Тези млади българи ще направят Промяната
Източник: netinfo
54

Д октор по генно инженерство от “Карнеги Мелън” и “Кеймбридж” се връща в родния си град Велико Търново, за да преследва мечтата си - да помага на българите да бъдат по-здрави. Млада математичка с образование в Германия намира за свое признание да направи чрез откривателски игрови подход света на точните науки вдъхновяващ, магичен и интересен за децата в България.

Брат и сестра работят заедно, за да подобрят качеството на живот и предоставяните услуги за всяко дете с езиково-говорни нарушения, а две момичета - юрист и психолог - обединяват усилия, водени от общата цел да направят психичната грижа леснодостъпна и сигурна.

Зад всички тези проекти, организации и фондации стоят хора, българи, с непримирим дух и желание да помогнат на обществото да се развива, приема и живее по-добре в рамките на страната ни.

Представяме ви 4 от 18-те проекта, които участваха тази година в най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA ПРОМЯНАТА и преминаха през тримесечна интензивна обучителна програма за социални предприемачи, наречена Акселератор, в която научиха ценни и полезни съвети как да развият своите идеи.

Забавна математика
Забавна математика е програма за извънкласна дейност за деца от 4 до 8 годишна възраст за развитие на критично мислене, увереност и творчески подход към справяне с различни ситуации.Посредством откривателски игрови подход всяко дете върви, докато направи своя скок и извика поредното „Еврика!“.

Светлана Горанова е един от създателите на “Забавна математика”.Тя завършва Софийската математическа гимназия и превръща математиката в свое призвание и страст. Завършва висшето си образование в Германия и се връща у нас, за да вдъхновява децата да намерят също себе си в точните науки.

- Какво дете беше като малка?
- Креативно!
- Ако твоят проект беше дете, какво дете щеше да бъде?
- Любопитно!
- Порасна ли това дете по време на Акселератора?
- О, да! Повярва си!

Проект “Дай Ръка”
Онлайн платформата „Дай ръка“ ще предоставя консултиране, диагностика и терапия на деца с комуникативни нарушения. Платформата ще предлага високопрофесионална подкрепа чрез уеб базирани системи и съвременни методи, достъпни за всички деца, без значение от местоживеенето им.

Марияна и Христо Германови са брат и сестра, които работят заедно, за да подобрят качеството на живот и предоставяните услуги за всяко дете с езиково – говорни нарушения! Марияна е специалист с дългогодишен опит в сферата на комуникативните нарушения, а Христо - програмист във водеща компания за софтуерни разработки.

- Какви деца бяхте като малки?
- Марияна: Той беше много палав и в същото време много умен! Изключително подвижен, което много често водеше до инциденти, свързани с него. Вече в тинейджърска възраст се промени и зае много различна линия в поведението си.
- Христо: Бих казал, че сестра ми е човек, който помня винаги с книга. Влагаше много учене, много упорство и усилия нещата да станат по най-добрия начин. Тя много обичаше да излиза, а аз много обичах да излизам с нея! Ние имаме 7 години разлика, аз съм по-малък, и затова имахме много проблеми един с друг…
- Ако вашият проект беше дете, какво дете щеше да бъде?
- Марияна: Щеше да е едно творческо дете, което иска да се развива. Вероятно щеше да има нужда от подкрепа, за да се реализира.
- Христо: Може би доста умно и сложно дете щеше да е, като всяко творческо дете!
- Порасна ли това дете по време на Акселератора?
- Христо: Много от нещата първоначално бяха на лист хартия - с общи усилия нещата започват да се оформят като завършен продукт, готов за реализиране. Ние сме на този етап - завършихме с плануването и започваме да реализираме.
- Марияна: Първоначалната версия на проекта се промени може би около 3 пъти по време на Акселератора. Изчистихме много въпроси и изградихме една по-дългосрочна стратегия от началната. И въпреки, че много харесвах детето ни в началото, сега го харесвам още повече!

Jaunty
Jaunty е мобилна апликация, която цели да революционизира грижата за психичното здраве на младежите в България. Целта е младите хора да се научат не просто да търсят щастието си, а да го създават с помощта на най-добрите специалисти психолози.

Вяра Савова и Лидия Даутева обединяват усилията си през пролетта на 2016 г., водени от общата цел да направят психичната грижа леснодостъпна и сигурна. Насочват се към работата с младежи, тъй като вярват, че добрата лична грижа за психичното здраве следва да се изгради като навик възможно най-рано.

- Какви деца бяхте като малки?
- Вяра: Аз бях супер срамежлива, едва говорех дори с близките си!
- Лидия: Аз наскоро разбрах, че са ме наричали адвокатката - ужасно! Била съм на всяка манджа - мерудия.
- Ако вашият проект беше дете, какво дете щеше да бъде?
- Вяра: От най-чепатите! От тези, на които учителите им се сърдят, но накрая ги харесват много.
- Лидия: Осъзнато!
- Порасна ли това дете по време на Акселератора?
- Вяра: Порасна доста! Ожули си малко коленете, стана отново. Успяха да му откраднат веднъж парите за обяд… но като цяло е добре в момента, самостоятелно е.

ТърновоRUNS
ТърновоRUNS цели да развие здравето на хората в България. Те предлагат свежа и иновативна програма, с над 200 тренировки, йога сесии, походи, семинари и 7000 посещения до този момент. Вярват, че Здравата и позитивна социална среда е възможна!
Работят за изграждането на модерна локация във Велико Търново, която ще даде на хората достъп до безплатни практики, лекции, тренировки, кръжоци, всички те учещи, че ЗДРАВЕТО е ключът.

Калин Василев в основният организатор и създател на идеята за ТърновоRUNS. Той има има докторска степен по генно инженерство от “Карнеги Мелън”, както и специализация в Кеймбридж”, но оставя академичната кариера в чужбина и се връща в България, за да създаде своята мечта - ТърновоRUNS.

- Какво дете беше като малък?
- Много изобретателен! Помня, че всичко разглобявах, разгадавах как работи. Правех си усилватели за китарите, всякакви неща. Олеле, какви лудории съм правил! Направих радиостанция, с която приятелите в квартала си говорехме в система - преди мобилните телефони! Правех и много шеги - веднъж бях взел парче метална руда, тя изглежда малко като злато. Начупих я на парчета и я разхвърлях зад блока. Извиках другите деца и им казах: “Вижте, тук има злато!” И те започнаха да копаят! Два дена съм се смял как копаят да търсят още злато, а то беше желязна руда!
- Ако твоят проект беше дете, какво дете щеше да бъде?
- Много позитивно, определено много цветно, активно, добро и мило! За бели - не сме правили много, но определено си врем носа навсякъде!
- Порасна ли твоето дете по време на Акселератора?
- Определено! Доста неща ми станаха ясни и развих по-добре идеята как да помогна на повече деца! Дадох си ясна сметка колко сериозни и структурирани трябва да бъдат нещата.

Акселераторът на ПРОМЯНАТА е тримесечна интензивна обучителна програма, която се провежда за втора поредна година като част от ПРОМЯНАТА, най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се реализира съвместно с фондация "Промяната", част от Reach for Change. Акселераторът е част от процеса на селекция и дава възможност на участниците да подобрят проектите си преди да продължат в конкурса. Той предлага специализирани обучения за социални предприемачи.

Кандидатите, преминали през Акселератора, продължават в следващият етап на конкурса през ноември, когато чрез онлайн гласуване публиката ще има възможност да избере трите проекта финалисти, които ще получат финансиране, медийно внимание, менторска подкрепа, обучения и достъп до международната мрежа на ПРОМЯНАТА през 2017 г.

Коментари 54
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

54 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 12 минути

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 26 минути

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 1 час

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 2 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 8 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 11 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 12 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 12 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи