До 5 км месо и месни продукти на човек е разрешеното количество за внос от България в Турция, според информация на Анадолската агенция.
Властите по българо-турската граница засилиха контрола по време на мюсюлманския празник Курбан байрям и надвишаващите лимита количества се конфискуват.
Пътуващите от България имат право да внасят определени количества месо в съседката си единствено по време на 4-дневния празник на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа.
"Прилагаме много строги мерки. Тези дни изселниците започват масово
да се връщат в Турция и трябва да имат предвид митническите изисквания,
ако не искат да си имат неприятности", предупреждава шефът на одринската
митница, цитиран от "Дарик радио".
Митничарите са пресекли около 50 случая на нелегален внос на общо около 12 тона месо и месни продукти за първите 10 месеца на годината.
Българското месо е доста по-евтино от турското, особено по време на празника, и това изкушава мнозина да си купят и занесат у дома.
Преди седмици турските митнически власти изрично предупреди изселниците, че внасянето на месо от
България е забранено. Тези, които колят курбаните си у нас, бяха
посъветвани да раздадат своите лепти на място.
Появиха се и информации в турските медии, че в Турция масово се внасят заразени животни за курбан от съседните
страни, като специално от България месото било със скрейпи.
Заради появата на вируса "луда
крава" в Европа, преди 16 години Турция забрани вноса на живи животни от чужбина. Забраната беше вдигната тази
година.
От България бе разрешен
вносът само на дребен рогат добитък, и то само за тракийския регион.
Не пускат в Турция с над 5 кг месо
Властите по българо-турската граница засилиха контрола по време на мюсюлманския празник Курбан байрям и надвишаващите лимита количества се конфискуват
19 ноември 2010, 12:35
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!