В 6 от 16 марки майонеза, които се продават в магазините в страната няма никакви яйца, показва проверката на асоциация „Активни потребители”.
За сметка на това имало гума, консерванти и голямо количество въглехидрати:
„Най-много ни стресира рецептата, която в България се използва за майонеза.”, заяви д-р Сергей Иванов пред Нова тв.
Той добави още, че „в нашата майонеза има много други компоненти, като Гума гуар, гума ксантан, различни консерванти, оцветители и огромно количество въглехидрати”.
Въпросната гума се използвала за стабилизатор „за да могат да смесят другите компоненти, които са огромно количество вода, с растителното олио и с нишестето“.
Яйцата не им трябвали и „просто са си ги спестили... защото струват пари“, обясни още д-р Иванов.
Въпросната гума пък била сравнително по-евтина, следователно и по-изгодна.
За сравнение той даде американския стандарт, в който нямало никакви въглехидрати и допълни:
„Примерно, има една майонеза, която се брандира като детска майонеза, в която има 20 процента въглехидрати. Това е лошо от гледна точка на това, че мястото на тези въглехидрати не е в майонезата...“
„Тук има само калории и нищожна хранителна плътност”, заяви от своя страна диетологът проф. Донка Байкова.
Тя обясни още, че част от консервантите дори са алергени.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!