Пе е 20 пъти на смяна трябва да си мие ръцете персоналът в кухните на заведенията за обществено хранене, за да не създава опасност всякакви бактерии, вкл. стафилококи, да влизат в храната.
Това заяви в ефира на Би Ти Ви днес националният епидемиолог Ангел Кунчев.
С лошите хигиенни навици той обясни най-честата причина за възникване на хранителни отравяния заради зараза със стафилококови бактерии.
Такъв бе случаят с приетите в болницата на Кюстендил близо 40 деца, отседнали в петзвезден хотел.
Бактерията стафилококус аурелус бе открита в едно от ястията, предлагани в ресторанта му, както и в кайма, използвана в кухненския блок.
Въпреки че при четирима души от персонала бяха установени стафилококи, неговият
собственик Иван Лесов оспори експертизата
и отрече да има причинно-следствена връзка между действията на кухненските работници и сервираната храна.
Той обърна внимание, че стафилококови бактерии има в около 30 на сто от хората, така че наличието им в четирима негови служители не доказва заболяване.
Лесов твърди, че двама от тях са
минали на преглед през март, а другите двама - в края на миналата година.
Той дори намекна, че има вероятност част от децата и една от
учителките им да са били заразени с бактериалната инфекция още преди да
дойдат в неговия хотел.
Според здравните експерти обаче случаят е класически, като по учебник. Проверките, правени в различни лаборатории, доказват категорично един и същ вид стафилококи при персонала и в храната.
Някой от персонала най-вероятно е кихнал върху храната,
тя е престояла достатъчно дълго на топло и така е станал инцидентът, обясни пред медията Тенчо Тенев, зам.-изпълнителен директор на Агенция по безопасност на храните.
Ако такава храна се остави достатъчно
дълго време на топло, бактериите се размножават и се отделят токсини, които причиняват симптомите на хранителното отравяне - гадене, повръщане и
др.
По думите на Тенев предстоят да бъдат предложени промени в наредбата за хигиената на персонала по заведенията, така че прегледите да се правят всяка година и да включват тестове и за стафилококи.
И според него обаче най-важното е управителите да следят за спазването на личната хигиена на целия персонал.
Собственикът Иван Лесов от своя страна обеща да затегне контрола над работниците си и да прави проверки всяка седмица.
Д-р Кунчев: Поне 20 пъти да си мият ръцете в кухните на заведенията
С лошите хигиенни навици в кухните на ресторантите националният епидемиолог обясни най-честата причина за възникване на хранителни отравяния
4 май 2012, 12:20
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!