но и продължаваме да инвестираме в образователната инфраструктура", каза още Борисов.

Кабинетът отпусна първите 2 118 718 лева по линия на тригодишната програма на Министерството на образованието и науката за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища.

Общо по програмата на образователното ведомство се предвижда да се отпуснат 210 млн. лв. – по 70 млн. лв. за всяка от трите години.

Премиерът подчерта, че държавата продължава да изплаща и ежемесечната добавка на пенсионерите у нас, както и да подпомага финансово всички засегнати бизнеси по време на пандемията.

Борисов припомни за изпълнения ангажимент на правителството за двойно увеличение на учителските заплати и увеличението на заплатите на преподавателите във висшите учебни заведения.

"Всичко това е възможно, защото и приходните агенции, и правителството през годините е било спестовно и е било отговорно. Спестените пари ни помагат в момента. Държали сме здраво финансовата дисциплина", акцентира Бойко Борисов.

Премиерът изтъкна, че България се справя изключително добре с най-леките и либерални мерки в Европа по време на пандемията.

"Така или иначе колкото по-бързо отмине пандемията, толкова по-добре, защото се харчат допълнително пари. Хубаво е, че те отиват директно в сметката на хората и те могат да разполагат с тях", посочи премиерът Борисов.

Със средствата по програмата ще бъдат изградени 11 изцяло нови училища, а 36 ще бъдат надградени. Ще има нови 35 детски градини и ясли.

Министърът на образованието Красимир Вълчев припомни, че само за миналата година на Столична община са предоставени 65 млн. лв. и за ще бъдат открити 23 градини.

"За радост трябва да строим нови градини и училища и да ремонтираме учебните заведения, защото има много деца. Не даваме пари само за танкове и самолети, но и за образователна инфраструктура", подчерта премиерът Борисов.

Министър Вълчев добави, че отпуснатите днес средства в размер на над 2 млн. лв. са предназначени за стартирали вече проекти за разширяване и реконструкция на училища и за строеж на детски градини в общините Гърмен, Велинград, Раковски, Поморие и Стара Загора.

Правителството осигури и допълнителни 40 милиона лева от Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

"Това е програмата, с която подпомагаме секторите хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт. До този момент по антикризисната мярка бяха вложени допълнителни 40 милиона лева в подкрепа на тези засегнати бизнеси. Сега увеличаваме бюджета на програмата с още 40 милиона лева, така че да може да продължи прилагането й до края на март", е докладвал министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на премиера Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

Министър-председателят е отбелязал, че само по мярката за посочените най-засегнати сектори правителството е помогнало до момента на 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица. Запазени са над 26 000 работни места.

"Дали сме подкрепа на 26 000 семейства в условията на пандемията, причинена от COVID-19. Продължаваме активно да подпомагаме нуждаещите се, а това става възможно благодарение на добрата работа на Министерството на финансите", е подчертал премиерът Борисов.

Министър-председателят е изтъкнал, че заедно със здравните власти ежедневно се следи ситуацията в страната с цел приложение на най-адекватните и точни противоепидемични мерки.

"Ваксинирането е изключително важно. Така ще имаме възможност по-бързо да излезем от настоящите противоепидемични мерки", категоричен е бил Борисов.

На правителственото заседание министър Сачева е информирала, че по мярката 60/40 вече са изплатени 700 милиона лева, а по програмата за затворени бизнеси са получени заявки на стойност над 20 милиона лева.

Сачева е докладвала и за оказаната помощ на пострадали граждани при валежите и придошлите води.

"Ще отпуснем на подалите заявки граждани по 375 лева еднократна помощ, хранителни пакети и продукти. Имаме готовност също да осигурим еднократна помощ и на хората, които са загубили документите си заради кризата", е заявила още министър Сачева, цитирана от пресслужбата на кабинета. 

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
80% от мъжете не знаят защо е ядосана жена им! Другите 20% изобщо не знаят, че жена им е ядосана!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

а

САЩ осъдиха бившия президент на Хондурас на 45 години затвор за трафик на наркотици

Свят Преди 2 часа

Повече подробности четете в следващите редове

о

Двуметрова мъжка змия на име Роналдо роди 14 малки

Любопитно Преди 2 часа

Змията изглеждала по-дебела от обикновено, но това не събудило съмнения в гледачите му

Шолц е облекчен, че делото на Джулиан Асандж приключи

Шолц е облекчен, че делото на Джулиан Асандж приключи

Свят Преди 4 часа

„Добра новина е, че г-н Асандж най-накрая е на свобода"

Австрия освободи бивш таен агент, обвиняван в шпионаж в полза на Русия

Австрия освободи бивш таен агент, обвиняван в шпионаж в полза на Русия

Свят Преди 4 часа

Защо е обвинен бившият таен агент четете в следващите редове

Подозрение в измама с пациенти с рак: Обвиниха здравен персонал от Албания

Подозрение в измама с пациенти с рак: Обвиниха здравен персонал от Албания

Свят Преди 5 часа

Повече информация четете в следващите редове

ЕС затяга санкциите срещу Беларус

ЕС затяга санкциите срещу Беларус

Свят Преди 6 часа

Каква е причината прочетете в следващите редове

Творби на Пикасо бяха преместени в женските тоалетни в австралийски музей

Творби на Пикасо бяха преместени в женските тоалетни в австралийски музей

Свят Преди 6 часа

Защо творбите са преместени в тоалетна четете в следващите редове

.

24 туристи са спасени от потънала лодка за разходки край египетски курорт

Свят Преди 6 часа

Повече за инцидента четете в следващите редове

Кабинетът смени четирима областни управители

Кабинетът смени четирима областни управители

България Преди 6 часа

Това стана с решение на Министерския съвет от днес

Агенцията на ЕС за борба с прането на пари вече е факт, търсят председател

Агенцията на ЕС за борба с прането на пари вече е факт, търсят председател

Свят Преди 7 часа

Кандидатите трябва да подадат документи до 8 юли

<p>17-годишните ще могат да шофират</p>

Нови правила на пътя: 17-годишни водачи ще могат да шофират с придружител

България Преди 8 часа

Предложена е и промяна в размера на налаганите наказания

.

Активисти заляха Испанските стълби в Рим с червена боя (ВИДЕО)

Свят Преди 8 часа

Каква е причината четете в следващите редове

.

Гръмотевични бури и силни дъждове причиниха наводнения в Швейцария

Свят Преди 8 часа

В Женева силните гръмотевични бури и проливните валежи доведоха до двучасово спиране на полетите

Снимката е илюстративна

Хиляди хора получиха топлинен удар в Пакистан заради 50-градусови жеги

Свят Преди 8 часа

Повече от 1700 души са получили медицинска помощ

Джулиан Асандж се завърна в Австралия

Джулиан Асандж се завърна в Австралия

Свят Преди 8 часа

Той бе посрещнат от родителите и съпругата си Стела, както и от свои поддръжници

Матю Пери

„Няколко човека“ може да бъдат обвинени заради смъртта на Матю Пери

Свят Преди 8 часа

Федералното разследване на тази смърт ще приключи скоро и ще бъде взето решение дали да бъдат повдигнати обвинения или не