11

О граничава се движението на товарни МПС над 12 т. за цялата страна с изключение на областите Бургас и Варна. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктурa”. Временно е ограничено движението на МПС по път II-81 проход „Петрохан“, поради влошена метеорологична обстановка.

Забраната на АПИ за тежкотоварни МПС важи за магистралите „Тракия“ и „Хемус“ и в област София. Проходите „Върбишки”, „Златишки” и „Троянски” са затворени.

„Очакваме до обяд положението да се нормализира”, заяви за „Събуди се” по Нова ТВ Георги Златев, директор „Пътно поддържане” към АПИ.

Има ограничения за движението на леки автомобили по третокласната пътна мрежа в областите Шумен, Търговище и Враца. Заради силни снегонавявания изцяло затворени са пътищата Шумен-Русе, Шумен-Силистра, както и между Мъглиж и Гурково.

Възстановено е движението на тежкотоварни моторни превозни средства над 12 т по автомагистрали "Струма" и "Люлин",

съобщиха от АПИ. Възстановено е движението и по път II-19 Симитли - Разлог.

Движението на влаковете в осем железопътни участъка на страната е преустановено

поради усложнената зимна обстановка, съобщава от БДЖ. Причините са нанесени повреди по контактната мрежа, паднали дървета и скални маси върху железния път.

Жп участъците, в които е преустановено движението на влаковете, са следните Пирдоп – Тъжа, Тулово – Змейово, Мост – Кърджали, където има паднала скална маса върху железния път. Не се движат влакове и в участъка Самоводене - Велико Търново, Благоевград – Симитли, Каспичан – Мътница, Бойчиновци – Монтана, Гавраилово – Шивачево.

Аварийни екипи на Национална компания „Железопътна инфраструктура” работят по разчистването на железния път и възстановяване на повредите в контактната мрежа в засегнатите участъци. Движението на влаковете в цялата страна се осъществява в условията на тежки зимни условия като са възможни закъснения и престои за неопределено време в някои участъци, се казва още в информацията.

Поради динамичните промени в условията на усложнена метеорологична обстановка, клиентите на националния железопътен превозвач могат да получат най-точна информация за актуалната обстановка за движение на влаковете от гишетата „Информация” и билетните каси на съответните гари.

Няма осветление в най-дългия тунел на прохода „Витиня”.

Вероятната причина е техническа неизправност или ел. авария. Лошите метеорологични са предпоставка за затруднено движение в цялата страна. На много места има закъсали автомобили и непочистени пътни участъци. От АПИ, че пътищата се обработват, но посъветваха водачите да се движат с повишено внимание и съобразена с условията скорост.

Временно е преустановено пропускането на товарни автомобили в двете посоки през ГКПП – Капитан Андреево,

съобщават от ГД „Гранична полиция“. Поради интензивните валежи от дъжд нивото на водата в района на пункта е повишено. Това е причина за спиране работата на рентгените. Към момента леките автомобили, влизащи в страната, се пропускат през платното за излизащи. Камионите се отбиват от Харманли в посока към ГКПП – Лесово. Останалите гранични пунктове в страната работят в обичаен режим.

ГКПП село Славеево – Кипринос при община Ивайловград е затворен

заради лошите метеорологични условия, съобщиха от областната администрация в Хасково. От пресцентъра информираха и за затворени пътища в Община Маджарово. В Стамболово е пропаднал път в центъра на селото. От областната администрация казаха още, че 5 села в Хасковска област са без ток. Река Мусачевска край симеоновградското село Калугерово е излязла от коритото си, но няма наводнени къщи уточниха от областна администрация.

Разград
Разград Източник: Свилен Ризов/БГНЕС

Зимната обстановка в област Разград е усложнена

заради продължаващия снеговалеж и снегонавяванията, съобщи заместник-областният управител Нурие Црънгалова. Пътищата са проходими при трудни зимни условия. Затворен за движение е главният път Русе-Разград-Шумен, съобщи дежурният в Областното пътно управление. Останалите пътища в областта са проходими при тежки зимни условия. Забрана е въведена за движението на товарни автомобили с тегло над 12 тона. Снежната покривка в региона е около 30 сантиметра. По почистването и обработването на пътната мрежа в област Разград работят 34 машини.

Обилният снеговалеж през нощта затвори за движение на тежкотоварни автомобили пътищата в цялата Великотърновска област. Без електричество късно снощи останаха и някои от селата в района. Най-тежка беше ситуацията на главния път Русе – Велико Търново, където десетки шофьори прекараха ноща в камионите, докато чакаха пътят отново да бъде отворен за движение. Екипи на пожарната и БЧК обикаляха месатата, на които те останаха блокирани и им раздаваха храна, вода и топли напитки.

Пътищата в област Русе са затворени за движение за камиони над 12 тона. Изцяло затворен е пътят Русе- Велико Търново и Русе-Кубрат.

Препоръчва се на гражданите да не предприемат пътуване в областта освен в случай на крайна нужда. Директорът на противопожарната служба комисар Димитър Павлов заяви, че има няколко сигнала за закъсали автомобили с пътници. Областният управител на Русе доц. Стефко Бурджиев съобщи, че ГКПП "Дунав мост" е затворен за движение за камиони от Румъния към България.

Понеделник - 18-и януари, е обявен за неучебен ден в Русенко, с изключение на град Русе.

Въведени са ограничения на движението в Кюстендилска област,

заради падналия сняг. Снежната покривка достига дебелина от 45 см. Забранени за движение на тежкотоварни автомобили са пътищата Гюешево - Перник, Кюстендил- Самоков, Кюстендил - Невестино. Временно за почистване се затваря регулярно и автомагистрала "Струма", казаха от областното пътно управление. Затворен за движение на моторно-превозни средства е пътят Бобошево - Четирци, заради паднали дървета.

Изключително тежка е пътната обстановка в Старозагорска област,

движението на автомобили в някои участъци е ограничено до 12 т, има и затворени пътища заради мъгла и снегонавявания, съобщи Илия Златев, директор на Областното Пътно управление в Стара Загора. Пътят Стара Загора - Казанлък, в района на село Ягода вече е отворен, след като през нощта заради натежал сняг електрически стълб за високо напрежение падна в непосредствена близост до работещ снегорин на Областното Пътно управление и по чудо се е разминало без последствия. Инцидентът доведе до неколкочасово затваряне на пътя през нощта.

Заради мъгла и снегонавявания са затворени пътищата Мъглиж - Гурково, Шейново- Дунавци. Силно затруднено е пътуването между Казанлък и град Шипка.

На прохода Шипка снегът вече е 65 сантиметра, проходът е отворен за движение и се почиства постоянно,

но заради снегонавяванията пътуването през него е изключително затруднено. Да не се пътува и в района на Павел баня - Турия, препоръчват от Областното Пътно управление, заради паднали дървета и изпочупени клони. Изключително силен и продължаващ вече 12-и час снеговалеж затруднява и силно ограничава движението на автомобили в отсечката град Чирпан - село Свобода.

Проходът "Хаинбоаз" е отворен за движение,

но с ограничение за преминаване през него на автомобили над 12 тона. Ограничението е валидно за движение през цялата Старозагорска област. Магистралите "Тракия" и "Марица" в района, за който се грижи Областно Пътно управление - Стара Загора, са почистени, движението по тях се извършва без ограничения. 127 машини на Управлението дежурят по пътищата в областта. Заради изключително сложната пътна обстановка в региона, от Пътното управление препоръчват на водачите на автомобили да не пътуват, ако не се налага и да се съобразяват с условията по пътищата.

Заснежена и непочистена е магистрала „Тракия” в района на Нова Загора,

предаде БГНЕС. Отсечката от Стара до Нова Загора е почистена перфектно до асфалт, но оттам нататък е снежна и непочистена. Снежната покривка на платното е няколко сантиметра. Снегът е мокър и се образуват коловози.

96 снегорина чистиха улиците на Пловдив през нощта, но без наложителна причина е по-добре да не се излиза с кола.

Почистени са няколко основни булеварда, много второстепенни улички, обаче, се оказаха блокирани заради преспите, образувани от снегорините. На много места има счупени или опасно надвиснали клони. Днес се почистват второстепенните улички, доколкото това е възможно заради паркираните коли.

Затворен за движение на автомобили над 12 тона е първокласният път Е-79 на територията на област Враца,

съобщиха от Областно пътно управление (ОПУ). Движението на всички МПС е спряно по третокласните пътища от републиканската мрежа в областта, за да бъдат почистени, допълниха от пътното управление във Враца. Снежната покривка в цялата област е над 30 сантиметра и продължава да вали, в равнинната част на областта духа вятър и има снегонавявания, каза още дежурният служител в ОПУ-Враца.

Затворена за движение е третокласната пътна мрежа в Шуменско, както и пътищата от Шумен за Русе и за Силистра – за технологично почистване,

съобщиха от Областното пътно управление.

През Ришкия проход автомобили над 12 тона нямат право да се движат, а тези с тегло от 3,5 тона до 12 тона трябва да са с вериги и без ремаркета и полуремаркета.
От общинската администрация в Шумен се обръщат с молба към гражданите да не предприемат пътувания в града и извън него поради създалата се сложна зимна обстановка. Заради падналия обилен сняг през нощта има опасност от падане на клони и на дървета.

Обстановката в област Ловеч е усложнена

от продължаващия обилен снеговалеж. Затворен за движение е пътят Шипково – Рибарица, както и Троянският проход. Всички пътища са проходими, но по третокласната и четвъртокласната пътни мрежи движението е при тежки зимни условия, съобщиха от Областното пътно управление в Ловеч. Републиканската пътна мрежа се почиства и обработва от 84 машини.

От автогарата в Ловеч съобщиха, че всички автобуси пътуват. От община Ловеч съобщиха, че затрудненията от многото навявания и преспи има по пътните участъци в междуселската мрежа. Пътят за село Тепава откъм Деветаки е затрупан, машините са затруднени да работят от увиснали и паднали дървета следствие тежкия сняг. Навявания има още и по пътищата за Лисец, Баховица, Славяни Къкрина, Брестово, Прелом.

Спрени са автобусите в Силистренско

заради тежката пътна обстановка, показва справка от Областното пътно управление.Забранено е движението на товарни автомобили над 12 тона. За леки автомобили пътищата са проходими при много тежки зимни условия. Препоръчва се да не се предприемат пътувания. Има снежни навявания, пътищата са заснежени. По данни от дежурните в Областната администрация ток няма в с. Сребърна.

Преустановяват се от утре за три дни учебните занятия в Силистренската община, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието в Силистра. Няма да учат учениците в общинските и държавните училища. Мярката се налага заради влошената зимна обстановка. Очаква се да бъдат преустановени учебните занятия и в другите общини на Силистренска област.

Всичко за времето у нас и по света, както и актуална пътна обстановка можете да намерите на Sinoptik.bg.

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 46 минути

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 1 час

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 4 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 4 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 4 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 4 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 5 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 5 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 5 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 6 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 6 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 7 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 7 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 7 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване