Още по темата

До края на седмицата ще бъдат отстранени някои от членовете на борда на директорите в болница "Пирогов", обяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от БНР.

Като причина тя изтъкна заключението на инспектората, че ръководството на болницата води лоша финансова политика.

Докладът за финансовото състояние на "Пирогов" вече е предаден на прокуратурата, на приходната агенция, на държавния финансов контрол и на инспекцията по труда.

Лекарите в "Пирогов" са принудени да работят с шлосерска бормашина,

заяви пред Би Ти Ви травматологът д-р Атанас Кацаров.

"Представете си едно дете, като го види това нещо, като чуе звука и като види една стърчаща игла от него, какво се случва.

Тази бормашина има и ударна, и пробивна функция. Копчето й обаче понякога блокира, така че вместо да пробива, машината може да започне да работи ... все едно кърти плочки.

Наложи се да си купя сам медицинска бормашина", обясни пред телевизията д-р Кацаров.

"Пациентите се изнервят, обстановката прилича на бойно поле.

Ако вашето дете е там и вие знаете за всичко това, какво ще направите?

Няма ли да ме удушите с голи ръце?", попита лекарят.

Освен лошото отношение от изнервените родители, докторите са притискани и от лошо отношение от страна на ръководството.

"Не мога да правя непрекъснато компромис със съвестта си и със здравето на децата... Да треперя всеки път дали ще увредя някое. Как се живее с това?"

Попитан дали няма да му се наложи да си търси нова работа след появата му в медиите, д-р Кацаров отговаря, че винаги могат да го уволнят неправомерно. Преди седмица бил наказан.

Медицински стандарти има, но те са само на хартия,

смята той.

По думите му една медицинска бормашина излиза грубо 1000 лв. Не него му се е наложило да си я купува сам, през интернет. Наложило му се и да си купи сам ножица, която носи на врата си на връзка - за да не изчезне.

В детската травматология на денонощие минават около 120 деца, като за извършената работа в клиниката се изкарват средно между 80 и 120 хил. лева на месец.

Що се отнася до ремонтите, които се извършват в болницата, д-р Кацаров коментира, че целта е да се харчат пари за приближени фирми.

"Пирогов" прилича на строителна площадка, пет години се ремонтира коридорът, заяви травматологът.

По думите му докладът на здравното министерство, който се отнасяше до положението в "Пирогов", не е скандален, тъй като показвал реалността, а стачка в защита на директора нямало кой да прави... Извън 40-ина души, подписали контра-декларацията на "Пирогов", в която случващото се определя като негативна медийна кампания, целяща да бъде сменен директорът на болницата.

"Какво като има стачка? "Пирогов "е близо 2000 човека, ще излязат 50. Нали ние сме хората, които работят? Ще спрем да оперираме ли?

Стачка ще правят хората, които взимат по 20-30 хил. лв. заплати. На тях главният им номер е да спират движението на кръстовището... За 30 000 лв. аз ще легна под влака...

Какво правят за тия пари - присаждат глави ли?

Шест човека се въртим на дежурства. Моята заплата е около 1000 лв. - с 40 лв. нощен труд. Нощният труд е 50 стотинки на час.

400 лв. е заплатата на медицинска сестра. Един санитар взима под минималната работна заплата", разказа още докторът.

В предаването "Хрътките" на Би Ти Ви друг лекар, чиято самоличност не беше разкрита, обяви, че НЗОК превежда на "Пирогов" близо 40 млн. лв. годишно.

В болницата в последно време злоупотребите били начин на работа - с ненужни клинични пътеки, с надписване, с фиктивен прием.

Не било изключение и пациенти да бъдат оперирани, без да имат нужда от интервенция

Имало заповед на ръководството, според която лекарите са стимулирани да изписват повече болнични досиета за интеревенция към Здравната каса, а процент от сумата се разпределял сред персонала.

Защо проверките на НЗОК обаче не са открили нарушения?

Лекарят разказва как протичали тези "добронамерени" проверки. "Отива се при директора, седи се един час, пие се кафе, през това време секретарката се обажда, викат се болните от вкъщи,

ако няма болни, лягат санитари, сестри, придружители и бройката излиза."

Преди само най-тежките случаи са приемани на стационарно лечение. Сега пациенти и с лека травма се водят на такова лечение. За счупена ръка касата плащала 275 лв., за счупен крак - 365 лв., а лекарите взимат 40% от тая сума.

Би Ти Ви обяви, че от ръководството на болницата са отказали да участват в ефир, като са изпратили декларация, в която се посочва, че анонимни източници изнасят неверни данни.