Българският стандарт за производство на трите вида хляб - бял, Добруджа и типов беше подписан днес от браншовите организации, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов.
Приготвеният по тях продукт ще се казва "хляб за България" и обхваща трите основни вида - бял, Добруджа и типов.
Повярвайте ми, този хляб е по-различен от това, което сте яли до момента, коментира министър Найденов.
На въпрос на БТА къде хората ще могат да намират приготвения по традиционната българска рецепта хляб, той отговори така:
"Въпрос на предлагане. Аз обещах на хората истинско мляко, истинско сирене и кашкавал, истински колбаси и истински хляб.
Това не е задължително, но сега мога да ви гарантирам, че колбасите по стандарт "Стара планина", млечните продукти и хлябът по БДС са истински. Другото е въпрос на търсене".
Хлябът по стандарт ще е с годност до 48 часа, казаха от Българската агенция по безопасност на храните.
Той ще се прави само от брашно, мая, вода и сол, обясни директорът на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ д-р Любомир Кулински.
Стремили сме се максимално да се доближаваме в рецептурата - доколкото е възможно, до старите, някои от които и сега действащи стандарти, коментира специалистът.
Според него обаче този хляб няма да е точно хлябът тип български държавен стандарт по много причини.
"Да, основно ще се слага брашно, мая, вода и сол, но има години, в които качеството на зърното, респективно на брашното, не е достатъчно високо.
Тогава ще се позволява влагането на няколко вещества от органичен произход, основно витамин C, оцетна или лимонена киселина, които в крайния продукт - в опечения хляб по стандарт, няма да се откриват лабораторно", обясни д-р Кулински.
БДС може да се въведе само за основния вид хляб, не и за специалните продукти, които са ноу-хау за производителите, смятат представители на индустриалните хлебопроизводители..
За специалните пълнозърнести видове хляб се използва малцов екстрат, ръжени закваски и други натурални подобрители най-често на западни фирми.
Производителите смятат също, че стандартът трябва да бъде валиден за цялата верига - зърно - брашно - хляб, както и да допуска влагането на подобрителите.
Според тях стандартът няма да повиши качеството на хляба.
За хляб, направен само от брашно, мая, вода и сол няма да достига целогодишно качествена суровина, смята Георги Попов, председател на асоциацията на хлебопроизводителите.
РИОКОЗ и БАБХ трябва да правят периодични проверки, за да се гарантира качеството на хляба, смята Богомил Николов от асоциация "Активни потребители".
Тези проверки трябва да показват разликите между обявеното на етикета и съдържанието.
Условия за въвеждането на стандарта беше институционализирането на Българската агенция за контрол на храните.
Преди това качеството му се контролираше от четири отделни министерства. От 500 до 10 000 лева ще бъде глобата за нарушителите, които не спазват изискванията на стандарта.
Очаква се цената на хляба по БДС да не е по-висока от тази на останалите видове хляб в търговската мрежа. На практика няма какво да го оскъпи, тъй като рецептата включва само брашно, мая, сол и вода, без химикали, коректори и стабилизатори, смятат някои от реномираните и наложени на пазара български производители.
Според тях, ако някой вдигне цената и се оправдае със стандарта, това ще е чиста спекула.
Високите цени на горивата и евентуален "скок" на брашното единствено биха вдигнали цената на насъщния, казват производителите.
Според министър Найденов обаче в България има дефицит на качествена пшеница.
Ако повечето производители внедрят готвения стандарт, ще се наложи фурните да внасят брашно, което няма как да не се отрази на цената на крайния продукт.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!