Е два 30 на сто от рибата, която ядем по морето, е черноморска. Какъв е пътят на рибата от морето до тигана и на масата на летовниците, обясняват рибарите, в "Събуди се" по NOVA.
Стоян Стоянов помни временатa, когато в морето е имало всякаква риба. В последните 4-5 години обаче уловът избягал от Бургаския залив, според него защото водата е станала мръсна.
"И попчето, и сафридът, като е мръсна водата, ги няма",
казва Стоян Стоянов и продължава: "Когато дълбаха пристанището в Бургас, трябваше да изхвърлят тинята. А вместо да я изхвърлят навътре, те я изхвърлиха при Черноморец".
Че уловът намалява, потвърждават и от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Освен замърсяването, цитират и други причини:
„Има също хипотеза, че чужди видове навлиза в Черно море, една от медузите също е причина за намаляването на рибата”,
обяснява Тодор Ангелов, гл. директор „Рибарство и контрол“ в ИАРА.
Според Агенцията по рибарство и аквакултури
цацата в Черно море още стига за целия български народ.
На рибния пазар в Бургас черноморска риба, с изключение на попчета тук-там, няма.
„Цацата е балтийска, сафридът е гръцки, скумрията е норвежка”, обяснява Стоян.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!