Ядем най-лошия хляб, защото той се произвежда от нискокачествена пшеница, заяви пред Би Ти Ви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
"Използва се нискокачествена пшеница, в която, за да бъде подобрена, се добавят оцветители, сол, стабилизатори и т.н.
На всички е ясно какъв хляб ядем", каза министърът, като посочи, че след няколко дни РИОКОЗ ще мине към Министерството на земеделието и храните.
"Аз съм на 41 години и трябва да ви кажа, че едно време с черния хляб си спомням, че хранеха прасетата. Сега този черен хляб не е черен", продължи Найденов и покани хлебопроизводителите на диалог през другата седмица.
"Казвам най-официално: имаме проблеми с качеството на хляба. Затова трябва да наложим стандарт.
Хлябът трябва да присъства на нашата трапеза - истинският, насъщен хляб, без добавки, подобрители и соли", продължи министърът.
"Държавна тайна е колко зърно има в резерва. Не е важно колко има там, важно е колко има в България. По данни на Националната служба за зърното и фуражите у нас в момента има около 1,5 млн. т пшеница.
До новата реколта са нужни между 800 и 900 хил. Количествата над необходимото за страната ще бъдат изнасяни, само ако има кой да го куп", обясни той.
Според Найденов обаче в момента няма износ, а и предлагането на световните пазари е много голямо, така че нашата пшеница трудно може да бъде продадена."Предупредих публично производителите, че е в разрез със закона браншовите организации да коментират цените на хляба.
Този процес се наблюдава от Комисията за защита на конкуренцията, а вече има осъдени за картелно споразумение", припомни министърът."Факт е, че пилешкото, което се продава в момента, е пилешко и... още нещо. Пилето се инжектира с разтвори, които придават маса", коментира Найденов.
По думите му това не би трябвало да е вредно, "но когато си купувате пилешко, вие трябва да получавате такова".
"Имам информация, че малки разфасовки съдържат до 40% от тези разтвори. Коректно е да кажем, че предстои проверка, а инициативата за нея идва от българската браншова организация.
Има изключително голям интерес към родното пилешко месо. Ние не трябва да дискредитираме качеството му", добави Найденов.
В четвъртък заедно с европейския комисар по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали, ще бъде открита на Агенцията по храните, а в сряда ще бъде приет нейният устройствен план от Министерския съвет.
Тя ще контролира безопасността на храните по цялата верига.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!