В трите големи планински курорта – Банско, Боровец и Пампорово – днес ще бъде открит официално зимният туристически сезон.
Първоначалните прогнози на Министерството на туризма са за 4 – 5 процента увеличение на туристите, предаде БНР.
Всички планински курорти запазват цените на картите за съоръженията през този сезон.
В Банско и Пампорово днес съоръженията ще работят безплатно.
Заради недостатъчното количество сняг и топлото време ски зоната в Боровец няма да бъде отворена.
Програмата по откриването на сезона предвижда музикални изпълнения на специално изградената сцена на плаца "Студенец", диджей парти и томбола с награди.
Празникът ще продължи и вечерта на открито в центъра на курорта.
В Банско до 20 декември цената на еднодневната карта ще бъде 30 лева.
Нова услуга срещу символична предварително платена такса ще обезпечава сигурността на туристите, съобщава Иван Обрейков – маркетинг-директор на ски зона Банско.
"На началната станция ще има хеликоптер, който може веднага да помогне за спасяването на хора в планината", казва Обрейков.
В Боровец за откриването на сезона е предвидена богата програма с атракции за децата. Новото за сезона, според Люба Кленова – маркетинг-директор на "Бороспорт":
"Започва сезонът с двойно повече възможности за изкуствен сняг, увеличили сме оръдията. Осветените ни писти са двойно повече. В допълнение имаме и два терен-парка, които са за любителите на фрий стайла. До 19 декември цената на картата за съоръженията в Пампорово ще бъде 39 лв.", обяснява Кленова.
Новото за този сезон от Мариан Беляков – директор на Пампорово АД:
"Голям брой нови обозначения на територията на цялата ски зона. Започва обучение на начинаещи и на деца, безплатно", казва Беляков.
Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните ще извършват засилени проверки в Пампорово през новия сезон. Това каза д-р Сава Бозуков – директор на Областната дирекция в Смолян:
"Основните неща, на които ще се наблегне, са хигиената в работните помещения, хигиена на инвентара, хигиена на самите работници, работното облекло, здравните книжки, технологичното оборудване. Много важно нещо е съхранението на храните, особено там, където производителят е указал температура и начин на съхранение. Другото основно нещо е срокът на съхранение – всички храни с изтекъл срок или с неизяснен произход ще бъдат бракувани и ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение", заяви Бозуков.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!