Он началото на август влизат в сила девет утвърдени стандарта за 20 месни продукта от свинско, говеждо и птиче месо, съобщи на пресконференция преди дни генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов.
Сред продуктите, които ще носят наименованието "Стара планина", са кайма, кебапчета, кюфтета, сурова наденица, карначета, варени и варено-пушени малотрайни колбаси и др.
Стандартите ще се доближават най-много до Българския държавен стандарт (БДС), но няма да го заместват и ще са доброволни.
Месните продукти по тях няма да съдържат соя, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и други добавки. В тях няма да се влагат и консерванти.
За сравнение, според БДС в някои продукти, например кренвирши, е било разрешено влагането на соя от 2,5 до 5%.
Допустимата норма за съдържание на сол в каймата, кебапчетата и кюфтетата, в суровата наденица и карначетата е до 2%.
Варените и варенопушените колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2% сол, а трайните колбаси от свинско и говеждо месо - не повече от 3,5%.
Вече са изготвени рецептури за производството, произхода и вида на суровините, от които ще се произвеждат стоките.
Технологичното време за изработването на нови етикети и лого "Стара
планина" ще бъде около месец. Тогава ще бъде и реалното появяване на
продуктите на пазара, като те ще бъдат отделени от останалите стоки в
магазините.
Температурата на съхранение на храните "Стара планина" ще бъде
от минус 1 до плюс 2 градуса - вместо сегашните 4 градуса. Дълбоко
замразените продукти ще имат срок на годност 30 дни, а охладените
кебапчета например - до пет.
Първи по щандовете ще видим продуктите от
мляно месо, малко по-късно - до 15 септември, ще бъдат готови и тези с
по-дълга технологична обработка, уточни Йордан Войнов.
С утвърждаването на стандартите се издава и заповед към регионалните директори, които трябва да изискват специални заявления от всички месопреработватели, желаещи да произвеждат марката "Стара планина".
Фирмите ще имат собствен мониторинг за лабораторни проби. Ветеринарните инспектори ще присъстват при лабораторните контроли на първите храни по стандарта.
ДВСК ще следи дали месопреработвателните предприятия стриктно спазват технологичните изисквания, като методите за вземане на проби и методите за изпитване също са описани в стандартите.
Изискванията са разработени от експертния съвет за безопасност на храните към НВМС, съвестно с Асоциацията на месопреработвателите в България и водещи технолози по месопреработка.
Йордан Войнов изрази надежда повече месопреработватели да се включат в това производство. Той предложи още от Асоциацията на месопреработвателите да патентоват наименованието "Стара планина".
Това, което не се случи 20 години, сега ще го направим, най-после ще въведем ред, коментира той.
Пускат 20 месни продукта по нов стандарт "Стара планина"
От началото на август влизат в сила девет утвърдени стандарта за продукти от свинско, говеждо и птиче месо, които се доближават максимално до БДС
1 август 2010, 09:24
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!