Ло ораторните изследвания на храните и взетите проби от контактни повърхности и от ръцете на персонала от кухнята в етнографския комплекс на село Чернево, Варненско, показват наличие на патогенни стафилококи в сурови кюфтета, приготвени на място в кухнята, както и при една от готвачките.
Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Резултатите потвърждават, че става въпрос за хранително отравяне, като най-вероятно храната е била вторично замърсена от персонала.
Кухнята на комплекса, където миналата седмица са се хранели 23-те деца, които потърсиха лекарска помощ, остава затворена.
Децата вече са в добро здравословно състояние и са изписани от болницата.
Междувременно лабораторните резултати на храни и проби от персонала на
супермаркет в Плевен потвърждават заболяване с хранителен
произход, съобщиха от БАБХ.
След подаден сигнал за съмнение за хранително отравяне
Областната дирекция по безопасност на храните в Плевен е
извършила незабавна проверка на обекта, откъдето заболели хора са
консумирали храна.
Лабораторните резултати са положителни за
стафилококи в изпечени кюфтета, приготвени в обекта, а по данни на
Регионалната здравна инспекция в Плевен,
трима души от
персонала са източник на причинителя на заболяването.
Областната дирекция по безопасност на храните в Плевен е
издала предписание за отстраняване на заразоносителите.
В обекта
са извършени две дезинфекционни мероприятия на контактните
повърхности и съдовете от "топлата точка", след което са взети
повторни проби за микробиологично изследване.
Ако повторните
проби са отрицателни за патогенни микроорганизми, с което ще
бъде доказана ефективността на дезинфекцията, обектът отново ще
бъде отворен.
През изминалата седмица инспектори към Областните дирекции по безопасност на храните в Бургас, Варна и Добрич извършиха 148 проверки в обекти на търговската мрежа и общественото хранене на територията на морските ни курорти.
Проверени са били 15 обекта, предлагащи услугата "ол-инклузив".
Инспекторите са издали 28 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия. Издадени са четири акта за установяване на административно нарушение. Най-често срещаните несъответствия са свързани с
пропуски в системите за самоконтрол и неправилно съхранение на храни
При проверките инспекторите са намерили обект, нерегистриран по смисъла на Закона за храните.
Паралелно с това в цялата страна продължават и проверките по официален текущ контрол в обекти от търговската мрежа, за обществено хранене, в производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни.
Инспектори от Областните дирекции по безопасност на храните са проверили през изминалата седмица 4857 обекта, издали са 348 предписания и са съставили 133 акта за административни нарушения.
Временно е преустановена дейността на седем обекта.
Възбранени или бракувани са 460 кг хранителни продукти, 32 яйца, 20 хил. буркана (консерва "Фиферони"), тъй като в консервите се влага вода от местен водоизточник, която не отговаря на изискванията за качеството.
При проверка в Сливен е установено транспортирането на 817 кг месо с неизвестен произход, което е насочено за унищожаване в екарисаж.
Патогенни стафилококи в случая с натровените в Чернево деца
През изминалата седмица инспектори в Бургас, Варна и Добрич извършиха 148 проверки в обекти на територията на морските ни курорти
19 юни 2012, 15:37
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!