Д нес празнуваме Гергьовден - един от най-големите празници в народния календар, отбелязван в чест на Св. Георги Победоносец и като Ден на храбростта и на Българската армия.
Днес имен ден честват всички, които носят името Георги, Гергана, Геновева, Ганка, Генчо, Галя.
Св. Георги Победоносец е мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан.
Според народните поверия Св. Георги е покровител на стадата, овчарите и земеделците.
Традицията повелява на този ден да се коли агне, това трябва да бъде първото агне, родено през годината. Преди да се заколи се захранва със зеленина и се запойва с вода. Агнето се пече цяло и се носи в църквата да бъде осветено.
Вижте най-сладките агънца в нашата галерия.
Сред ястията, които традиционно се приготвят на Гергьовден са агнешки кебап, пълнена агнешка плешка, агнешки кебап и др.
Любопитни факти за Гергьовден:
- Този ден се нарича още "Зелен Георги".
- Народните вярвания гласят, че Св. Георги и Св. Димитър са двама братя близнаци, между които е поделена годината. От Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а времето от Димитровден до Гергьовден бележи зимната ѝ половина.
- На този ден в земята се заравя първото червено яйце от предходния Великден, за да е плодородна нивата.
- На Гергьовден най-ранобудният в къщата излиза да набере коприва, с която след това удря по ходилата всички у дома, за да не ги застига злото през цялата година.
- В деня на празника не трябва да се дават назаем млечни продукти.
Още любопитни факти за празника вижте във видеото горе.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!