София - град на младите, активните и иновативните
Източник: netinfo
4

М ихаела Иванова и Ботьо Ботев са двама млади общински съветници в Столична община, автори на Стратегията за младите хора на Столична община. Михаела е социолог по образование и магистър по европейски проекти. Споделя, че нейната мисия е да работи за и с младите хора за развитие възможностите за развитие и реализация в София. Ботьо е юрист. За него са важни правилата и отговорното отношение към града.

За целите и визията на стратегията, за тяхната мотивация да я създадат и защо според тях е важно да се насърчава младежкото предприемачество - в социалната и бизнес сферата, те разказват в следващото интервю.

- Разкажете повече за Стратегията за младите хора на Столична община и каква беше вашата мотивация да я направите?

- Като млади и активни хора в момента, в който встъпихме в длъжност като общински съветници, започнахме да мислим каква би била темата, която най-много би ни прилягала и как бихме могли да помогнем на повече хора. Да оставим нещо след себе си. Спряхме се на политиките, свързани с младите хора. Решихме да изготвим Стратегията “София – град на младите и активните”. В процеса на изготвяне на Стратегията допълнителен стимул за работа ни даваше постоянният диалог с младежките и студентски организации, техните идеи и предложения – много от които станаха и част от документа. Така вече имаме общата рамка на прилагането на политиките, свързани с младежта. Водещи цели в Стартегията са осигуряването на възможности за пълноценно и активно участие на младите хора в обществения живот, подобряване на достъпа до информация чрез използване на новите технологии, както и стимулиране на младежката активност, образование, доброволчество и развитие.

- Според вас и проучванията на Столична община какви са основните проблеми на младите хора в София?

- Младите хора имат нужда от условия за развитие. Затова приоритет е образователната инфраструктура и стимулирането на неформалното образование – пример за това е Академията за социално предприемачество.

Друг аспект е и достъпът до информация. В днешно време морето от информация е огромно. Въпросът е в намирането и прилагането й. Ето защо създадохме нов сайт на Общинската агенция за приватизация и инвестиции, който да предоставя лесно информация и консултации и да е в подкрепа на младите хора до 29 годишна възраст и тези, които искат да създават свой бизнес.

- Каква е вашата визия за развитието на младите хора и какви са конкретните стъпки, които Столична община ще предприеме, за да я осъществи?

- Визията ни е свързана с утвърждаването на София като град на младите, активните и иновативните. Със своята активност заедно да развиваме града си.

Първата ни стъпка беше да изготвим Стратегията, която беше приета с ясно разписан план за действие. Част от него е да се сформира Младежки консултативен съвет, в който да намерят представителство младежките организации, студентските и ученически съвети на територията на София. По него работим много активно и сме на финалната права.

В същото време Столична община, както и общинските дружества, предоставят възможност за стажове по структурните направления.

- Един от основните приоритети на Стратегията е младежкото предприемачество. Защо за вас то е важно?

- Важно е да стимулираме предприемчивостта у младите хора и предприемаческия дух във всичките му аспекти. Пример за това е работата по изготвянето на методическите насоки за разработване на дългосрочна Визия за развитие на София. Екипът, който беше в основата на този процес, включваше млади хора, студенти, архитекти, социолози, урбанисти и много други интересуващи се от темата. За да не затваряме разговора само в екипите, използвахме информационните и комуникационни технологии, с цел темата да бъде максимално отворена и да достигнем до повече хора.

София е основен административен, индустриален и транспортен център на страната. Градът е притегателен център за младите хора със своите училища и университети, с развиваща се икономика и отвореност към света. През последните години София предлага на младите хора все повече възможности не само за добро образование, но и за реализация и кариерно развитие, особено в сферата на инженерните и компютърни специалности. Това, заедно с добрите условия за бизнес и развитата инфраструктура, привличат както големите фирми, така и създават среда за иновативни стартиращи компании. 

- А какво мислите за социалното предприемачество?

- Това е различен начин на икономическа активност, която преплита находчивостта на бизнеса със социална мисия.

Благодарение на усилената ни работа с Фондация „Заслушай се“ Столична община е първата институция в страната, която вече използва специализирани услуги в помощ на хора с увреждания, улесняващи тяхната комуникация със служителите на общината.

За първи път в страната, организация предоставя видео жестов превод за глухите хора, ползващи жестов език като основно средство за комуникация.Насърчаването на достъпа до обществени услуги за хората с увреден слух, позиционира София по-категорично в семейството на европейските столици, които внедряват модерни и иновативни практики, целящи осигуряването на равенство на всички свои граждани. И това е възможно благодарение на социални предприемачи като “Заслушай се”.

- Защо Програма Европа на СО реши да подкрепи Академия за социални предприемачи?

- Столична община е доказала, че подкрепя подобни инициативи. Знаете за Академията за мениджмънт в културата. Програмата цели да обогати знанието и уменията на мениджърите в културата от общински и независими културни институции и организации. Програма Европа подкрепя и Академията за социални предприемачи. Една инициатива, която дава възможност на социалните предприемачи да предадат опит, а други да придобият нови знания и умения в сферата. Два от практическите казуси, по които ще работят участниците в Академията, са сързани с професионално ориентиране на младежи и със здравословен иактивен начин на живот - а това са едно от основните цели на нашата Стратегия за младите хора.

Академия за социални предприемачи е интензивно практическо обучение за млади хора с желание за развитие в сферата на социалното предприемачество. Академията събира на едно място 60 активни личности с идеи и предлага работа по конкретни казуси, достъп до международна бизнес и социална методология, възможност за обмяна на опит от бизнес и социални ментори, гост-говорители и обучители в сферата на социалното предприемачество.

Кандидатсвай до 21 май на www.se-academy.bg, за да спечелиш място в Академията и една от 30 стипендии от 50% с финансовата подкрепа на Програма Европа към Столична община.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 минути

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 3 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 3 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности