Повече плодове и зеленчуци, вместо сол, захарни изделия и мазнини са част от промените в новите изисквания за здравословното хранене на децата между 3 и 7-годишна възраст.
Те ще влязат в сила от 15 септември, съобщи Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.
Правилата ще трябва да се спазват от всички детски градини, лагери и домове за деца.
За да бъде здравословно храненето на децата, те трябва да ядат по пет пъти на ден.
Министерството на здравеопазването въвежда изискването храната да се приготвя непосредствено преди консумация.
Доц. Весела Дунева, експерт по детско хранене обясни, че при приготвянето вече ще присъства човек със специфично образование в технологиите и производството на храни, както и медицински специалист.
Започва и въвеждане на пълнозърнести продукти в детските градини.
Поне четири пъти в седмицата децата ще ядат пълнозърнест хляб. минимум два пъти седмично децата ще консумират мляко с 2% масленост, а през останалите дни пълномаслено.
Въвежда се и още едно хранене – подкрепителна закуска преди обяд изцяло от пресни плодове.
Нелия Микушинска, експерт, отбеляза, че
не е препоръчително на малките да се дават туршии.
Родителите ще могат да сигнализират за нарушения при храненето на техните деца.
На горещата линия на здравното министерство и досега има доста сигнали, че на децата се дават продукти извън утвърдения рецептурник.
Предвижда се в рецептурника да се направят промени както по отношение на съдържанието на продуктите, така и за начина на приготвяне.
Пържените храни, например, са ограничени до минимум.
Освен това заради въвеждането на новите правила
вероятно ще бъде увеличена таксата, която плащат родителите за детска градина.
От министерството обаче не са направили разчет колко ще струват на детските градини и общините новите стандарти.
Д-р Кунчев е убеден, че няма родител, който ще откаже да даде малко по-голяма сума, за да може детето му да се храни здравословно.
Препоръчително е конфитюрите и мармаладите да са с над 60% плодово съдържание, като не се допуска плодови сладка с добавена захар над 50%.
Също така всеки ден в менюто на малчуганите трябва да има най-малко 350 грама кисело или прясно мляко без захар и поне 25 - 30 грама сирене. Съдържанието на мазнини в млякото обаче не трябва да надвишава 2% поне в два дни от седмицата, а в останалите може да бъде – от 3% до 3,6%.
Айрянът пък трябва да бъде без сол.
Месото трябва да е без видими тлъстини (мазнините да са до 30%), сухожилия и кости, а птичето - без кожа.
Каймата трябва да е с до 30% мазнини в сухото вещество. В градините няма да се дават кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици с високо съдържание на мазнини, готварска сол, полифосфатни, ацетатни и други соли.
Също така колбасите се забраняват за основни ястия.
За сметка на това рибата трябва да присъства в менюто на децата поне веднъж седмично.
Напитките също са важни за здравето на малчуганите. Затова те ще трябва да консумират само питейна вода, бутилирани ниско минерализирани натурални води със съдържание на флуор до 1,5 мг/л, изворни и трапезни води.
Соковете пък трябва да са 100% натурални, също така ще могат да пият млечни напитки, чай и боза. За да ограничат сладкото, децата ще имат право на шоколади само два пъти седмично.
Пържените храни също могат да се дават само два пъти в седмицата, като е задължително мазнината за готвене да е прясна.
За да не прекаляват със солта, малчуганите няма да имат право да си слагат допълнително сол, докато се хранят.
Новите изисквания влизат в сила от 15 септември тази година, а контролът над спазването им се поема от РЗИ.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!