Пз з последните две години качеството на
българското саламурено сирене и кисело мляко е станало много по-добро в
сравнение с това през 2009 г.
Tова показват
резултатите от независимото изследване на млечните продукти, обявени днес в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
То е направено по поръчка на българската асоциация "Активни потребители", съвместно с УНСС.
Изследването доказва, че българинът вече яде наистина качествени млечни
продукти и че успяхме да върнем на трапезата традиционния български вкус,
коментира земеделският министър Мирослав Найденов.
Той
припомни, че при подобно изследване преди две години само в един продукт
бе намерена световноизвестната българска бактерия "лактобацилус булгарикум" и нямаше
сирене, което дори да се доближава до стандарта.
Според днешното проучване повечето сирена и млека на пазара се доближават до стандарта
БДС - дори да не са произведени по него, тъй като той е доброволен.
Проверени са били 19 марки бяло саламурено сирене
Въпреки че само един производител е потвърдил, че прилага
стандарта БДС, повечето показатели при изследваните
продукти са били на необходимото ниво.
В част от сирената извън стандарта обаче е констатирано
повишено количество сол, както и по-ниска степен на зрялост при 12
от марките.
Изследвани са били и 16 марки кисело мляко, от които шест са по БДС.
И при него е констатирано придържане към стандарта по отношение на водното съдържание,
сухото вещество, маслеността, киселинността, млечния белтък,
нишестето и типичните млечни бактерии.
Пробите
са направени в независима лаборатория, а изследваните продукти са взети
от магазинната мрежа, уточниха още авторите на изследването.
Изпълнителният
директор на "Активни потребители" Богомил Николов отбеляза, че при млечните продукти се наблюдава известно поскъпване, но
цената отговаря на по-високото качество
Според министър Найденов
данните се потвърждават от всекидневните анализи
на лабораториите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Изпълнителният директор на агенцията
д-р Йордан Войнов увери, че тя упражнява стриктен контрол
върху производителите.
Според него по отношение на млечните
продукти резултатите са се променили драстично в положителен
аспект.
Млечните продукти - по-качествени, но и по-скъпи
Според проучване повечето сирена и млека на пазара се доближават до стандарта БДС, установено е обаче и наличие на повече сол и недостатъчно узряване при някои
12 юли 2011, 21:53
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!