241

Днес в София за девети път се провежда ежегодно шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора (ЛГБТИ) "София Прайд".

Традиционно началната точка на шествието събра участниците в пространството пред паметника на Съветската армия в 17.00 часа. Стартът на шествието бе в 18:00 часа, като преминава по централни столични булеварди.

Има и драконовски мерки за сигурност, които налага полицията в София в съботния ден. Причината -„София Прайд 2016” и организираното срещу него протестно шествие, които са по едно и също време.

"София Прайд" се провежда за девета поредна година и ще фокусира вниманието върху семейството и приятелите. Семейството и приятелите осигуряват на ЛГБТИ хората грижовна, приобщаваща и подкрепяща среда. Издигайки девиза „Родители, приятели, съюзници”, тазгодишният Прайд подкрепя толерантността между различните поколения и различните общности.

"София Прайд" е най-голямото ежегодно събитие в България, посветено на човешките права и равенството на гражданите и е най-голямото събитие, повишаващо видимостта на ЛГБТИ хората у нас. "София Прайд" е възможност за подкрепа на човешките права и толерантното отношение, както и за изтъкване на разнообразието, усилията и постиженията на българската ЛГБТИ общност. Прайд парадът изпраща важно послание към хиляди гейове и лесбийки в цялата страна, че не са сами.

Организаторите съобщават и, че тази година "София Прайд" е събрал рекордна подкрепа преди провеждането си.

Двама български евродепутати, трима членове на Столичния общински съвет, 17 дипломатически мисии, УНИЦЕФ – България и 11 неправителствени организации са сред изпратилите писма с изразена подкрепа.

В същото време в столицата се проведе и анти-гей шествие под егидата на движение "Национална съпротива". Вижте повече за него във видеото:

От администрацията на президента Росен Плевнелиев бе получен отговор на покана за присъствие на прайда. Съгласно писмото, президентът няма да може да присъства поради предварително поети ангажименти. В текста се подчертава, че въпреки развитото законодателство в съвременните общества продължават проявите на дискриминация и нетолерантност, в това число към нехетеросексуалните хора. В писмото се признава нуждата от продължаване на усилията за ефективно упражняване на правата на човека и за изграждане на сигурна и приобщаваща среда за пълноценно участие на всички хора в обществото, независимо от техните различия.

Ева Паунова (ГЕРБ/Европейска народна партия) и Илхан Кючюк (ДПС/Алианс на либералите и демократите за Европа) са българските членове на Европейския парламент, които са изпратили свои писма до организационния комитет на София Прайд 2016.

В писмото си Паунова приветства активното отстояване на гражданските права и позиции на участниците в прайда и подчертава, че членовете на Европейския парламент защитават свободата на изразяване и обсъждат предизвикателствата пред ЛГБТИ общността. Фокусът на посланието на Кючюк пък е върху масовия разстрел в Орландо, щата Флорида, САЩ, във връзка с който евродепутатът отправя призив да се изправим заедно срещу насилието и омразата.

Тази година още повече общински съветници са подкрепили "София Прайд". След като през 2014 г. Марта Георгиева (Реформаторски блок – София) стана първата в историята българска общинска съветничка, подкрепила прайд, тази година тя, заедно с колегите си Иво Божков (Реформаторски блок – София) и зам.-председателя на Столичен общински съвет Иван Велков (Зелените) изпратиха окуражаващо послание до организаторите, в което заявяват, че „всяка битка за граждански права няма как да се води скрито, от къщи, полугласно, под юргана, всяка битка за равноправие е политическо действие, което, за да бъде ефективно, трябва да е и публично“. Тримата общински съветници заявяват „принципната си и категорична подкрепа за равните права на всички български граждани“.

И тази година София Прайд получи широка подкрепа от чуждестранни дипломатически мисии. Седемнайсет са посолствата, които са подписали писмо за подкрепа до организаторите на шествието.

Това са посолствата на Австрия, Белгия, Бразилия, Германия, Дания, Израел, Ирландия, Испания, Италия, Нидерландия, Норвегия, Обединеното кралство, Съединените американски щати, Финландия, Франция, Хърватия и Швеция. В писмото си посланиците пишат, че парадът изпраща важно послание към хиляди гейове и лесбийки в цялата страна: че не са сами.

„Семейството и приятелите осигуряват на ЛГБТИ хората грижовна, приобщаваща и подкрепяща среда. Техните връзки могат да изградят основата за осъзнаване на предизвикателствата, пред които е изправена ЛГБТИ общността, и за борба с предразсъдъците. Издигайки девиза „Родители, приятели и съюзници“, тазгодишният Прайд подкрепя толерантността между различните поколения и различните общности“, пише още в писмото.

В световен мащаб ангажимент към ЛГБТ равноправието е поет и от ООН. В свое изявление през 2013 г. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун посочва, че „всички ние трябва да сме разгневени, когато хора страдат от дискриминация, нападения или дори убийства – просто поради факта, че са лесбийки, гей мъже, бисексуални или транссексуални. Някои хора може и да се противопоставят на промените – те могат да се позовават на култура, традиции или религия, за да запазят статуквото. Но същите аргументи са използвани и в опитите да се запази и оправдае робството, детските бракове, изнасилванията в семействата, както и женското генитално осакатяване“.

Представителката на УНИЦЕФ за България, Мария Хесус Конде, заяви, че ще присъства на шествието.

Организационният комитет на прайда получи подкрепа и писма и от 11 неправителствени организации: Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“, Студио за документален театър „Vox Populi“, Български фонд за жените, TimeHeroes, Български център за нестопанско право, фондация „Работилница за граждански инициативи“, сдружение „Про европейска мрежа“, сдружение „ИДЕА“, Къщата на гражданските организации, фондация „Граждани срещу бюрокрацията“ и фондация „Крокус“.

Коментари 241
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

241 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 2 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 3 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 6 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 7 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 8 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 8 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 8 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 9 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 9 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 10 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 10 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 10 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 11 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 11 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 11 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 11 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа