О пасни домати с наднормено количество бром са открити в оранжерия на територията на ТЕЦ “Север” - Пловдив.
Това съобщи проф. Пламен Моллов, директор на Българската агенция по безопасност на храните, цитиран от Агенция "Фокус".
Пробата на доматите, открити в оранжерия на ТЕЦ “Север”, е установила, че в зеленчуците има три пъти повече от допустимото количество от химичния елемент бром.
От БАБХ не знаят колко тона такива домати са стигнали до пазара и са били изядени.
Пробите са взети още през юни, но резултатите излизат едва сега,
призна пред БНР Юлияна Георгиева, началник отдел "Растителна защита" в агенцията.
Анализът е извършен в централната лаборатория за химични изпитвания и контрол към БАБХ, съобщава пловдивският в. "Марица". Резултатът показва, че количеството бромни йони в доматите е 154 мг/кг при допустима стойност 50 мг/кг.
Проф. Моллов каза, че току-що е научил за този случай. "Не мога да коментирам друго освен, че трябва добре да се проучи къде са направени изследванията, за каква партида домати става дума и т.н", заяви той.
”Сварвате ме в ситуация, в която не мога да коментирам анализите и резултати от тях. Представете си, че резултатите не са точни, но по някаква причина е установено нещо, но не по необходимия метод. Най-лесно е да набедиш някой, че има проблеми с неговата продукция. По-скоро когато се правят изследвания и контрол, трябва да имаме гаранция, че те са безотказни. Тези мерки ги има на книга, но в много от фирмите системите не работят”, каза още проф. Пламен Моллов пред "Фокус".
Според него се обмисля сериозна промяна в подхода по отношение на лабораторната дейност и този случай е само един повод, за да обсъждаме какво точно трябва да се направи. Но идеята е да се раздели изпитвателната дейност от референтната дейност на лабораториите.
”Моята роля е в превенцията, да се направят такива стъпки, които няма да позволяват да се случат подобни ситуации. Когато един производител произвежда такава продукция и я доставя на пазара той трябва да може да гарантира, че тя съответства на съответните норми”, каза още проф. Пламен Моллов.
Токсиколози, цитирани от в. "Марица", обясниха, че бромът може да нанесе сериозни вреди на здравето. Самостоятелно или в комбинация с други елементи може да причини непредвидими увреждания. При наличие дори на ниски концентрации от бромни пари във въздуха човек получава тежко отравяне.
При консумация на хранителни продукти със завишено съдържание на бром от значение за последиците са както възрастта, така и количеството консумирана храна.
Потискане на централната нервна система, отпадналост, главоболие и затруднено дишане са първите симптоми при натравяне с бром.
На външен вид храни или течности с бром с нищо не подсказват, че са токсични, обясняват лекарите.
Източникът на бром в доматите тепърва ще се изяснява. Според специалисти от катедра “Екология” към Аграрния университет в Пловдив разпадът на елемента бром в почвата е между три и пет години.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!