Децата в България на възраст от 1 до 15 години се хранят най-зле сред европейските си връстници, сочат последни данни от анализ на "Евростат" за риска от бедност или социално изключване в ЕС-27.
Според данни на българската статистика децата на възраст между 1 и 15 г. у нас са около 1 млн.
По данните на "Евростат" обаче 34,5% от българските деца нямат възможност да консумират
поне веднъж дневно пресни плодове и зеленчуци
Ситуацията е сходна в Румъния, където 23,8% от децата нямат всекидневен достъп до пресни плодове и зеленчуци. В Унгария те са 17,2%, а в Латвия - 15,4%.
По този показател на другия полюс са Швейцария (0,2%), Люксембург (0,5%) Исландия и Дания (0,6%), Норвегия и Кипър (0,7%).
В България и Румъния всяко трето дете не може да се храни веднъж дневно с месо, пиле или риба, защото семействата не могат да си го позволят. По този показател далеч зад нас са страни като Словакия и Унгария, където едва 13% от децата нямат всекидневен достъп до месни храни.
Във Финландия, Дания, Исландия, Люксембург и Кипър пък почти няма семейства, които не могат да предложат на трапезата на децата си храна с месо, пиле, риба или вегетарианския им вариант с протеини.
В тези страни процентите варират от нула за Финландия, до 0,7 на сто в Кипър.
Що се отнася до дрехи и обувки -
в България има най-голям дял в лишаването на децата от тях - 35% от българчетата не могат да си позволят нови дрехи, а 44% - нови обувки, заради бедност на семействата.
Ситуацията е сходна в Румъния (25,2%), Латвия (24,5%), Унгария (21,8%), както и в Португалия и Словакия - по 13%.
Най-задоволени с нови дрехи са децата в Люксембург, Исландия, Норвегия и Кипър, където едва 0,6% не могат да разполагат с нови дрехи и обувки.
Негативни данни за лошото хранене на българските деца и ученици са публикувани и в изследване на Националния център по обществено здраве.
Според данните по-рядко от един път в месеца консумират риба 18% от учениците, а пресни плодове и зеленчуци - около 5-6% от българските деца.
В замяна на това пък
всяко пето българско дете консумира повече от веднъж на ден сладкарски изделия
(торти, сладкиши, баклави), а всяко трето дете всеки ден яде тестени изделия (пици, мекици, банички).
Повече от един път на ден около 20% българските ученици приемат безалкохолни напитки, съдържащи захар, а 7% от изследваните деца консумират енергийни напитки.
По тази причина близо 30% от българските деца страдат от наднормено тегло, а с диагноза затлъстяване са 12,7% от българчетата, констатират експертите.
Неблагоприятните тенденции и характеристики в храненето на българските деца и ученици са предпоставки за появата в по-късен етап на риск от хронични неинфекциозни болести, сърдечносъдови заболявания, рак, диабет тип 2, остеопороза и други, сочи изследването на експертите от Националния център по обществено здраве.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!