Един от водещите гастроентеролози у нас професор Никола Григоров говори в „Здравей, България“ по NOVA за ползите и вредите от алкохола в сезона на греяната ракия и греяното вино.
„Настъпва сезонът на греяната ракия и греяното вино. Това са традиции, които българите отстояват от векове“, заяви Григоров и е категоричен, че алкохолът присъства трайно на трапезата не само на българите, но и на целия Балкански полуостров, както и при европейските народи.
Според специалиста без алкохола масата не е пълна.
Професор Григоров заяви, че алкохолът в големи количества е отрова за организма и не щади нито един орган, но подчертава, че има и добър алкохол, а въпросът е в дозата. „Световната здравна организация дава следното определение за допустимата доза алкохол –
25 грама за жените и 35-40 грама за мъжете.
От там идва и понятието за едно питие“, каза Григоров.
Той обясни, че тези дози се отнасят до концентратите, но може да се пие и по една халба бира, както и една голяма часа вино. По негови думи след това за организмът са нужни два дни почивка, за да може той да се възстанови напълно.
„Алкохолът се разгражда от алкохолната дехидрогеназа. За щастие българинът достатъчно от нея и затова могат да си позволят малко над тази доза, за да не усетят токсичното действие на алкохола“, добави още гастроентерологът.
Професорът заяви, че
алкохолът може да има благоприятно влияние върху организма и то не само едно.
„Социализирането е едно от качеството на алкохола, когато се приема в малки количества“, каза още Григоров.
Българските тийнейджъри посягат към алкохол още на 13
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!