Дт тичните
хлябове не са диетични, а тези за диабетици
са с най-много захари, твърдят от асоциация
"Активни потребители".
Калоричната
стойност, съдържанието на фибри, сол и
захари, обявени на опаковките на популярни
марки диетични хлябове, не съответстват
на реалното съдържание на продуктите,
показват проведени от асоциацията
тестове.
Анализите на
12 марки диетичен хляб са извършени в
специализирана лаборатория във Варна.
Според резултатите
обявените енергийни стойности върху
етикетите на всички от тях са по-ниски
от реално установените, а разликата
между белите и "черните" хлябове
(типови, ръжени, пълнозърнести и т.н.) не
е голяма.
За много
потребители със здравословни проблеми
или на специална диета обаче е изключително
важно да знаят точните калории и състава
на консумираната от тях храна.
От асоциацията
отбелязват, че важният показател за
диетичното хранене е съдържанието на
влакнини (фибри), и определят като "мит"
убеждението, че от "тъмните" хлябове
се отслабва, тъй като съдържат по-малко
калории.
Лабораторните
тестове разкриват и занижено съдържание
на фибри при въпросните хлябове, не само
в сравнение с обявеното на етикета, но
и спрямо европейските стандарти.
В анализираните
продукти средното количество
фибри е 1,02 г на 100 г хляб, докато при
проведен подобен тест в Холандия е
установено съотношение е 5,1:100 г, т.е.
близо пет пъти по-високо.
Българският
хляб с най-високо установено съдържание
на влакнини съдържа 3,18% фибри, което е
доста по-малко от обявеното на етикета.
Лабораторните
анализи са отчели и високо съдържание
на остатъчна пепел в продуктите, което
според специалистите може да се обясни
с влагането на много сол и други добавки
(например утайка от кафе), които обикновено
целят да подобрят естетическия вид на
хляба.
Без никаква
логика, най-високо съдържание на захари
в теста е установено в хляб с надпис "за
диабетици".
Препоръчителното
количество сол не трябва да надвишава
повече от 6 г на ден, като се има предвид,
че хлябът допринася за 1/3 от консумацията
й. Етикетите на хляба обаче дават малко
насоки в това отношение, тъй като
производителите не се задължени да
изписват количеството сол върху тях.
Тестовете
на потребителските организации в Европа
показват, че количеството сол в хляба
в съответните страни е било чувствително
намалено през последните години в
резултат на настойчивите им кампании.
Голяма част от
производителите изписват върху етикетите
си и че фирмите им са сертифицирани по
ISO - напр.
9001:2000. От "Активни потребители"
подчертават, че това не е сертификация
за качество на продуктите, а на
производствения процес и вътрешно
фирмената организация.
Според експертите
поставянето на такива надписи не е
разрешено дори от самия стандарт, защото
създава подвеждащо впечатление у
потребителите.
Миналата година земеделският министър Мирослав Найденов призова зърнопроизводителите да месят хляб от хлебна пшеница, а не
от фуражна и подобрители, която им излиза малко по-евтина, но едва ли
прави хляба много по-евтин.
Проверка развенчава диетичните ни хлябове
Калоричната стойност, съдържанието на фибри, сол и захари, обявени на опаковките на популярни марки диетични хлябове, не са истинни, показват тестове на "Активни потребители"
6 януари 2011, 20:56
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!