Още по темата

Българи създадоха първото приложение в света, с което далтонистите могат да видят истинските нюанси на цветовете.

Компютърната програма би могла да помогне на 300 млн. души с цветна слепота по света. Те имат най-голям проблем с разпознаването на червения, зеления и синия цвят. Не могат да ги видят във всичките им нюанси, а понякога изобщо. 

Създателите на приложението са приятелите Даниел Георгиев и Васил Альошин, разказва NOVA

Даниел е известен като създателя на приложение, което помага на хората да предпазват очите си пред компютъра. Същността на приложението "Айрис" е, че премахва синята светлина, която излъчва всеки монитор и която пречи на съня.

Те се срещат за първи път на събитие за програмисти. Тогава били в различни екипи, но започнали да обсъждат идеи и така вече четири месеца работят заедно. 

Дани е създателят на приложението, а Васко е този, който го реализира на пазара. 

Българи изобретиха роботизирана система за инвитро оплождане

Българите, променили света

Известни изобретения, заслугите за които са приписани на грешните хора

Видовете далтонизъм са няколко.

Точно заради това програмата и промяната на цветовете се променя индивидуално на момента за всеки човек. Така от една идея, двамата днес вече имат своя фирма и проекти, за които никой досега не се е сетил. 

Източник: GettyImages/Guliver

Приложението се продава от една седмица, но само в чужбина. За България, създателите имат друга идея, надяват се институциите да се свържат с тях, а момчетата са готови да им предоставят приложението абсолютно безплатно.