"Искаме да сложим ред в ресторантите по отношение на хората, които могат да приготвят храна. С това има сериозен проблем.
В европейските страни без тапия и необходимата практика не може всеки да готви в ресторант, докато при нас това е масово явление."
Това каза в интервю за Агенция "Фокус" изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов.
Според него
по морските курорти 90 % от готвачите са без необходимата квалификация.
Без образование и професионални умения няма как да се спазва хигиената на хранене, смята той.
"Така че ние в момента работим в тази насока. В европейските страни хора без необходимия ценз в кухнята могат да работят само като хигиенисти.
Искаме да сложим ред и в това направление.
Във Франция е посочено, че след като изкараш основно образование за готвач, задължително трябва да се изкара и стаж на чиракуване под наблюдението на професионалист.
Едва тогава той може да бъде пуснат да приготвя храна за хор”, коментира директорът на БАБХ.
Според него в рамките на няколко месеца мярката може да бъде въведена, съвместно с двете асоциации на готвачите в България.
"С тях ще го изчистим този въпрос и както сега персоналът е задължен да има здравни книжки и регулярно да минава на медицински прегледи, така трябва да има професионална квалификация", уточни той.
Според Йордан Войнов мярката трябва да бъде задължителна, за да може този, който ще работи в кухня и наистина ще приготвя храна за много хора, съответно да има необходимата квалификация.
Ако един човек не е запознат с хигиената на хранене, няма как да стане – много е опасно.
"Ще дам един прост пример. Ако с ножа, който се реже сурово месо, след това се реже и салата, която се консумира в суров вид, става изключително опасно за здравето на човек", посочи Войнов.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!