О т днес менюто в учебните заведения задължително трябва да е по Български държавен стандарт.
Това изискване ще важи за млечните и месните продукти. Брашното и хлябът трябва да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло по браншови.
Беше даден гратисен период от една година, в която учебните заведения трябваше да изчерпят старите количества храна:
„Проверки, извършени в периода 7 септември - 7 октомври, не показват нарушения.
От години насам храната на децата ни е доста добра”, заяви пред "Здравей България" началник „Контрол на храните” при Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Камен Николов.
Не се предвижда поскъпване на купоните за храна на учениците, но представители на някои фирми за столово хранене твърдят, че това ще ги принуди да намалят количествата на порциите.
Според други, такава опасност няма.
Японска схема на хранене за по-дълъг живот
3 лесни идеи за здравословна закуска
Скъпо ли е да се храним здравословно?
Най-добрата закуска за децата е яйца
И все пак - целта на стандартите е да гарантира по-качествена храна за децата.
По данни на световната асоциация за изследване на затлъстяването в България, цитирано в Dariknews.bg, има 224 898 деца в училищна възраст, които са с наднормено тегло. 58 370 са децата със затлъстяване. Това означава, че 26.20% от българските деца на възраст между 5 и 18 години са с наднормено тегло.
Според проведено проучване се наблюдават следните негативни тенденции в храненето на децата в България: увеличена консумация на захарни изделия и напитки, висока консумация на мазнини, висока консумация на готварска сол и ранна консумация на алкохол.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!