А лкохолът във всяка десета бутилка е некачествен. Това показват изследванията на единствената лаборатория, която проверява качеството на напитките у нас, предаде Нова ТВ.
Преди дни в Смолян 50-годишна жена почина след отравяне с метилов алкохол. Тя стана жертва на отравяне с водка, купена от магазин.
Дали пиенето на масата е качествено се проверява в Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки. Напитката първо минава през апарат за дестилация, който определя алкохолно съдържание. След това се проверява нивото на всеки показател. А често много от тях са над нормата.
"Рискът при домашните ракии е по-голям, защото там на всеки един етап имаме несигурност – суровини, дестилация, съхранение. Често се случва дори за дестилация да се събират най-различни продукти, съдържащи захар, като стари компоти, мед и всичко, което е налично в домашни условия. Това е много опасно", обясни Галя Михайлова от Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки.
Колегата ѝ Пламен Петков обяснява, че по никакъв начин изследванията не могат да бъдат манипулирани и изкривени.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!