И нститутът по молекулярна биология към БАН се разграничава от твърденията на доцент Георги Милошев за наличието на опасни добавки и оцветители в храните, които увреждат човешката ДНК, предаде БНР.
Според директора на института доц. Ива Угринова твърденията на Милошев са негово лично мнение.
"Когато се правят подобни изявления, човек трябва да бъде по-предпазлив, защото подобна категоричност възбужда социални вълнения", заяви Угринова.
"Хората изпадат в паника. Не искам да кажа, че изследванията, които доцент Милошев прави, са несъществени и несъстоятелни, но са определено недостатъчни, за да се правят подобни оценки", смята директорът на института по молекулярна биология към БАН.
Според нея е необходимо тези резултати да бъдат потвърдени с няколко подхода, за да се прави подобно изявление.
"Обикновено трябва да се направи и в независима лаборатория", казва доц. Ива Угринова.
В публикувано на сайта на научната институция становище на ръководството на института също се посочва, че "направените твърдения за ефектите върху човешкото здраве на изследваните от доц. Георги Милошев хранителни добавки представляват негово лично мнение и не могат да се тълкуват или приемат като официална позиция на Института по молекулярна биология (ИМБ) "Акад. Румен Цанев" към БАН".
Миналата седмица в националния пресклуб на БТА доц. Георги Милошев заяви, че концентрация на най-много опасни Е-та в храните има в оцветените бонбони и сладоледите, както и тортите със снимка.
Според него шест добавки в храните, означавани с "Е" и номер, увреждат ДНК и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!